körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Sok felől hallani a kannabisz, kender, marihuána szavakat, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy ezek valójában mit is takarnak. Tovább mennék, mert az érdeklődő vagy épp nem is annyira érdeklődő társaság fejét tovább kavarják az olyan megnevezések, mint orvosi kannabisz, drogmentes kannabisz… és még sorolhatnánk.

Kezdjük ott, hogy a különbség bizonyos szemszögből igen is nagy más szemszögekből viszont elenyésző. Már az elején tisztázni kell, hogy az előbb felsorolt megnevezések ugyanahhoz a családhoz, nevezetesen ‘kenderfélék’, és még pontosabban ugyanahhoz a nemzettséghez, nevezetese ‘Cannabis L.’, tartozó növények! Ne hagyjuk megtéveszteni magunkat olyanokkal, hogy a marihuána nem ugyanaz mint a kender! A különbség leginkább annyi köztük, mint a vad körte és a nemesített körték között van.

Kezdjük a Családnál. Kenderfélék. Ha az ember utána jár akkor láthatja, hogy ide tartozik a Komló, meg a Kender, hogy csak a legismertebbeket említsük. Igen ki gondolta volna, de a sörünk is kenderféléből származik javarészt. Fojtassuk a nemzettséggel. Cannabis L. Ide tartozik a ma ismert összes kender, vagy kannabisz vagy marihuána, ki hogyan ismeri.

Hatóanyag tartalom

Miután minden Cannabis L. nemzetséghez tartozó növény küllemre nagyon hasonló jellem vonásokkal bír, talán a legfontosabb és számunkra is legmeghatározóbb különbség köztük a THC tartalom. THC tartalom szempontjából és nemesítés szempontjából is a következő fajta csoportokat állíthatjuk fel. Minden Cannabis L. nemzetséghez tartozó növény ami európai szabvány szerint 0,2% alatti THC tartalommal bír (amerikai szabvány szerint 0,3%) nevezzük nemesített ipari kendernek, azok a növények amiknek ez fölött van a THC tartalmuk kb. 1-2% körüli az a hazánkban is elterjedt vadkender, a következő csoport aminek a THC tartalma ezt is meghaladja ami egészen 25% is lehet a nemesített gyógyászati illetve élvezeti kender. Egyszerűség kedvéért ezek mind a mi kedvenc kannabisz növényünk más más megjelenési formái. Tudni kell, hogy mint az ipari (leginkább rostra, magra nemesített fajták), mint a magas hatóanyaggal bíró fajták hajlamosak elvadulni, ami annyit jelent, hogy ha vadon porzódik és annak a magjait vetjük jövő évben az már messze nem ugyanazt az eredményt, nem ugyanazokat a jellemvonásokat viselő növényeket fogja eredményezni. Ezt évről-évre megismételve szépen lassan vadkenderhez hasonló növényeket fogunk kapni!

Itt tisztázni illik, hogy az élvezeti illetve orvosi kannabisz megnevezés sem pontos, mivel mint látjuk ugyanarról a csoportról beszélünk, ezért inkább lehet azt mondani, hogy élvezeti vagy orvosi céllal használt nemesített magas hatóanyag tartalmú kender/kannabisz. Ami meg a drogmentes kannabiszt illeti az egy teljes mértékben rosszul megfogalmazott, leginkább marketing húzásnak minősülő jelző, mivel a ‘drog’ a növényben maga a THC és ez bizony ilyen-olyan mennyiségben az össze Cannabis L. nemzettséghez tartozó növényben jelen van!

Éghajlat különbségek

Ami az éghajlatot illeti ahonnan egy specifikus fajta való, olyan fajtákat különböztetünk meg mint sativa, indica, ruderalis, afghanica vagy épp africana. A sativa fajta a világ szinte minden táján megtalálható fajta, sokszor a vadkendert nevezik így habár az erősen megtévesztő. Az indica az a fajta amit a marihuána névvel illetnek és megbélyegzés áldozatává vált az indiai kender, már a nevéből is levonható, hogy honnan származik. A ruderalis jellegzetessége, hogy leginkább északon fejlődött ki, és ezért ahhoz hogy virágzatba boruljon, nincs szüksége rövidített napokra, tudni illik, hogy a kender fajták akkor kezdenek igazán virágozni, amikor az esti órák száma meghaladja a nappali órák számát. Ez a ruderalis fajtákra nem igaz, és ezért ennek vadon növő törzseit szokják felhasználni automatikus virágzású törzsek nemesítésénél (ez az ipari kendernél például a Finola, a magas hatóanyag tartalmú kendereknél pedig nagyon sok fajta alapja). Az africana elnevezést nem olyan rég alkották meg az afrikában őshonos, egyébként sativa domináns fajtákra, mivel úgy találták, hogy annyira jellegzetes mint a hatóanyag összetételt, mint a növekedési jellemzőket illetően, hogy nyugodtan külön csoportba sorolhatók.

További információkat és összehasonlítást több orvosi illetve élvezeti céllal használt fajtáról itt találsz: https://kenderter.eu/elvezeti-vagy-gyogyaszati-kannabisz/

Ezen az oldalon tisztán látható, hogy az orvosi felhasználásra szánt fajták hatóanyag tartalma mennyire elmarad az élvezeti céllal nemesített fajták hatóanyag tartalma mögött.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok