Japán egészségügyi minisztérium a kannabiszból készült gyógyszerek engedélyezését kérte
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Japánnak, ahol szigorú törvények vonatkoznak a kannabiszra, meg kéne fontolnia a kannabiszból származó gyógyszerek behozatalának, gyártásának és használatának engedélyezését, ugyanazon engedélyezési eljárás mentén, mint a gyógyszerek esetében – közölte az egészségügyi minisztériumi egyik testülete.

A kannabiszt Japánban ősidők óta termesztették. Körülbelül hat-tízezer évvel ezelőtt kezdték el művelni és ezáltal Japán egyik legkorábban termesztett növénye lett. A kannabisz fontos növényi rostforrás volt, amit ruházat, kötél és a sintó rituálékhoz szükséges tárgyak előállításához használtak, számos egyéb felhasználás mellett.

A kender a rostja és az élelmi értékei miatt mindenütt jelen volt a japán történelem nagy részében, mielőtt a pamut az ország elsődleges rostnövényévé vált volna az iparosodása közepette, majd a második világháború befejezését és Japán megszállását követően a kannabisz-ellenőrzési törvény elfogadásával betiltották a birtoklását és előállítását. Jelenleg a kendert a szigorú törvények miatt mindössze pár hektáron termesztik Japánban, míg a belőle készült termékek nagy része importtal érkezik.

Japánban jelenleg is illegális a kannabisz rekreációs és gyógyászati ​​felhasználása. Míg más kelet-ázsiai és iparosodott országok az elmúlt évtizedekben általában a kannabiszt kriminalizáló törvények enyhítésére törekedtek, Japán fenntartotta és folyamatosan szigorította azokat a törvényeket, amelyek tiltják a kannabisz birtoklását és termesztését.

A kannabisz személyes fogyasztása ugyanakkor legális, a kannabisz-ellenőrzési törvény eredeti rendelkezésének örökségeként, amely nem bünteti a fogyasztást, hogy megvédje azokat a kendertermesztőket, akik véletlenül lélegzik be a növény pszichoaktív anyagait. 2021-ben azonban az Egészségügyi Minisztérium testülete hivatalosan is javasolta a kannabisz-ellenőrzési törvény felülvizsgálatát a kannabiszfogyasztás kriminalizálása érdekében.

Egy japán cég narancshéjból állít elő CBD-olajat

Ez történt most is, mivel a fentebb említett testület nem csak a gyógyászati kannabisz mellett szólalt fel, hanem amellett is, hogy az országnak többet kellene tennie a kannabisz rekreációs célú használatának visszaszorításáért, ezért a testület azt javasolta, hogy a nem engedélyezett felhasználást is tekintsék ezentúl bűncselekménynek.

Míg Kanada, az Egyesült Államok több állama és néhány európai ország dekriminalizálta, vagy teljesen legalizálta a kannabisz rekreációs célú használatát, Japánban a birtoklásáért, termesztéséért és értékesítéséért akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak. Ezáltal Japán az legszigorúbb országok közé tartozik. Egy 2017-es adatokkal készült tanulmány szerint a lakosság mindössze 1,4%-a próbálta már a kannabiszt, szemben a nyugati világgal, ahol ez az arány 20-40%-nak felel meg.

Az egészségügyi minisztérium testülete a gyógyászati fogyasztásra vonatkozó enyhítés mellett érvelve a kannabisz alapú Epidiolex epilepszia-gyógyszer példáját hozta fel. Az epidiolex klinikai vizsgálatát ugyan engedélyezték, de a testület szerint a jelenlegi kannabisz-ellenőrzési törvény korlátai értelmében, még ha az egészségügyi minisztérium a jövőben jóváhagyja is az ilyen kezeléseket, az orvosok nem írhatják fel azokat.

Egyes kannabidiol (CBD) termékek ugyanakkor már legálisan beszerezhetők Japánban, azzal a feltétellel, hogy csak a kender szárából vagy magjaikból állíthatják elő őket. A növény más részéből készült gyógyszerek vagy egyéb termékek illegálisak, még akkor is, ha a pszichoaktív összetevőket kiszűrték belőlük.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom