Kenderbeton lehet a környezetbarát megoldás a zimbabwei lakáshiányra
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Úgy tűnik, hogy Zimbabwe kormánya felismerte a kender szerepét az építőiparban, miután 63 millió dolláros hitelkeretet különített el egy afrikai alapból környezetbarát épületek fejlesztésére.

Daniel Garwe, a nemzeti lakhatási és szociális szolgáltatások minisztere elmondta, hogy ez a finanszírozás segít az országnak elérni azt a célját, hogy 2025-ig 220 000 lakást építsenek fel, jelezve, hogy a kezdeményezésben kenderbeton, előregyártott betonlapok, újrahasznosított acél és ferrock kerülnek majd felhasználásra.

A finanszírozás Nairobiból érkezik, és a kenyai székhelyű Shelter Afrique pánafrikai pénzintézet biztosítja, amely támogatja az afrikai lakás- és ingatlanszektor fejlesztését. Zimbabwe a Shelter Afrique részvényese.

Új technológiák

“Pusztán téglát és habarcsot használó stratégiák alkalmazásától a kormány az új technológiák alkalmazása felé hajlik a lakásépítés terén” – mondta Garwe. „Kifejlesztettünk néhány technológiát, és olyan külföldi országokkal konzultáltunk, ahol ezeket a technológiákat már alkalmazzák, köztük Dubai és Dél-Afrika.”

A miniszter szerint a kormány megkezdi a zöld építőanyagokat gyártó üzem építését a Shelter Afrique külön finanszírozásával.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére tett erőfeszítései során Zimbabwe tavaly 33%-ról 40%-ra emelte az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalását, ami azt jelenti, hogy az ország nagyjából 45 millió tonnára korlátozza a kibocsátást a gazdaság összes szektorában. A kormány azt mondta, hogy ha nem tesznek lépéseket a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, akkor az 2030-ra elérheti a 75 millió tonnát.

Már hivatalos, Fokvárosban található a világ legmagasabb kenderből készült épülete

Finanszírozás

A lakásügyi minisztérium pályázati programja keretén belül a résztvevő vállalatok a jóváhagyásra benyújtott terveket önköltségen dolgozzák ki. Garwe elmondta, hogy az érintett zimbabwei hatóság jóváhagyta a pályázatokat, és néhány építkezés már októberben elkezdődhet.

A projekt első szakaszában négy fejlesztőt rendelnek minden tartományhoz, akik minimum 100 tömbházat építenek majd fel, havi 20 lakásos ütemben.

„Arra számítunk, hogy 12 hónapon belül tartományonként 1200, egyenként 20 lakásos társasházat fogunk felépíteni” – mondta a miniszter.

Zimbabwe kormánya a lakáshiány mérséklésére az év elején egy különálló, 377 millió dolláros projektet jelentett be, azzal a céllal, hogy megfizethető lakásokat építsenek.

Magas építési költségek

Az ország szegényei részére nehéz otthont építeni a magas építési költségek miatt, mivel a régióban a legmagasabbak a cementárak, ezért aztán műanyagból, sárból vagy agyagból készült házakban kénytelenek élni.

Több mint 1,5 millió zimbabwei vár lakhatásra, sokan közülük már több mint egy évtizede. Az otthonteremtésre vonatkozó ígéretek gyakran a választások előtt születnek, amelyeket a következő évre tűznek ki.

Címlapkép forrás: hemptoday.net/hempcrete-seen-as-part-of-eco-friendly-solution-to-zimbabwes-housing-shortage/

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom