Argentína 106 millió dollárt fordít az ipari és az orvosi kender kutatására
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Argentínában a Tudományok Minisztériuma bejelentette, hogy több mint 106 millió dollárt fektet hat tartomány 13 kutatási és fejlesztési projektjébe a kender és a kannabisz területén.

Nemzeti és tartományi kormányok, önkormányzatok, civil társadalmi szervezetek, NGO-k és szövetkezetek kapnak támogatást a program keretén belül, amely egyúttal egy iparikender kerekasztal létrehozását is magába foglalja.

‘Föderalizáció’

Daniel Filmus tudományos miniszter hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés „célja a kutatási projektek azon területeinek föderalizálása, amelyeket mi a Conicet és a minisztérium szempontjából központinak tartunk”.

A Conicet mellett, ami egy, a kormány által szervezett, technológiai vállalat, amelyet az ipari és az orvosi kannabisz ágazatainak fejlesztésére hoztak létre, a beruházási projektben a Buenos Aires-i Egyetem, a National University of Litoral és a National University of Hurlingham vesznek részt.

A kannabisztermékek, -származékok és -magvak termesztésére, előállítására, forgalmazására és kereskedelmi forgalomba hozatalára vonatkozó jogi keretet létrehozó argentin törvényt tavalyi év folyamán fogadták el. A törvény egy teljes növényre kiterjedő stratégiát fogalmaz meg a kenderre vonatkozóan, amelynek célja, hogy a növényt a gazdasági fejlődés lehetőségein túlmenően az egészségügyi és környezeti előnyök érdekében hasznosítsák.

“Ha van egy ötleted, valószínűleg kenderből elkészíthető”

Akár 500 milliós bevétel

Ezenkívül megkönnyíti a kannabinoid alapú gyógyszerekhez való hozzáférést egy nagy, gyorsan növekvő hazai fogyasztói piacon, amelyet jelenleg az import szolgál ki. A kormány becslései szerint Argentínában az ipari- és az orvosi kannabiszipar 10 000 új munkahelyet, 500 millió dollárnyi belföldi értékesítést és 50 millió dollárnyi exportot teremthet évente.

Argentína kannabiszprogramjának felügyelete a Ipari- és Orvosi Kannabiszipart Szabályozó Ügynökség (Regulatory Agency of the Hemp and Medicinal Cannabis Industry – ARICCAME) alá tartozik, amely a termelési láncban részt vevő egyéb szabályozó testületeket koordinálja. Az ARICCAME várhatóan hamarosan hivatalossá válik.

Foto: https://pixabay.com/hu/users/manutalaixa-260676/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom