körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz orvosi reformját illetően az Egyesült Királyság általában le van maradva. Míg számos ország legalizálta a kannabisz orvosi használatát, az Egyesült Királyság megtorpant. Számos fejlett ország legalizálta a kannabiszt orvosi felhasználásra, és már több ország is legalizálta a kannabisz felnőttkori felhasználását, az Egyesült Királyság erősen lemaradt. Magyarországról ugyanakkor elmondható, hogy a sötétség olyan méretű, hogy még csak nem is tervezi az orvosi kannabisz legalizálását.

Tizennyolc hónappal ezelőtt az Egyesült Királyság legalizálta a kannabiszolajat orvosi felhasználásra, ami az orvosi kannabisz legalizálásának egy nagyon korlátozott formája. A korlátozott közrendi változtatás ellenére az Egyesült Királyságban a változtatás beiktatása óta nem adtak ki új recepteket a teljes spektrumú kannabiszolaj kivonatokra, ahogy arról a The Guardian beszámol.

Míg a gazdagabb családok, havi 2.000 fontot (788.000 Ft) költenek, hogy hozzáférjenek a teljes spektrumú kannabisz gyógyszerekhez a ritka, gyógykezelésnek ellenálló epilepsziában szenvedő gyereknek felírható privát receptek által, addig a szegényebb szülők nem tudják megfizetni ezeket a recepteket.

A szakértők szerint a gyógyszer legalitása ellenére a Brit Gyermekneurológiai Szövetség által az orvosok számára felállított, a felírást érintő irányelvek – amelyek a klinikai kutatások hiányára és a kannabisz mentálhigiénés hatásainak vitatott elméleteire hivatkoznak – megnehezítik a gyógyszerhez való hozzáférést a gyakorlatban.

Az NHS-hez (Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatás) benyújtott információszabadság kérelem megerősítette, hogy Angliában a legalizálástól egészen február végéig nem állítottak ki új recepteket az olajra.

A Hollandiaból behozott teljes kivonatú kannabiszolajat továbbra is mindössze két, ritka epilepsziában szenvedő gyermeknek írták fel, Alfie Dingleynek és Sophia Gibsonnak, akik mindketten 2018 nyarán kaptak ideiglenes sürgősségi engedélyt a Belügyminisztériumtól nagy horderejű kampányolást követően.

„Szánalmas, rossz vicc, ahogy az állam bűnözőket kreál” – interjú Sermer Ádámmal a Legalizálj Egyesület elnökével

A szenvedő betegek viszont ennél jobbat érdemelnek, mint a jelenleg működő korlátozott és elégtelen, esetenként nem létező orvosi kannabiszprogram. Ha más országok átfogó és megfizethető módon legalizálhatják az orvosi kannabiszt, amely segít a betegeknek, akkor nincs magyarázat arra, hogy az egyéb országok, köztük hazánk is, miért ne tehetnék meg ugyanezt.

Ugyanez elmondható a felnőttkori kannabiszreformról is. Uruguay és Kanada is legalizálta a kannabisz felnőttkori használatát, és az ég nem omlott össze ezen országok felett. Ugyanez igaz marad akkor is, ha/amikor majd Magyarország is hajlandó lesz a történelem megfelelő oldalára állni.

Ahelyett, hogy tovább butítanánk az embereket a kannabiszt illetően és hagynánk szenvedni azokat a betegeket akiken már valószínű csak ez segíthet, meg kellene lépni, amit már sok másik ország meglépet és láthatóan a világnak nem ott lett vége. Nem egy pozitív statisztika áll rendelkezésre, nem kis idő telt el azóta, mégis itthon ugyanazokkal az alaptalan, demagóg zagyvaságokkal etetik a népet mint évekkel ezelőtt, amikor még nem volt példája a legális kannabisznak.

Nem lenne más dolga a kormánynak mint komoly horderejű propagandát indítani a kannabisz jótékony hatásait illetően. Nem lenne még késő hátat fordítani az alaptalan rágalmazásnak, tényferdítésnek és Magyarország már holnap egy szebb, törődőbb ország lehetne, ami végre egyszer a történelem jó oldalán lenne, méghozzá időben.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok