A cseh betegek végre hozzáférhetnek a gyógyszertári minőségű kannabisz kivonatokhoz
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Csehországban egy új, aktív kenderkivonatot tartalmazó gyógyszer kapta meg a szükséges engedélyeket. November elejétől különösen a krónikus, kezelhetetlen fájdalomtól szenvedő betegeknek fog jelentős segítséget nyújtani.

Ezek a fájdalmak olyan betegségek kíséretében jelentkeznek, mint a rák, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex stb. és a palliatív ellátásban részesülő betegek is küzdenek krónikus fájdalmakkal. A Csehországban legfeljebb 172 szakember írhatja fel ezt a gyógyszert. Az eddig használt kapszulákhoz képest a gyógyszert oldat formájában írják fel, ami pontosabb, a betegek igényeinek megfelelő adagolást tesz lehetővé. A Neuraxpharm európai gyógyszercég lép vele a piacra, és a kezeléseket minden egészségbiztosító fedezi majd.

Fájdalomkezelés a függőség kockázata nélkül

A kenderkivonatból származó új gyógyszer újabb alternatívát jelent a fájdalmak kezelésében, amennyiben a korábbi, ‘hagyományos’ kezelés nem hoz kellő enyhülést a betegeknek. Ráadásul, egyes gyógyszerek függőséget is okozhatnak. Az orvosi kannabisz kivonat formájában történő alkalmazása esetén a függőség kockázata jelentősen alacsonyabb. Csehországban csak szakorvosok írhatnak fel orvosi kannabiszt olyan speciális betegségekre, amelyek során krónikus és kezelhetetlen fájdalom jelentkezik.

„Az orvosi kannabiszt több éve alkalmazzák sikeresen fájdalomcsillapításra. Eddig azonban a gyógyszerészeknek a szükséges gyógyszereket a nyers termékből kellett elkészíteniük, ami időigényes volt. A betegnek elő kellett rendelniük a gyógyszert, mielőtt az elérhetővé vált volna. Közvetlenül a kivonatból származó gyógyszerek ezentúl azonnal elérhetőek lesznek a piacon, amelyek elkészítése egyszerűbb és kevesebb időt vesz igénybe” – mondja a brnói Fájdalomkezelő Központ orvosa, a Fájdalomkezelési Társaság alelnöke, MUDr. Marek Hakl, PhD., aki évtizedek óta segíti a betegeket.

KOPAC a cseh betegek szövetsége a kannabisz kezelésekért üdvözli a fejleményeket

A kannabisz alapú kezelések iránt növekszik az érdeklődés, ezért a kivonatok formájában megjelenő gyógyszereket a KOPAC is üdvözli. „A kannabisz és a belőle készült kivonatok használata egyre terjed a klinikai gyakorlatban. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet adatai szerint január és augusztus között éves szinten 40%-kal nőtt az orvosi kannabiszt használó betegek száma. Ez a kezelési módszer jótékony hatással van számos krónikus betegségre, amelyek hosszan tartó fájdalommal járnak. A kannabiszkezelések formáinak – jelen esetben a kivonatok  – folyamatos bővülése az olyan betegek ellátásának javulását eredményezi, akiknél a növényi alapú kannabiszos terápia eddig nem volt megvalósítható – magyarázza a csehországi helyzetet KOPAC betegek szövetkezetének elnöke MUDr. Pavel Kubů.

Újabb bizonyíték, hogy a kannabisz a gyógyászatban működik – folyamatosan rekordokat dönt a kezelt betegek száma Csehországban

„Ezen készítmények esetében a helyi kezelésre való felkészülés túl bonyolult volt, vagy nagyobb együttműködést igényelt a betegtől, ami sok esetben nem volt megvalósítható. A gyógyászati ​​kannabisz-kivonatokon alapuló gyógyszerek képesek elhárítani ezeket az akadályokat. Ezzel párhuzamosan lazulhatnának a kannabiszkezelésre vonatkozó vényköteles korlátozások, és módosulhatna az egészségbiztosítási visszatérítések jelenlegi rendszere is.”

Izraeli tapasztalatok a háttérben

A kivonat formájú orvosi kannabiszt a Neuraxpharm cég hozza be a cseh piacra, amely több mint 35 éve szakosodott a központi idegrendszert érintő betegségek kezelésére szolgáló készítmények fejlesztésére. Partnerének a Panaxia Labs Israel-t választotta, amely a gyógyászati ​​minőségű kannabisztermékek előállítását irányítja. Két évvel ezelőtt ezek a cégek több tízezer németországi beteget láttak el kannabisz alapú gyógyászati ​​termékkel.

„A szükséges jogi kiigazítások után sikerült a cseh piacra behozni az orvosi kannabiszból készült kivonatot, amelyből áttörést ígérünk a cseh betegek krónikus fájdalmainak kezelésében. A kivonat nemcsak pontosabb adagolást tesz lehetővé, hanem az orvosok és a betegek más gyógyszerformákban, például kenőcsökben, kúpokban vagy gélekben is felhasználhatják. A rendelkezésre álló adatok szerint az országban nő a gyógyászati ​​kannabisz-termékek felhasználása, az év végére a cseh piacon egyharmados növekedés várható. Cégünk Németországból hozott tapasztalattal rendelkezik a kivonat formájú orvosi kannabisszal kapcsolatosan, amit most a cseh betegeknek is elhozunk” – mondja Luboš Chadim a Neuraxpharm vezérigazgatója.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom