A gyógyszeripar milliárdos veszteségeket szenved el a kannabisz legalizálásának köszönhetően
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A gyógyszeripart komoly gazdasági csapás érte, miután egyes államok legalizálták a kannabiszt – a gyógyszergyártók átlagosan közel 10 milliárd dolláros piaci veszteséget könyvelnek minden egyes legalizálási esemény után – derül ki az első ilyen jellegű tanulmányból.

A PLOS ONE folyóiratban szerdán megjelent, lektorált kutatás 556 gyógyszergyártó cég tőzsdei hozam és vényköteles gyógyszereladás adatait vizsgálta 1996 és 2019 között, és állami szinten elemezte a piaci trendeket az orvosi és felnőttkori kannabisz legalizálása előtt és után.

A részvényhozamok „1,5-2 százalékkal alacsonyabbak voltak a legalizálás után 10 nappal” – állapítják meg a tanulmány szerzői. „A hozamok mind az orvosi, mind a rekreációs célú legalizálás hatására csökkentek, mind a generikus, mind a márkát gyártók esetében. A befektetők azzal számolnak, hogy egyetlen legalizálási esemény átlagosan 3 milliárd dollárral csökkenti a gyógyszergyártók éves árbevételét”

Eredményeink azt mutatják, hogy a kannabisz legalizálása a gyógyszeripari cégek tőzsdei hozamának csökkenésével jár.

Rengeteg anekdotikus jelentés, adatalapú tanulmány (1,2) és megfigyelésen alapuló elemzés jelezte, hogy egyesek a kannabiszt a hagyományos gyógyszertári gyógyszerek, például az opioid alapú fájdalomcsillapítók és az altatók alternatívájaként használják.

Az év elején például egy kutatási cikk, amely a Medicaid vényköteles gyógyszerekre vonatkozó adatait elemezte, azt találta, hogy a kannabisz felnőttek számára történő legalizálása „jelentős csökkentéssel” jár együtt számos betegség kezelésére felírt gyógyszer használatában.

A Kaliforniai Állami Politechnikai Egyetem és az Új-Mexikói Egyetem kutatói szerint azonban ennek a tanulmánynak az a megállapítása, hogy „a kannabisz bevezetése csökkenti mind a generikus, mind a márka gyógyszergyártók megtérülését” új.

„A hozzáférés és így a használat kiterjesztésével a legalizálás lehetővé tenné, hogy a kannabisz versenyezzen a hagyományos gyógyszerekkel. Mivel javarészt nem szabadalmaztatható, a kannabisz az orvosi legalizálást követően új generikus belépőként viselkedhet, ami arra késztet néhány egyént, hogy más gyógyszereket kannabiszra váltsanak. A hagyományos új generikus gyógyszerekkel ellentétben azonban a kannabiszhasználat nem korlátozódik egyetlen vagy korlátozott egészségügyi állapotra. Ez azt jelenti, hogy a kannabisz új belépőként viselkedik egyszerre több különböző gyógyszer piacán.”

Bár a gyógyszergyártó cégek hozamának 1,5-2 százalékos csökkenése nem hangzik soknak a jövedelmező gyógyszeripar számára, a szerzők szerint a különbség „statisztikailag szignifikáns, és a legalizálást követő 20. munkanapon is fennáll.”

„Azt találjuk, hogy egy cég piaci értékének átlagos csökkenése legalizálási eseményenként 63 millió dollár, és ez a hatás eseményenként 9,8 milliárd dollár az összes cég piaci értékét tekintve” – állítja a tanulmány.

Milyen kannabisz fajták állnak a német gyógyszertárakban kapható orvosi kannabisz mögött?

Nem arról van szó, hogy a gyógyszerszektor összességében elvérzik. Amint azt a tanulmány mutatja, a hozamok még mindig egyenletes ütemben nőttek a tilalom megszüntetését követő hetekben – csak éppen nem olyan ütemben, ahogyan azt az elemzők és a befektetők eredetileg várták. Úgy tűnik, hogy a csökkent gyógyszereladások miatti várható és a tényleges hozam közötti különbség részben a legalizálásnak tudható be.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a márka gyógyszergyártók esetében a hozamok „később csökkennek [legalizálást követően], a különbség kisebb, és ez az esemény után néhány nappal megszűnik”. Más a helyzet a generikus gyógyszergyártók esetében, ahol a befektetők válasza a kannabiszreformokra „nagyobb nagyságrendű és tartós”.

A tanulmány a gyógyszerértékesítés terén történő legalizálást követő elmozdulásokat is figyelembe vette. „A gyógyszergyártók múltbéli ár-árbevétel arányát használva az egyes legalizálási eseményekhez kapcsolódó évre vonatkozóan, ez az összes gyógyszergyártó éves értékesítésében eseményenként 3 milliárd dollárnyi változást von maga után” – áll a közleményben.

Ezeket az eredményeket kicsit tovább gondolva a kutatók úgy becsülték, hogy „2014-ben egymilliárd dollárral alacsonyabbak lettek volna a vényköteles gyógyszerekre fordított éves kiadások, ha mind a 30 állam, ahol 2014-ben még nem volt legális, legalizálták volna az orvosi kannabiszt”.

A szerzők által leírt tanulmánynak azonban vannak korlátai.

„A kannabisz legalizálási eseményenként és cégenként bekövetkezett becsült 9,8 milliárd dolláros piaci értékvesztés gazdasági jelentősége rendkívül nagy, azonban eredményeinket óvatosan kell értelmezni. A fő korlát az, hogy a befektetőket racionálisnak modellezzük, ami eltúlozhatja eredményeink gazdasági jelentőségét. Másodszor, a tőzsdén jegyzett cégekre és a múltbeli legalizációs eseményekre korlátozódunk. … Végül arra számítunk, hogy a legalizálási és az azt követő szabályozási folyamatok heterogenitása miatt mérési hibák is felléphettek.”

„A magán- és állami gyógyszergyártók esetében azt várjuk, hogy a legalizálásra adott válasz magában foglalja a befektetéseket és a marketinget” – zárul a tanulmány, arra hivatkozva, hogy a Pfizer milliárdokat költött egy „kannabinoid típusú terápiákra összpontosító biotechnológiai vállalat felvásárlására”.

„A gyógyszeripari cégek jelentős lobbitevékenységet és dollár mennyiséget fordítottak a kannabisz legalizálása elleni küzdelemre” – folytatja.

“A különböző érdekelt csoportokra gyakorolt ​​hatásokon túlmenően tanulmányunk azt sugallja, hogy a kannabisz hasznos eszköz lehet a verseny fokozására az Egyesült Államok gyógyszerpiacain” – mondták a szerzők.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom