A kannabisz legalizálása csökkenti az alkohollal történő visszaélések gyakoriságát miközben a pszichózisok kockázata sem emelkedik
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Psychological Medicine folyóiratban megjelent longitudinális adatok szerint azoknak az államoknak a lakosai, ahol a kannabisz legálisan hozzáférhető, nem veszélyeztetettek fokozott mértékben pszichózis által, és az alkohollal történő visszaélések valószínűsége is alacsonyabb.

A Minnesotai Egyetem és a Coloradói Egyetem közös kutatócsoportja 240 egypetéjű ikerpárból álló csoporton értékelte a kannabisz rekreációs legalizálása és a pszichoszociális működés közötti kapcsolatot. Az egyik iker olyan joghatóság területén élt, ahol törvényesen engedélyezett a rekreációs kannabisz értékesítése, míg a másik olyan államban, ahol a kannabisz törvényileg tiltott volt.

A kutatók arról számoltak be, hogy a legalizálás az alanyok kannabiszfogyasztásáról szóló beszámolók gyakoriságának enyhe emelkedésével járt, amely megállapítás összhangban van a korábbi tanulmányokkal. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy azokban az államokban élők, ahol legális a kannabisz, kevésbé valószínű, hogy problémás alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó magatartást tanúsítottak. Ez a megállapítás összhangban van azokkal a korábbi adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy a kannabiszhasználat az alkoholkezelést igénylő személyek alkoholfogyasztásának csökkenésével jár.

A szerzők továbbá arról számoltak be, hogy a legalizálás nem volt pozitív korrelációban a pszichózisok, a kábítószer-visszaélési rendellenességek vagy más káros következmények gyakoribb előfordulásával.

Az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés csökkenő alkoholeladásokhoz köthető

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy „a kannabisz rekreációs célú legalizálása a kannabiszfogyasztás gyakoriságának növekedését okozza, míg a rekreációs kannabiszt legalizáló államok lakosainál kisebb mértékben jelentkeztek az AUD [rendellenes alkoholfogyasztás] tünetei a közelmúltban. Általánosságban elmondható, hogy a társ-iker kontrol és a differenciális sebezhetőség eredményei azt sugallják, hogy a kannabisz rekreációs legalizálásának hatása a pszichiátriai és pszichoszociális kimenetelekre lényegében véve minimális. … Mindkét eredmény megnyugtató a rekreációs célú kannabisz legalizálásával kapcsolatos közegészségügyi aggályok tekintetében.”

Bár a kannabisz és más szabályozott szerek használata gyakoribb a pszichotikus betegségben szenvedők körében, a tanulmányok azt mutatják, hogy a kannabisz által kiváltott egy életen át tartó pszichózis előfordulása viszonylag ritka azoknál, akiknél addig nem diagnosztizáltak pszichiátriai betegséget. Egy nemrég közzétett tanulmány szerint pedig, a kannabiszfogyasztók kevesebb mint fél százaléka számolt be valaha is olyan pszichotikus tünetekről, amelyek orvosi beavatkozást igényeltek volna – ez az arány alacsonyabb, mint az alkohol esetében.

Foto: https://pixabay.com/hu/users/geralt-9301/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom