körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy új tanulmány szerint azok a poszttraumás stressz rendellenességben (PTSD) szenvedők, akik kannabiszt fogyasztanak, lényegesen kevesebb depressziós fázisról és kevesebb öngyilkossági gondolatról számolnak be, mint a nem használók.

A Journal of Psychopharmacology folyóiratban közzétett kutatás a Kanadai Statisztikák 2012. évi Közösségi Egészségügyi Felmérés nemzeti reprezentatív egészségügyi adatait elemezte, és megállapította, hogy a PTSD-ben szenvedőknél, akik nem jelentették, hogy az elmúlt évben kannabiszt használtak volna, sokkal valószínűbb, hogy öngyilkossági gondolataik vannak, és depressziós fázisokon mennek keresztül.

“Ez a tanulmány előzetes epidemiológiai bizonyítékokat szolgáltat arról, hogy a kannabiszhasználat hozzájárulhat a PTSD és a súlyos depressziós fázisok meg öngyilkossági gondolatok közötti kapcsolat mérsékléséhez.”

A több mint 24 000 ember közül, akik jogosultak voltak a vizsgálatra, amelyet a British Columbia Anyaghasználati Központ és a British Columbia Egyetem kutatói végeztek, 420-at klinikailag diagnosztizáltak PTSD-vel. Ezek közül 106 (28,2 százalék) PTSD-ben szenvedő személy mondta, hogy az elmúlt évben használt kannabiszt. Ez jóval magasabb, mint azok átlaga, akik nem szenvedtek PTSD-ben (11,2 százalék).

„Tudjuk, hogy a PTSD korlátozott kezelési lehetőségei miatt sok beteg a kannabisz gyógyszeres kezelésébe kezdett a tünetek enyhítése érdekében”, mondta a kutatás vezető szerzője, Stephanie Lake, a sajtóközleményben. “Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy egy országosan reprezentatív felmérés eredményei rámutattak a tárgyalt rendellenesség kannabisszal való kezelés lehetséges előnyeire.”

A PTSD-ben szenvedők, akik nem jelentettek kannabisz fogyasztást az elmúlt évben, körülbelül hétszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak a közelmúltban súlyos depressziós fazisokat, állapította meg a tanulmány. Továbbá 4,3-szor nagyobb valószínűséggel gondolkodtak öngyilkosságon.

“A kannabiszfogyasztók körében a PTSD a közelmúltban fellépő depressziós fázisokkal vagy öngyilkossági gondolatokkal nem mutatott összefüggést.”

Míg a tanulmány csak a kanadai válaszadókat vette figyelembe, az eredmények az Egyesült Államok betegeire is vonatkoznak, mivel az államrészek katonai tagjai szintén magasabb PTSD-ről számolnak be, mint az átlagos népesség.

Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának (VA) volt titkára, David Shulkin a közelmúltban azt mondta, hogy támogatja azt, hogy az osztály klinikai kutatásokat folytasson a kannabisz PTSD-vel sújtott veteránok számára nyújtott terápiás előnyeiről, kijelentve, hogy az öngyilkossági arány a lakosság körében bizonyítja, hogy a kezelési lehetőség figyelmen kívül hagyása a szolgálat tagjainak veszélyeztetésével jár.

Míg a VA nem volt hajlandó támogatni a kannabiszkal kapcsolatos kutatási kezdeményezéseket amelyek általában az ő vezetése alatt álló veteránok orvosi állapotát célozta, Shulkin elmondta, hogy az osztályt “be kell vonni, és nyitottnak kell lennie minden olyan kutatásra, amely segítséget nyújt a veteránok életének javításában, beleértve az orvosi kannabiszt.”

„Csak most kezdjük megérteni, hogy milyen lehet a kannabisz terápiás potenciálja különféle egészségügyi állapotok esetén”, mondta M-J Milloy, az új tanulmány vezető szerzője. “Ezek az eredmények ígéretesek és további tanulmányok szükségesek annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük a kannabisz PTSD-vel sújtott emberek számára nyújtott előnyeit.”

forrás: https://www.marijuanamoment.net/marijuana-use-tied-to-lower-rates-of-depression-and-suicidal-ideation-among-ptsd-patients/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok