A kannabisz segít a betegeknek csökkenteni a vényköteles fájdalomcsillapítók használatát
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Ismét egy tanulmány látott napvilágot, ami arra mutat rá, hogy az orvosi kannabisz legális hozzáférésének biztosítása segíthet a betegeknek csökkenteni, vagy teljesen abbahagyni az opioid fájdalomcsillapítók használatát anélkül, hogy ez veszélyeztetné az életminőségüket.

A Substance Use and Misuse szaklapban szerdán megjelent tanulmány során Floridában regisztrált kannabiszt használó betegeket kérdeztek meg fogyasztási szokásaikról, és arról, hogy a kannabisz hogyan befolyásolta a hagyományos gyógyszerhasználatukat.

Az Emerald Coast Research cég és a Florida State University College of Medicine kutatói a napsütés államának gyógyszertáraiban 2183 beteget szólítottak meg, hogy töltsenek ki egy 66 elemből álló keresztmetszeti kérdőívet annak érdekében, hogy többet tudjanak meg az orvosi kannabisz legalizálásának szerepéről.

Tízből kilenc (90,6 százalék) beteg azt nyilatkozta, hogy a kannabiszt „nagyon vagy rendkívül hasznosnak találta egészségi állapota kezelése során”, 88,7 százalékuk pedig azt mondta, hogy a kannabisz „nagyon vagy rendkívül fontos az életminősége javulása szempontjából”.

„Az eredmények azt sugallják, hogy néhány kannabiszt használó beteg anélkül csökkentette az opioidhasználatot, hogy romlott volna az életminősége vagy az egészségi állapota, nem sokkal az orvosi kannabisz legalizálását követően.”

A válaszadók számos olyan tünettől szenvedtek, amelyek miatt a floridai törvények értelmében orvosi kannabiszt kaphattak, beleértve a szorongást, a fájdalmat, a depressziót, az alvászavarokat és a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD). A legtöbb beteg azt mondta, hogy naponta használ kannabiszt a tünetei kezelésére.

A felmérés egyik legmeghökkentőbb megállapítása azonban az volt, hogy az emberek milyen mértékben számoltak be kannabisz használatról az opioidok fogyasztásának csökkentése vagy a legális fájdalomcsillapítók szedésének teljes abbahagyása céljából.

A tanulmány szerint a válaszadók 85,9 százaléka azt mondta, hogy a kannabisz hatékonyan csökkentette a fájdalmat. Úgy tűnik, ez összefügg egy másik megállapítással, miszerint azoknak az embereknek a 79 százaléka, akik azt nyilatkozták, hogy opioidokat szednek fájdalmaikra, arról számoltak be, hogy csökkentették vagy abbahagyták a vényköteles gyógyszerek használatát, miután elkezdték fogyasztani a kannabiszt.

“A legtöbb beteg úgy értékelte, hogy az orvosi kannabisz fontos szerepet játszik az életminősége javulása szempontjából.”

Csehországban 2024 januárjáig legalizálni szeretnék a kannabisz teljeskörű felhasználását

“Sok ember érzi szükségesnek az opioid fájdalomcsillapítók szedését” – mondta Carolyn Pritchett kutató egy sajtóközleményben. „Ha lehetőség van arra, hogy ehelyett egy olyan gyógyszert használjunk, amelynek kevésbé káros mellékhatásai vannak, beleértve a túladagolás és a halálozás alacsonyabb kockázatát, akkor azt érdemes megfontolni. De még több kutatásra van szükség, beleértve a betegeket folyamatosan megfigyelő tanulmányokat, mielőtt általánossá válna az opioid fájdalomcsillapítók helyettesítése az orvosi kannabisszal.”

„Mint minden más, mellékhatásokkal rendelkező gyógyszer esetében a betegeket rendszeresen ellenőrizni, és értékelni kell a nemkívánatos események, a visszaélési rendellenességek és egyéb problémák szempontjából” – mondta.

A tanulmány azt találta, hogy a betegek 68,7 százaléka legalább egy mellékhatást – leggyakrabban szájszárazságot, fokozott étvágyat vagy álmosságot – tapasztalt.

“Az opiát alapú fájdalomcsillapítók használata csökkenthető, vagy akár meg is szűnhet, különösen a krónikus fájdalomban szenvedő betegek esetében, méghozzá nem sokkal az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés legalizálását követően” – mondták a kutatók. „Az orvosi kannabiszt szabályozó törvények megalkotása közegészségügyi változásokhoz vezethet az orvosi kannabisz lehetséges opioidhasználat mérséklő hatásai révén anélkül, hogy az egészségi állapot romlana.”

Míg a kutatók az opioid fájdalomcsillapítókkal és a kannabisszal kapcsolatos trendekre összpontosítottak, azt is megállapították, hogy az emberek más pszichiátriai gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek használatának helyettesítésére is kannabiszt használnak. Azok akik azt állították, hogy a kannabisz orvosi használatát a legalizálást követően kezdték meg azt mondták, hogy ez „rendkívül vagy nagyon fontos az életminőségük javulása szempontjából”.

“A résztvevők többsége (79%) a fájdalomcsillapítók használatának abbahagyásáról vagy csökkentéséről számolt be az orvosi kannabisz használatának megkezdése után.”

A szerzők azt mondták, hogy „váratlan felfedezésünk egy kicsi, de figyelemre méltó csoportról, amely hajlandó csökkenteni vagy megszüntetni a pszichiátriai gyógyszereket az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés hatására, további tanulmányozást sürget a mentális betegségekkel küzdő populáció körében”.

Ez a tanulmány kiegészíti az egyre növekvő tudományos irodalmat, amely arra mutat rá, hogy a kannabiszhoz való hozzáférés a jelentős mellékhatásokkal párosuló hagyományos gyógyszerek csökkentett használatához kapcsolódik.

És bár számos tanulmány önbevallásos felmérési adatokra épül, amelyeknek eredendő korlátai vannak, mások különböző szemszögből elemzik a tendenciákat.

Például egy, a hónap elején közzétett első ilyen jellegű tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszeripart súlyos gazdasági csapás érte, miután egyes államok legalizálták a kannabiszt – átlagosan közel 10 milliárd dolláros piaci veszteséget okozva a gyógyszergyártóknak minden egyes legalizálási eseményt követően.

Nincs hiány anekdotikus jelentésekből, adatalapú tanulmányokból (1, 2) és megfigyelési elemzésekből, amelyek azt jelzik, hogy egyesek a kannabiszt a hagyományos gyógyszerek, mint például az opioid alapú fájdalomcsillapítók és az altatók, alternatívájaként használják.

Az év elején a Medicaid vényköteles gyógyszerekre vonatkozó adatait elemző kutatás megállapította, hogy a kannabisz rekreációs célú legalizálása „jelentős csökkenést” okoz a vényköteles gyógyszerek használata terén. Még sokáig lehetne sorolni az ide vonatkozó tanulmányokat. (1, 2, 3, 4, 5, 6)

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom