THC a hatékony PTSD kezelés szerepében
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) fő okának az érzelemszabályozási zavart tekintik. Az érzelemszabályozás helyreállításának egyik terápiás stratégiája az úgynevezett kognitív újraértékelés (átkeretezés). A detroiti kutatók egy kettős vak placebo-kontrollos kísérlet során arra vállalkoztak, hogy megvizsgálják az alacsony dózisú THC akut hatását az affektusokra és az agy aktiválására a kognitív újraértékelés során traumának kitett, PTSD-vel rendelkező és nem rendelkező egyéneknél. Összesen 51 személy kapott véletlenszerűen THC-t vagy placebot.

A tanulmányt a Neuropharmacology folyóirat hozta nyilvánosságra, és a szerzők a következőképpen foglalták össze eredményeiket: „Az agyi aktivitás funkcionális mágneses rezonancia képalkotással történő mérése során azt találtuk, hogy az alacsony dózisú THC javította a kognitív újraértékelés teljesítményét a traumának kitett egyéneknél, és modulálta azon agyi régiók aktivitását, amelyek részt vesznek az érzelmek feldolgozásában és szabályozásában. Induláskor a PTSD-s egyéneknél alacsonyabb volt az agy releváns központjának aktivitása, az egészséges kontrollcsoporthoz képest. A THC normalizálta ezeket a különbségeket, így nem volt szignifikáns különbség a csoportok között.”

Az alacsony dózisú THC javította a kognitív újraértékelési teljesítményt traumának kitett egyének esetében.

A kannabisz hatásosan enyhítette a végső stádiumú daganatos betegek fájdalmát

Egy másik Amerikában végzett kutatás ebben a témában a Human Psychopharmacology folyóiratban jelent meg. Szerzői azt vizsgálták, hogy a THC-nek milyen szerepe van a kondicionált (vagyis szerzett) félelem kioltásában. A vizsgálatban résztvevőket elektroencefalográfiával vizsgálták kis adag THC vagy placebo elszívását követően.

A szerzők ezután megfigyelték az alanyok félelem észleléséhez kapcsolódó, illetve semleges ingerek által kiváltott reakcióit. A placebohoz képest a THC elősegítette a félelemmel kapcsolatos ingerekre adott kondicionált válasz kioltását. Ezek az eredmények összhangban vannak számos másik tanulmány eredményével, amelyek azt találták, hogy a THC elősegíti a tanult félelem kioltását.

Fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/@rodnae-prod/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom