A THC javíthat a rákbetegek életminőségén, állítja egy új tanulmány
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Dán kutatók a dronabinol, a THC egy szájon át szedhető formájának hatását vizsgálták előrehaladott daganatos betegeknél. A Palliative Medicine Reports folyóiratban közzétett klinikai adatok szerint a naponta dronabinolt szedő rákbetegeknél javult a kognitív teljesítmény, és csökkent a fájdalom és a depresszió.

A kutatásban hat előrehaladott rákos beteget vontak be, akik két héten át naponta fogyasztottak szájon át bevihető THC-t.

A kutatók megállapították: „Úgy tűnik, hogy a palliatív rákbetegek 14 napon át tartó dronabinol kezelése … különböző területeken javítja a kogníciót, beleértve a agyi feldolgozás sebességét, a nonverbális és az adott pillanatban történő érvelés, valamint a rövid távú memóriát és a munkamemóriát.”

A tanulmány eredményei összhangban vannak mások jelentéseivel, amelyek a kannabiszhoz kapcsolódó kognitív javulásról számolnak be rákkal, bipoláris zavarral, HIV-vel és krónikus fájdalommal küzdő betegeknél.

Új tanulmányok támasztják alá az orvosi kannabisz használatát a palliatív kezelésben részesülő rákos betegeknél

A kutatók azt is megállapították, hogy a THC adagolása összefügg a betegek fájdalmának, depressziójának és fáradtságának csökkenésével. Néhány beteg egyéb vényköteles gyógyszer használatát is csökkenteni tudta a kezelés során – ez az eredmény összhangban van számos más tanulmány megállapításaival.

A tanulmány szerzői a következőképpen zárták munkájukat: „Ebben a betegcsoportban a dronabinol rövid távú használata nem rontotta a kogníciót. Sőt, a kezelés összefüggött a kogníció javulásával, különösen a feldolgozási és gondolkodási területeken. A tanulmány azt is megállapította, hogy a fájdalom, a fáradtság és a depresszív tünetek is enyhültek, ami közvetett jótékony hatást gyakorolhatott a kognitív funkciókra. … A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a dronabinol jótékony hatással lehet a palliatív ellátásban részesülő előrehaladott rákos betegek különböző paramétereire.”

A dronabinol (más néven Marinol) egy vényköteles gyógyszer. (a címlapkép csak illusztráció!)

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom