THC Covid19 ellen
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A COVID-19 súlyos szövődményeinek leküzdése hamarosan felkerülhet a kannabisz egészségügyi előnyeinek listájára. A kutatók azt találták, hogy az egyik kannabinoid segíthet megelőzni a koronavírus betegséggel, influenzával és más fertőzésekkel kapcsolatos tüdőbetegséget, ami akár halálhoz is vezethet.

Az új tanulmány, amelyet a Frontiers In Pharmacology-ban publikáltak, rámutat a tetrahidrokannabinol (THC) egyik pozitív hatására. Úgy tűnik, hogy a kannabisz fő pszichoaktív alkotóeleme laboratóriumi körülmények közt megvédte a tüdőt azáltal, hogy csökkentette a fertőzések által okozott gyulladást.

A kutatók a kannabisz hatásait vizsgálták az akut respirációs distressz szindróma (ARDS) kapcsán, amely világszerte évente több mint 3 millió embert érint. Gyors gyulladáshoz, légszomjhoz és kékes bőrhöz, de akár halálhoz is vezethet, jelentette az IFLScience.

A COVID-19 világjárvány várhatóan növelni fogja az ARDS-ben szenvedő emberek számát. A szövődmények a tüdőben jelentkező citokinviharnak nevezett jelek szignifikáns növekedése által is felléphetnek.

A citokineket az immunrendszer szabadítja fel, amikor megfertőződik a szervezetet. Ezek a kis hírvivők vagy irányítják a szervezetet abban, hogy az immunsejtek a fertőzés helyén reagáljanak, vagy lelassíthatják az immunreakciót és megakadályozhatják, hogy az immunsejtek az érintett területet túlságosan károsítsák.

A COVID-19 és más légzőszervi betegségektől szenvedőknél a citokinek gyulladást idézhetnek elő. Ez a folyamat nagymértékben veszélyeztetheti a betegeket a túlzott gyulladás és esetlegesen halált által.

Annak kiderítése érdekében, hogy a kannabisz segíthet-e ezen a problémán, a kutatók a THC gyulladáscsökkentő hatásaira összpontosítottak. A csapat ARDS-től szenvedő egereknek adta be ezt a hatóanyagot, hogy lássák segíthet-e megállítani a tüdőgyulladást.

A kanadai Lethbridge-i Egyetem tudósai új orvosi kannabiszfajtákat nemesítettek, amelyek esetlegesen segíthetnek a COVID-19 kezelésében.

Az eredmények azt mutatták, hogy az esetek 100%-a más szóval az összes állat képes volt elkerülni a halálos tüneteket a THC bevételét követően. A gyógyszer elősegítette a tüdő súlyos károsodásának megelőzését azáltal, hogy blokkolta a gyulladást elősegítő citokineket és lelassította a gyulladást.

Az ARDS súlyos probléma az egész világon. A tanulmány várhatóan irányadó lesz a kannabisz tüdőbetegségek vagy fertőzések kezelésének elősegítésére irányuló jövőbeli kutatások terén.

Fontos azonban tisztázni, hogy az eredmények egerekkel végzett tesztekből származnak. További tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy a THC hogyan hat a légzőszervi betegségekre, és hogy ugyanazok az előnyök vonatkoznak-e az emberekre is.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok