Kender, mint a COVID-19 gyógykezelése, lesz a közelgő Oregoni tudományos értekezés fő témája
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Oregon Állami Egyetem kutatói az olyan természetes termékek, mint például a kender SARS-CoV-2 kezelésében való felhasználásáról fognak előadást tartani. Az esemény megrendezésére majdnem egy évvel azután kerül sor, hogy közzétették azt a tanulmányt, amely megállapította, hogy a kannabiszban lévő vegyületek képesek megakadályozni az emberi sejtek koronavírussal történő megfertőzését.

A december 6-i előadást Richard van Breemen, az Oregon State University egyetem gyógyszertudományok professzora fogja vezetni.

Van Breeman az előadásról szóló egyetemi közleményben teszi szóvá, hogy bár a természetes eredetű termékek adják a jelenleg használt gyógyszerek körülbelül felét, a természetes gyógyszerek kutatása nem tartoznak a nagy gyógyszergyárak és a szövetségi gyógyszerkutatást finanszírozó ügynökségek prioritásai közé.

A kender az egyedülálló természetes termékek különösen gazdag forrása, amelyek közül sok farmakológiai hatású.

A kannabisz és a Covid-19

Az év elején van Breemen és kutatók egy csoportja által végzet tanulmány során olyan vegyületeket azonosítottak a kenderben, amelyek képesek megakadályozni, hogy a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2, bejusson az emberi sejtekbe és megfertőzzék azokat.

A kutatók azt találták, hogy némely kannabinoid sav kötődik a SARS-CoV-2 tüskeproteinhez, blokkolva ezáltal a vírus által az emberek megfertőzésére használt folyamat kritikus lépését.

Az eredményeket a Journal of Natural Products januárban tették közzé, és több mint 400 hírügynökség címoldalára kerültek, mivel a Covid-19 világjárvány akkoriban még nagyban sújtotta és foglalkoztatta a világot.

“Ezek a kannabinoid savak nagy mennyiségben vannak jelen a kenderben és számos kenderkivonatban” – mondta van Breemen a kutatás kapcsán.

„Nem olyan tiltott vegyületek, mint a THC, a marihuána fő pszichoaktív összetevője, és jó biztonsági profillal rendelkeznek az emberre nézve.

Vajon hatásos lehet a kannabisz a koronavírus ellen?

Kutatásunk kimutatta, hogy a kannabiszvegyületek egyformán hatásosak a SARS-CoV-2 variánsokkal szemben, beleértve az először az Egyesült Királyságban észlelt B.1.1.7 variánst, és az először Dél-Afrikában észlelt B.1.351 variánst.”

A kutatók azt találták, hogy a kenderfajtákban általában megtalálható két kannabinoidsav, a kannabigerolsav (CBGA), és a kannabidiolsav (CBDA), kötődnek a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez.

A tüskefehérjéhez kötődve a vegyületek megakadályozhatják, hogy a vírus bejusson a sejtekbe és fertőzést okozzon, potenciálisan új módszereket kínálva a betegség megelőzésére és kezelésére.

“Ezek az izolált vagy kannabiszkivonatokban fellelhető kannabinoidok, amelyek orálisan biológiailag hozzáférhetőek, és emberek által régóta biztonságosan használt vegyületek, képesek megelőzni és kezelni a SARS-CoV-2 fertőzést” – írták a kutatók a tanulmány absztraktjában.

Van Breeman megjegyezte, hogy a szóban forgó vegyületek megtalálhatók a 0,3%-nál kevesebb THC-t tartalmazó kenderfajtákban is.

A vakcinák is a SARS-CoV-2 tüskefehérjét célozzák

A tüskeprotein a vírus ugyanazon része, amit a Covid-19 vakcinák és az antitestterápiák céloznak.

A tüskefehérjén kívül a SARS-CoV-2 három másik strukturális fehérjével, valamint 16 nem strukturális fehérjével és számos olyan vegyülettel rendelkezik, amelyeket van Breemen „kiegészítő” fehérjékként jellemez, amelyek mindegyike potenciális célpontja lehet a Covid-19 megelőzésére kifejlesztett gyógyszereknek.

“A fertőzési és replikációs ciklus bármely része az antivirális beavatkozás potenciális célpontja, és a tüskefehérje-receptor kötődése az ACE2 receptorhoz az emberi sejtfelszínen kritikus lépés ebben a ciklusban” – mondta van Breeman.

“Ez azt jelenti, hogy a sejtbejutást gátlók, például a kannabinoid savak felhasználhatók a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére, valamint a fertőzések lerövidítésére azáltal, hogy megakadályozzák, hogy a vírusrészecskék megfertőzzék az emberi sejteket. Ezek [a sejtbejutást gátlók] a tüskefehérjékhez kötődnek, így ezek a fehérjék nem tudnak kötődni az ACE2 enzimhez, amely bőségesen megtalálható a tüdőben és egyéb szervekben az endotél sejtek külső membránján.”


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom