A kolumbiai szenátus elsöprő többségben fogadta el a kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A kolumbiai szenátus elsöprő többséggel hagyta jóvá a kannabisz országos legalizálásáról szóló törvényjavaslatot, ugyanakkor egyelőre még több jogalkotási lépés várat magára annak esetleges törvénybe iktatása előtt.

A törvénytervezetet, amely már az ország képviselőházában is megkapta a kezdeti jóváhagyást, a szenátus a keddi vita negyedik fordulójában, 56-3 arányban fogadta el.

A törvényhozók az elmúlt hetekben többször is összeültek, hogy megvitassák a reformjavaslatot, amely az ország alkotmányát módosítaná a kannabisz rekreációs felhasználás tilalmának megszüntetése érdekében.

Erre az akcióra körülbelül két héttel azután került sor, hogy a legalizálási törvényjavaslatot a Szenátus első bizottsága elfogadta.

Néstor Osuna igazságügyi miniszter a szenátusi testület múlt havi nyilvános meghallgatásán kijelentette, hogy Kolumbia áldozata lett „egy 50 éve indított kudarcra ítélt háborúnak, ami az abszurd prohibicionizmus miatt rengeteg vért, fegyveres konfliktust, maffiát és bűnözés hozott nekünk.”

A Juan Carlos Losada képviselő által is támogatott alkotmánymódosítási javaslat a legalizálás közegészségügyi és gazdasági hatásait, valamint az egyéni autonómia ideológiai elvét hangsúlyozza. Ha elfogadják, a tisztviselőknek hat hónapjuk lesz a rekreációs fogyasztásra vonatkozó szabályok kihirdetésére.

A törvényjavaslat támogatná „a személyiség szabad fejlődésének jogát, lehetővé téve a polgárok számára, hogy szabályozott jogi keretek között dönthessenek a kannabisz fogyasztásáról”. Ezenkívül mérsékelné az „önkényes diszkriminatív vagy egyenlőtlen bánásmódot a fogyasztó lakossággal szemben”.

A törvényjavaslat korlátozni fogja a birtoklást és a nyilvános fogyasztást az iskolákban és bizonyos közterületeken. Közoktatási kampányokat és a droggal történő visszaélés kezelését segítő szolgáltatások népszerűsítését is szorgalmazza.

Októberben a kolumbiai képviselőház hagyta jóvá elsőként a legalizálási törvényjavaslatot. Osuna mellett a Belügyminisztérium vezetője is a reformjavaslat mellett szólt akkoriban. A szavazásra nem sokkal azután került sor, hogy az egyik kongresszusi bizottság előterjesztette ezt az intézkedést és egy külön legalizálási törvényjavaslatot.

Alkotmánymódosítási javaslatként a jogszabálynak összesen nyolc vitán kell átesnie, két külön naptári évre elválasztva.

Az igazságügy-miniszter a múlt hónapban egy kannabiszreformmal foglalkozó rendezvényen a jogalkotás legalizálási törekvéseit is megvitatta, hangsúlyozva, hogy a gazdasági növekedés és a közegészségügy előmozdítása érdekében politikai változtatásokat kell végrehajtani.

Miközben a törvényhozók a reformtörvény jóváhagyására törekednek, Osuna azt mondta, hogy a kormányhivatalok azon fognak dolgozni, hogy elősegítsék a „gyorsabb, kevésbé bonyolult” engedélyezési folyamatot.

A progresszív Gustavo Petro elnök, aki augusztusi beiktatása óta határozottan szorgalmazza a kábítószer-bűnözés nemzetközi felszámolását, megvitatta a kannabisz legalizálásának lehetséges előnyeit.

Szeptemberben az elnök beszédet mondott az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) ülésén, amelyben arra buzdította a tagországokat, hogy alapvetően változtassák meg a drogpolitikával kapcsolatos megközelítéseiket, és szüntessék meg a tiltást.

Kettő további amerikai államban szavazták meg a polgárok a rekreációs kannabisz legalizálását

Petro a közelmúltban arról is beszélt, hogy Kolumbiában a kannabisz legalizálása többek közt az illegális piac által gyakorolt befolyás csökkentésének egyik eszköze. Ezenkívül jelezte, hogy a politikai változást a jelenleg kannabisz miatt börtönben lévő emberek szabadon engedésének kell követnie.

A legális kannabisziparban rejlő gazdasági lehetőségekről beszélt, ahol az Andes, Corinto és Miranda kisvárosai profitálhatnak a legális kannabisztermesztésből, lehetőleg engedélykötelezettség nélkül.

Az elnök azt is jelezte, hogy szívesen megvizsgálná a kannabisz olyan más országokba történő exportálásának lehetőségét is, ahol a növény legális.

Jim McGovern (D-MA), az Egyesült Államok Házszabályi Bizottságának elnöke, örömmel fogadta Petro hivatalos eskütételét, mondván, alig várja, hogy „együtt dolgozhassunk a drogpolitika újragondolásán és még sok máson”.

Joe Biden elnök ezzel szemben úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok katonai támogatásával továbbra is fenn szeretné tartani a kábítószer ellenes háborút Kolumbiában. Augusztusban memorandumot adott ki, amely felhatalmazza a védelmi minisztert „az ország légterében megalapozottan gyaníthatóan elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó repülőgépek eltiltását”.

Azt mondta, hogy ez „szükséges, mert az illegális kábítószer-kereskedelem rendkívüli fenyegetést jelent az ország nemzetbiztonságára”, és mert „Kolumbiában megfelelő eljárások vannak érvényben a levegőben és földön ilyen tiltás miatt bekövetkezett ártatlan halálesetek elleni védelemre, amely hatékony eszközöket tartalmaz a légi jármű azonosítására és figyelmeztetésére, mielőtt erőszakot alkalmaznának a vele szemben.”

Fotó: https://twitter.com/SenadoGovCo


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom