A kannabiszhasználat javítja a kezelésre rezisztens fibromyalgiában szenvedő betegek életminőségét
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Pain Practice folyóiratban megjelent prospektív kohorsz tanulmány eredményei szerint a kannabiszkezelés javított a kezelésre rezisztens fibromyalgiában (FM) szenvedő betegek életminőségén.

Izraeli kutatók 30 fibromyalgiával diagnosztizált betegből álló csoporton értékelték a kannabisz hatékonyságát. A vizsgálat egyik résztvevője sem reagált korábban a hagyományos gyógyszeres kezelésekre. A kutatók 30 napnyi kannabisszal történő kezelést követően felmérték a betegek életminőségét, általános és fizikai egészségi állapotát.

Ezt követően a következőket állapították meg: „A kannabiszkezelés … 5-ös skálán, 1,97 ponttal, jelentős javulást mutatott az általános életminőség területén, és 1,83 ponttal javult az általános egészségi állapot is. A kannabiszkezelés 1,5 ponttal javított a fizikai egészségi állapot pontszámán is. A fizikai egészség részterületeinek további vizsgálata során kiderült, hogy 1,67 ponttal csökkent a fájdalom és rossz közérzet, 1,57 ponttal a fájdalom és a fáradtság, míg a hétköznapi tevékenységek területe 2,13 ponttal javult.”

A szerzők elismerték továbbá, hogy a kannabiszhasználat a betegek önbecsülésének, hangulatának és koncentrációjának javulásával is járt.

Lehet a kannabinoid hiány a civilizációs betegségek legfőbb oka?

“Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a kannabiszkezelés rövid távú javulást mutat az életminőség terén a fájdalomra, az alvásra, valamint a fizikai és pszichológiai területekre gyakorolt ​​hatása által” – összegezték. “További tanulmányokra van szükség ezen potenciál és ennek hosszú távú jótékony hatásának megértése érdekében.”

A felmérési adatok arról számolnak be, hogy a fibromyalgiás betegek gyakran fogyasztanak kannabiszt terápiás célokra, és számos közelmúltbeli megfigyelési vizsgálat megerősítette a biztonságosságát és hatékonyságát. A vonatkozó szakirodalom nemrégiben, 2021-ben publikált áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy „a kannabinoidok és a kannabisz használata korlátozott mellékhatásokkal jár az FM kezelése során, és javíthat az FM-hez kapcsolódó gyakori és ellehetetlenítő tüneteken is, miáltal ezek megfelelő potenciális kezelési lehetőségek, ha egyéb kezelések nem váltak be.”

Foto: https://www.freepik.com/author/wayhomestudio


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom