Görögország megnyitotta az első orvosi kannabisz termelő üzemét
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Görögország történelmet írt azzal, hogy az ország múlt csütörtökön felavatta első orvosi kannabisz üzemét.

A Greek Reporter szerint a Korinthosz városában megnyílt üzemet az izraeli székhelyű Tikun Olam orvosi kannabiszcég leányvállalata, a Tikun Europe által nyújtott befektetés fedezi.

Adonis Georgiadis, Görögország fejlesztési és beruházási minisztere az üzem megnyitását az ország mérföldkövének nevezte.

A Tikun üzemének csütörtöki megnyitója alkalmából rendezett rendezvényen Georgiadis azt nyilatkozta, hogy a kannabisz „az a termék lehet, amelyet Európa-szerte exportálhatunk majd, mert ez az üzem hatalmas exportot tud majd lebonyolítani minden nagyobb európai ország felé” számolt be róla a Greek Reporter.

A kiadvány szerint Tikun Europe vezérigazgatója, Nikos Beis úgy üdvözölte az új görögországi létesítményt, mint „Európa legnagyobb gyógyszerészeti létesítményét ezen az iparágon belül”.

“Új korszak kezdődik országunkban a Tikun Europe létesítmény működtetésével, amely megnyitja az utat Görögország előtt, hogy az orvosi kannabisztermékek gyártásának és exportjának egyik fő szereplővé váljon” – mondta Beis a Greek Reporter.

Görögország még 2017-ben legalizálta az orvosi kannabiszt, de az ország kormánya 2021-ben betiltotta az ilyen termékek behozatalát, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a görög betegek kannabisszal történő ellátását a hazai termelés hiánya miatt.

Orvosi kannabisz üzem Korinthoszban, Görögország. Credit: Tikun Olam
Orvosi kannabisz üzem Korinthoszban, Görögország. Credit: Tikun Olam
Ez a probléma most megoldódni látszik.

Az ország tavaly azt közölte, hogy hamarosan Görögország-szerte értékesítik majd a kannabiszt a gyógyszertárakban.

„A cél az, hogy Görögország legyen a legjobb európai ország az orvosi kannabisz előállítása terén. Görögország klímáját kedveli ez a növény, és úgy gondoljuk, hogy ezáltal egy természet adta előnyben részesülünk” – mondta Georgiadis tavaly a Greek Reporternek, miszerint „a külföldiek is használhatják majd az orvosi kannabiszt Görögországban”, és „engedélyezve lesz, hogy a gyógyszertárakban is megvásárolhassák” mindaddig, amíg az orvosuk felírja nekik.

A kiadvány akkoriban arról számolt be, hogy Georgiadis „hatalmas befektetésekkel számolt az orvosi kannabisz termelés terén, ami a kormány reményei szerint évente 1,5 milliárd euróval (600 milliárd forinttal) növelné majd az állam bevételét”.

A kolumbiai szenátus elsöprő többségben fogadta el a kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot

A Greek Reporter többet is elárul a létesítményről:

„A Tikun Europe szerint az üzem alkalmas kész orvosi kannabisztermékek előállítására különféle gyógyszerformákban. Célja a 21.000 m2 alapterületű, vertikálisan integrált üvegházi egységben a termesztés azonnali beindítása, amely éves termelési kapacitása teljes növekedés esetén elérné a 10 tonna száraz virágzat mennyiséget. A beérkezett növényeket szigorú protokollok szerint szaporítjuk, ami biztosítja az anyanövények egyedi tulajdonságainak megőrzését a következő generációk számára. A létesítmény várhatóan a közeljövőben fokozatosan eléri teljes kapacitását, hogy a különböző adagolási formájú kész orvosi kannabisz termékek széles skáláját szállíthassa.”

A Tikun tavaly kapta meg az engedélyt a létesítmény üzemeltetésének megkezdésére.

“Nagy öröm volt üdvözölni a nemrég befejezett termelési egységünk működési [engedélyét]” – mondta Beis akkori közleményében. „Az üzem működése hamarosan megkezdődik, ami által egy lépéssel közelebb kerülünk jövőképünk megvalósításához: kielégíteni Görögország és Európa folyamatosan növekvő keresletét a kiváló minőségű orvosi kannabisz termékek iránt. Üzemünk Európa legnagyobb gyógyszeripari vállalata a saját iparágában, és kihasználja országunkban rejlő lehetőségeket, hogy vezető szerepet töltsön be az orvosi kannabisz globális piacán.”

Foto: https://www.pexels.com/hu-hu/@apasaric/ & https://www.pexels.com/hu-hu/@davidpeterson/


 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom