körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

TAPE címe A múltra épített jövő. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határokon átnyúló gazdasági fejlesztés
Mozaikszó A KENDER JÖVŐJE
CCP-LB Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI)
Időtartam 36 hónap
A TAPE teljes költségvetése 5 855 340,75 €

A megvalósítandó projekt területén hiány van az építőipar, az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar feldolgozási kapacitásában. A gazdaságilag aktív népesség foglalkoztatási szintje alacsony. A régióban a népesség elöregedése tapasztalható, és a környékről nagy számban távoznak a munkaképes fiatalok.

A fő cél a negatív demográfiai folyamatok mérséklése és megfordítása. A másik cél a helyi viszonyokhoz mérten fejleszteni a gazdaságot, növelni a hozzáadott értéket és az ipari feldolgozás szintjét. A célkitűzések között szerepel a versenyképesség ismereteinek terjesztése a helyi gazdaság szereplői közt. Az elméleti ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok szintézise elősegíti a helyi gazdasági fejlesztés törekvéseinek megvalósulását. A projekt az ökológiai megközelítésre, a fenntartható gazdálkodásra és a zöld gazdaságból származó nyersanyagok feldolgozására összpontosít. A foglalkoztatási terv nélkülözhetetlen forrása egy olyan növény, mely nagy hagyományokkal rendelkezik a régióban, és hatékonyan termeszthető az ökológiai alapelveket figyelembe véve is. Ez a növény kiváló minőségű, versenyképes élelmiszer-, építőipari és kozmetikai termékek alapanyaga, amely alacsony környezeti terhelés mellett állítható elő és dolgozható fel, és képes kielégíteni a növekvő igényeket.

A cselekvési terv további alapvető forrása a versenyképes tudás és az emberi erőforrások. Fő célok: versenyképes ismeretek elsajátítása, magas értékű helyi termékek előállításának megvalósítása. A projekt kedvezményezettjei a helyi munkavállalók: képzett munkavállalók, közgazdászok, mérnökök, helyi önkormányzatok.

A munkaerő és a tőke határokon átnyúló áramlása elősegítheti a határ menti régiók fejlődését, ami lehetővé teszi ezen régiók gazdaságának szervezett és egységes újjáépítését.

A TAPE megvalósítása során a következő mérhető eredményeket lehet majd elérni:

  • Összesen 13 új munkahely jön létre.
  • 1300 m2-nyi gyártóberendezés kerül felújításra, amik segítségével 10 féle terméket állítanak majd elő és bocsájtanak forgalomba.
  • A kenderfeldolgozással kapcsolatos ismeretek megosztása során 14 workshop kerül megrendezésre a projekt ideje alatt.
  • Egy záró kiadvány is készül majd, amely összefoglalja a tudásanyag tartalmát.

A TAPE a következő tevékenységeket foglalja magában a kitűzött célok eléréséhez:

  • Határokon átnyúló munkaerő-mobilitás fejlesztése a Nagyrozvágy (HU) és Nagygéres (Veľký Horeš, SK) településeket összekötő út megépítésével.
  • Helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, amik lehetőséget nyújtanak a versenyképes termékek piacra dobásához és az új munkahelyek megteremtéséhez.

Ezt a kulcstevékenységet a következő projekttevékenységek támogatják:

  • A kendermag és -szár feldolgozásán alapuló termelés fejlesztés.
  • Ipari kender alapú termelés és marketing infrastruktúra fejlesztés.
  • Gyártási, foglalkoztatási és ismeretmegosztási program.

A fenti tevékenységek összehangolása és az eredmények közlése érdekében a TAPE magában foglal egy kommunikációs és koordinációs tevékenységet is, és előírja a kockázatértékelést továbbá a kockázat kezelés intézkedési tervét.

Kapcsolódó projektek:

SKHU/1802/3.1/013 – FUTURE IN HEMP – CCP (A KENDER JÖVŐJE)
SKHU/1802/3.1/008 – Hemp road (Kenderútvonal)
SKHU/1802/3.1/019 – FUTURE IN HEMP – SEED (A KENDER JÖVŐJE – MAG)
SKHU/1802/3.1/012 – FUTURE IN HEMP – KNOW HOW (A KENDER JÖVŐJE – ISMERETANYAG)
SKHU/1802/3.1/020 – FUTURE IN HEMP – PROD (A KENDER JÖVŐJE – TERMELÉS)
SKHU/1802/3.1/001 – FUTURE IN HEMP – FIBER (A KENDER JÖVŐJE – ROST)


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom