A Szlovák Köztársaság elnöke megkegyelmezett egy kannabisz miatt elítélt rabnak
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

POZSONY. Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke pénteken megkegyelmezett egy 28 éves férfinak (A. Z.), akit már kétszer is elítéltek kannabisz birtoklása és fogyasztása miatt, összesen 10,5 év letöltendő börtön büntetésre.

Az elnök elengedte a büntetésének egy részét, aminek már több mint a felét le is töltötte. Erről a TASR-t az államfő szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatta.

Az elnök a kegyelem iránti kérelem elbírálásakor a jogi szempontok mellett figyelembe vette különösen az eset rendkívüli körülményeit, valamint azt a tényt, hogy az elítélt nem kereskedett függőséget okozó szerekkel, és cselekedetei társadalmi veszélyességének mértékéhez képest már eddig is elég hosszú büntetést töltött le.

Nem adott el függőséget okozó szereket, kisebb mennyiségben tartotta azokat magánál saját felhasználásra.

“Az elnök elengedte A. Z.-nek a 7,5 éves börtönbüntetés fennmaradó részét, és egyúttal további a bíróság által kiszabott hároméves börtön büntetést is elengedett neki” – áll az elnök közleményében.

Az államfő ugyanakkor egyetért azzal, hogy a kábítószerekkel elkövetett bűncselekményeket szigorúan büntetni kell, de különbséget kell tenni a kereskedők és a fogyasztók között, akik bizonyos szempontból szintén a kábítószer-kereskedelem áldozatai.

Szlovákia ismét megcélozza a CBD pszichotróp anyagok listájáról való eltávolítását

A Btk. azonban a jelenlegi formájában nem veszi kellőképpen figyelembe ezt a megkülönböztetést.

Miután kiengedik a börtönből, a férfi jelentősen segíthet családjának. Szülei, akikkel egy háztartásban élt, olyan betegségekben szenvednek, amelyek szintén kórházi kezelést igényelnek, húga pedig rákos beteg.

A férfit először 2014-ben függesztették fel, három év börtönbüntetés alól.

A bíróság ezt a büntetést letöltendővé minősítette, miután 2016-ban ugyanazon bűncselekmény miatt ismételten 7,5 év börtönbüntetésre ítélték.

Az őrizetet is beszámítva, az elítélt már több mint öt éve tölti a büntetését.KENDERTÉR FACEBOOK
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok