A szlovák elnök megkegyelmezett Robnak, akit majdnem 12 évre ítéltek el pár gramm kannabisz birtoklásáért
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Zuzana Čaputová szlovák államfő kegyelmet adott Róbert Džunknak. Ez nem az első eset, hogy Čaputová kegyelmet adott.

A kassai fiatalembert korábban kétszer fogták el kannabisszal. Saját fogyasztásra elegendő mennyiséget találtak a zsebében, bizonyíthatóan nem volt kereskedő. Ennek ellenére mégis öt évre került rács mögé. Az ő esete volt a legjobb példája annak, hogy milyen drákói büntetések is kiszabhatók néhány spangliért ebből a növényből.

Több mint három év elteltével szeptember 30-án, pénteken szabadult Ďzunko Róbert (28). Ezt a Markíza TV-nek jogi képviselője és az elnöki hivatal is megerősítette.

„Leírhatatlan érzés, még mindig nem hiszem el. Nehezen találok szavakat, mert mindannyian sírunk az örömtől. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik közel négy éven keresztül küzdöttek a büntetések enyhítéséért, amelyek Szlovákián kannabisz esetében irracionálisan magasak és semmit nem oldanak meg, valamint azoknak, akik gondoltak rám és akármilyen módon támogattak” – mondta Džunko Róbert.

Zuzana Čaputová államfő azzal a feltétellel kegyelmezett neki, hogy az eredetileg kiszabott büntetés lejártáig, azaz további egy év és négy hónapig nem követ el szándékos bűncselekményt.

„A kegyelmi kérelemből kitűnik, hogy az elítélt kannabiszt nem árusított, a függőséget okozó szert kis mennyiségben kizárólag saját használatra szerezte be. A letöltött börtönbüntetés során három évet és nyolc hónapot ült a kiszabott öt évnyi büntetéséből, amelyből csaknem három évet szigorúbb börtönkörülmények között töltött” – mondta Martin Strižinec, Čaputova szóvivője.

Tűrjük az alkoholistákat, de ha a borovicska helyett kannabiszt fogyaszt valaki, az bűnöző.

„Az ügy jogi szempontjain túl az elnök a kegyelmi kérelem elbírálásakor különösen azt vette figyelembe, hogy az elítélt nem üzletelt függőséget okozó szerekkel. A börtönbüntetést végrehajtó intézmény értékelése pozitív, az elkövetett bűncselekményhez való hozzáállása kritikus. Korábban megfelelően dolgozott, és utolsó munkáltatója is pozitívan értékelte” – tette hozzá Strižinec.

Az elnök szerint szükség van a kábítószer-bűnözés megfelelő büntetésére, de hozzáteszi, különbséget kell tenni a kereskedők és a fogyasztók között.

“Az elítélt személyére és tetteinek társadalmi veszélyességére tekintettel az eddig kiszabott börtönbüntetés elegendőnek tekinthető” – mondta Strižinec.

2017-ben kapták el először

Mire Róbert a végső ítéltet megkapta, a büntetés mértéke változott. A rendőrök először 2017-ben kapták el, amikor 12,8 gramm kannabiszt tartott magánáll. Ezután 30 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, amit 36 hónapra felfüggesztettek.

2019 elején azonban ismét elkapták. Egy véletlenszerű rajtaütés során 7,7 gramm kannabiszt és 0,47 gramm hasist tartott magánál. 12,5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A végső ítélet azonban rács mögött letöltendő öt évet szabott ki.

„Törvény keretein belül ez tisztességes, de én csak otthon, a családommal leszek elégedett” – reagált erre Róbert a tárgyalásról távozva.

Ez a legalacsonyabb ítélet, amit Róbert kaphatott az ügyében. Ezt védőügyvédje, Igor Ribár is hangsúlyozta. Szerinte látható az a logikátlan szétszórtság, amelyben a bíróság elmozdulhat. “Ez a példa ezt remekül illusztrálja – 12-ből 10, majd 5. Attól függ az egész, hogy a bíróság milyen mértékben azonosul a kifogásokkal. Ebben az ügyben a regionális bíróság teljes mértékben egyetértett velük, és úgy döntött, hogy Rob esetében a büntetés kiszabásnak rendkívüli enyhítő körülményei vannak” – mondta az ügyvéd.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom