Szlovákia ismét megcélozza a CBD pszichotróp anyagok listájáról való eltávolítását
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A szlovák Egészségügyi Minisztérium továbbra is törölni akarja a kannabidiolt (CBD) a pszichotróp anyagok listájáról, egyúttal számos kábítószert és pszichotróp anyagot szeretnének felvenni ugyanerre a listára. Ez a kábítószerekről, pszichotróp anyagokról és készítményekről szóló tervezett törvénymódosítással kapcsolatos előzetes információkból következik.

Ártalmatlannak tartják

“Az Egészségügyi Világszervezet szakértői bizottsága ártalmatlannak tartja ezt a szert, ami nem okoz függőséget és még az ENSZ egyezmények szerint sem szerepel a listán” – tisztázta az illetékes minisztérium.

A jogalkotás módosításának célja továbbá az ENSZ nemzetközi egyezményeiben előírt ellenőrzési mechanizmusok kiterjesztése és a törvénynek az Európai Unió törvényeivel való összehangolása. Ugyanakkor számos kábítószert és pszichotróp anyagot fel akarnak venni a listára.

A minisztérium már tavaly javasolta, hogy a kannabidiolt töröljék a listáról. A képviselők azonban Jozef Valocký (Smer) módosítási javaslatát támogatták, így az rajta maradt a listán.

Eltérő jogszabály módosítás

Tavaly februárban az EP-képviselők felszólították az EU tagállamait, hogy teljes mértékben használják ki a kannabisz alapú gyógyszerek potenciálját, és távolítsák el az akadályokat e területen folytatott további tudományos kutatások elől.

A CND ismét elnapolta a WHO által javasolt kannabisz besorolását érintő szavazást

A kannabisz terápiás használatára vonatkozó jogszabályok tagállamonként eltérőek.

Az EP emlékeztetett arra, hogy a kannabisz és az abból nyert kannabinoidok hatékonyan csökkenthetik a HIV/AIDS-szel kapcsolatos anorexiát és súlycsökkenést, enyhíthetik a mentális rendellenességek, mint például a pszichózis vagy a Tourette-szindróma tüneteit, valamint enyhíthetik az epilepsziát, valamint az Alzheimer-kór, artritisz, asztma, rák, Crohn-betegség és glaukóma tüneteit is.

Olyan gyógyszerekről beszélünk, amelyek továbbá hozzájárulnak az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez, valamint a menstruációs fájdalom enyhítéséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is javasolta, hogy a kannabidiolt, a kannabisz egyik alkotórészét, ne vegyék fel a nemzetközileg ellenőrzött anyagok listájára.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok