Az egyre növekvő kannabisz használat nem befolyásolja az idősek napi aktivitását
körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az idős felnőttek körében egyre népszerűbbé válik a kannabisz orvosi célú használata különféle betegségek, akár házi gyógyítására. A National Survey on Drug Use and Health szerint 2007-ben az Egyesült Államokban a 65 év felettiek mindössze 0,4 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben kannabiszt használt. Ez a szám 2016-ra csaknem 3 százalékra emelkedett majd 2022-ben már több mint 8 százalék volt. Egy másik izraeli kutatócsoport ezért a kannabiszkezelés hatását vizsgálta az idősebb korosztály funkcionális állapotára.

A 65 éves és idősebb seniorok körében végzett prospektív megfigyeléses tanulmány 2018 és 2020 között zajlott egy szakosodott geriátriai klinikán. A résztvevők többsége krónikus, nem rákos fájdalmai miatt kezdett kannabiszkezelésbe. A kutatók hat hónap elteltével értékelték a mindennapi tevékenységek végzését, a fájdalom intenzitását, a geriátriai depressziós skálát, a krónikus gyógyszerhasználatot és az esetleges mellékhatásokat.

Az időskori alkalmi kannabiszhasználat jobb kognitív funkciókkal hozható összefüggésbe

A Biomedicines folyóiratban közzétett eredmények szerint 119, átlagosan 79 éves beteg kezdett bele kannabiszkezelésbe, ebből 74 nő volt. Ebből a csoportból 43 betegnél jelentkeztek mellékhatások, és két esetben orvosi beavatkozásra volt szükség. A kutatók megállapították, hogy bár a kannabisznak számos mellékhatása van az idősebb felnőtteknél, a hat hónapos folyamatos kezelés nem járt a funkcionális állapot romlásával.

Ez a tanulmány fontos betekintést nyújt a kannabisz kezelés hatékonyságába és biztonságosságába az idősebb korosztály számára, rámutatva, hogy a megfelelő felügyelet mellett a kezelés nem rontja az életminőséget, miközben potenciálisan enyhíti a krónikus fájdalmat és egyéb tüneteket.

foto: freepik.com/author/freepik

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom