Amerikai Orvosi Szövetség tanulmánya - A legalizálás csökkenti a tinédzserek kannabiszhasználatának valószínűségét
körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) által közzétett új jelentés szerint sem a rekreációs kannabisz legalizálása, sem a kannabiszos kiskereskedelmi egységek megnyitása az Egyesült Államok érintett államaiban nem vezetett a fiatalok kannabiszhasználatának növekedéséhez. Ellenkezőleg, a reformok következménye általában az volt, hogy több fiatal számolt be arról, hogy nem használ kannabiszt, valamint nőtt azok száma, akik azt állították, hogy nem használnak alkoholt vagy vape termékeket.

A JAMA Pediatrics folyóiratában hétfőn közzétett tanulmány eredményei megerősítik a korábbi megállapításokat, miszerint a kannabisz rekreációs legalizálása és szabályozása jellemzően nem növeli a fiatalok körében az szerhasználatot – ellentétben azzal, amit a reformok ellenzői gyakran állítanak.

A tanulmány 47 állam adataiból merített, és 898 271 tinédzser válaszát vizsgálta. “A szülők beleegyezésével,” – magyarázták a szerzők – “a kilencediktől a tizenkettedik osztályig tanulói saját maguk vallottak az előző hónap kannabisz, alkohol, cigaretta és e-cigaretta használatukról.”

A rekreációs kannabisztörvények (RCL) elfogadása „nem volt összefüggésben a serdülők kannabiszhasználatának valószínűségével vagy gyakoriságával,” – állapította meg az elemzés – „bár a negatív összhatás becslések azt mutatták, hogy az RCL-t követően jelentősen csökkent a használat.„ A serdülők kannabiszhasználatának valószínűségét vagy gyakoriságát a rekreációs kannabisz kiskereskedelmi egységek (RCR) megnyitása sem emelte meg.

A tanulmányt a Boston College és a University of Maryland at College Park öt fős csapata készítette.

Tudomásuk szerint „ez a tanulmány az első, amely értékeli az RCL és az RCR politikák és a serdülők szerhasználata közötti összefüggéseket egészen 2021-ig”.

„Az eredmények azt sugallják,” – fejezi be a tanulmány – „hogy a legalizálás és a kannabiszpiacok nagyobb ellenőrzése nem könnyítette meg a serdülőknek a szerhasználat elkezdését.”

Úgy tűnik viszont, hogy idővel a rekreációs kannabisz törvények bevezetése csökkenti a kannabisz használatának valószínűségét. „Az RCL elfogadása óta eltelt minden egyes évben” – állítja a tanulmány – „8%-kal volt nagyobb a valószínűsége a zéró kannabiszhasználat esélyének (bármilyen nemű használatnak kisebb volt a valószínűsége), nem szignifikáns összhatás becsléssel.”

Eközben a kiskereskedelmi piacok megnyitása 28%-ban volt összefüggésbe hozható a zéró kannabiszhasználat esélyével, és minden további „RCR-expozíciós” év 8%-kal nagyobb esélyt jelentett a zéró kannabiszhasználatra.

„Más szereket tekintve az RCL negatív összhatást mutatott az alkoholfogyasztással kapcsolatosan” – folytatja a tanulmány, miközben „a cigaretta fogyasztás területén nem mutatkozott jelentős változás”.

Ami a párologtatást illeti, folytatja a tanulmány, az RCL elfogadása óta eltelt minden egyes évben „16%-kal nőtt az e-cigaretta zéró használatának esélye, negatív összhatás becsléssel”. Eközben a kannabisz szabályozott kiskereskedelmi piaca „a zéró e-cigaretta használat esélyének 42%-os növekedésével volt összefüggésben, és minden további RCR-év 20%-kal növelte a zéró fogyasztás esélyét, mindkettő jelentős negatív összhatás becslést mutatott”.

Ugyanakkor a fiatalok egészsége szempontjából a tanulmány nem mindegyik eredménye lett pozitív. A kiskereskedelmi egységek megnyitásával kapcsolatos egyik eredmény ugyanis az volt, hogy azok a fiatalok, akik már fogyasztottak kannabiszt, gyakrabban tették ezt a piacnyitást követően.

Konkrétan a változás „26%-kal magasabb használati gyakorisággal függött össze a már fogyasztók körében, nem szignifikáns összhatás becsléssel”, ha figyelembe vesszük a zéró kannabiszhasználat megnövekedett valószínűségét. A kiskereskedelmi piacok megnyitásának minden további éve szintén „8%-kal magasabb használati gyakorisággal járt, nem szignifikáns összhatás becsléssel”.

„A legfrissebb, 2011 és 2021 közötti adatok alapján azt találtuk, hogy az RCL és az RCR illetve a serdülők szerhasználata között korlátozott az összefüggés, megerősítve a korábbi eredményeket” – áll a jelentésben. „Az RCL a kannabisz, az alkohol és az e-cigaretta használatának szerény csökkenésével járt. Az RCR összefüggésbe hozható az alacsonyabb e-cigaretta-használattal, valamint a kannabiszhasználat alacsonyabb valószínűségével, de megnövekedett gyakoriságával is, ami nem eredményezett általános változást a kannabiszhasználatban.”

A csapat jelentése arra a következtetésre jut, hogy „tekintettel az ezen szerek korai és gyakori használatához kapcsolódó negatív egészségügyi következményekre, és az arra utaló eredményekre, hogy a kannabiszhasználók körében nőhet a használat gyakorisága a kiskereskedelmi elérhetőség következtében, nagyobb figyelmet kell fordítani a forrásokra és a csatornákra a fiatal gyakori kannabiszhasználók körében.”

A tudósok feltárták a kender okozta falánkság mögött rejlő agyi mechanizmust

A fiatalok kannabiszhasználata egy vitatott téma, mivel egyre több állam fontolgatja a kannabisz legalizálását, és a reform ellenzői és támogatói gyakran nem értenek egyet a különböző tanulmányok eredményeinek értelmezésében, különösen a legfrissebb JAMA  és egyéb szakcikkek néha vegyes eredményeinek fényében.

A Washington államban, serdülő és tinédzser diákok körében végzett felmérés nemrégiben közzétett adatai azt mutatják, hogy a legalizálás óta mind az életvitelszerű, mind az elmúlt 30 napban történt kannabiszhasználat összességében csökkent, az utóbbi években pedig feltűnő visszaesés következett be, amely 2023-ig stabil maradt. Az eredmények azt is jelzik, hogy a kannabiszhoz való egyszerű hozzáférés a kiskorú diákok körében általában csökkent azóta, hogy az állam 2012-ben legalizálta a rekreációs kannabiszt.

Egy tavaly év végén készült külön tanulmány azt is kimutatta, hogy a kanadai középiskolás diákok arról számoltak be, hogy nehezebb volt hozzájutni a kannabiszhoz, mióta a kormány 2019-ben országosan legalizálta a kendert. A alkalmi kannabiszhasználat prevalenciája is csökkent a vizsgált időszakban, a 2018-19-es 12,7 százalékról a 2020–2021-ben mért 7,5 százalékra, még annak ellenére is, hogy a kannabisz kiskereskedelmi értékesítése országszerte terjedt.

Eközben decemberben az egyik amerikai egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a tinédzserek kannabiszfogyasztása nem nőtt, „még annak ellenére sem, hogy az állami legalizálás országszerte egyre terjedt”.

„Jelentős növekedés egyáltalán nem volt tapasztalható” – mondta Marsha Lopez, a National Institute on Drug Abuse (NIDA) epidemiológiai kutatási részlegének vezetője. “Sőt, (azok az államok ahol legalizáltak) még az észlelt elérhetőség növekedéséről sem számoltak be, ami érdekes.”

A CDC egy másik korábbi elemzése megállapította, hogy a legalizációs mozgalom közepette tovább csökkent a középiskolás diákok alkalmi és életvitelszerű kannabiszhasználatának aránya.

Egy Massachusetts-i középiskolás diákok körében végzett tanulmány, amelyet tavaly novemberben tettek közzé, megállapította, hogy az érintett államban élő fiatalok nem fogyasztanak nagyobb valószínűséggel kannabiszt a legalizálást követően, bár a törvénykezés változása után több diák vélte úgy, hogy a szülei kannabiszfogyasztók.

Egy másik, az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban 2022-ben megjelent, NIDA által finanszírozott tanulmány azt is megállapította, hogy a kannabisz állami szintű legalizálása nincs összefüggésben a fiatalok fokozott fogyasztásával. A tanulmány kimutatta, hogy „azoknál a fiataloknál, akik serdülőkoruk nagyobb részét legalizált környezetben töltötték, nem volt magasabb vagy alacsonyabb annak a valószínűsége, hogy 15 évesen már használtak kannabiszt, mint azoknál a serdülőknél, akik alig vagy egyáltalán nem töltötték serdülőkorukat legalizált környezetben.”

A Michigani Állami Egyetem kutatóinak egy másik, 2022-es tanulmánya, amelyet a PLOS One folyóiratban tettek közzé, megállapította, hogy „a kannabisz kiskereskedelmi értékesítését követheti ugyan a kannabisz megnövekedett előfordulása idősebb felnőtteknél” a törvényes államokban, „viszont nem olyan kiskorúak esetében, akik nem tudják megvásárolni a kannabisz termékek egy kiskereskedelmi üzletben.”

A tendenciákat annak ellenére figyelték meg, hogy a kannabisz és bizonyos pszichedelikus szerek felnőttkori használata 2022-ben „történelmi csúcsot” ért el a tavaly megjelent külön adatok szerint.

 

foto: www.freepik.com/author/prostooleh

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom