körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kendervirágzat értékesítése többféle gyógyszer értékesítésének csökkenésével függ össze Olaszországban, ami azt sugallja, hogy egyes betegek úgy döntöttek, hogy vényköteles gyógyszereiket egy CBD-alapú szabályozatlan terápiás öngyógyításra cserélik, mutat rá egy vizsgálat amit 3 közgazdász végzett.

A Journal of Health Economics új tanulmánya megállapította, hogy Olaszországban a „kannabisz light” – ami a magas CBD-tartalmú kendernövények virágai, akár 0,6% THC-vel – jelenléte a következőkkel függ össze:

  • A kiadott dobozos szorongásoldók (szorongás elleni gyógyszerek) 11,5%-os csökkenése.
  • A kiadott nyugtatók 10%-os csökkenése.
  • A kiadott antipszichotikumok 4,8%-os csökkenése.

“Az új termékek széleskörű hozzáférhetősége, amelyeket relaxánsként hirdettek, néhány beteget arra sarkallott, hogy a megkönnyebbülés érdekében lecseréljék a hagyományos gyógyszereiket” – összegezték a szerzők.

“Nem találtak helyettesítő hatást olyan nem relaxáns vényköteles gyógyszerek kapcsán, mint az inzulin, a magas vérnyomás, valamint a nemi hormonok és az urológiai szerek” – tették hozzá a közgazdászok.

A 2016-ban elfogadott kenderrel kapcsolatos jogszabályokban található kiskapu lehetővé tette a termelők számára, hogy büntetés nélkül termesszék és értékesítsék az akár 0,6% THC-t tartalmazó kannabisz virágzatot.
Ezeket a magasabb THC tartalmú virágzó ágvégződéseket, amelyeket „kannabisz light” néven tartanak számon és gyakran sodorva szívják, először 2017 májusában értékesítették.

Olaszország kannabisz light piaca 2019 májusáig nagyrészt szabályozatlan maradt, amikor Matteo Salvini volt belügyminiszter a kannabisz elleni erőfeszítések élére állt, majd az ország Legfelsőbb Bírósága betiltotta a kannabisz származékok értékesítését.

A tanulmány olasz gyógyszertár-tulajdonosok egyik szövetségének havi gyógyszerértékesítését vizsgálta 2016 januárjától – a kendertörvény elfogadása előtti időszakból – 2018 februárjáig. A szerzők tartományi szinten hasonlították össze ezeket az adatokat a kannabisz light-ot forgalmazó kiskereskedők helyi eloszlásával.

A tanulmány szerzői szerint a „kannabisz light” első kiskereskedői azok a már meglévő termesztő üzletek voltak, amik az ipari kender termesztéséhez kapcsolódó termékeket árultak már a törvény megalkotása előtt. A törvény elfogadását követően „a kannabisz light forgalmazása más ütemben virágzott az egyes tartományok között” – írták.

A „kannabisz light” hozzáférhetőségének hatása az orvosok által előírt receptekre három hónappal a piacra kerülést követően volt a legnagyobb, és több mint hat hónappal később statisztikailag szignifikáns maradt – írták a szerzők.

Kendertér - olasz cannabis light google keresesek kenderter

A tanulmány szerzői több kulcsfontosságú tanulságot emeltek ki, többek között:

  • Olaszországnak valószínű javítania kell az orvosi kannabisz hozzáférhetőségén: A vényköteles gyógyszerektől a szabályozatlan CBD-alapú terápia felé történő elmozdulás „a betegek hatékonyabb tünet enyhítés iránti igényéből fakadhat, amellyel a hagyományos orvoslás jelenleg nem foglalkozik”. Az elmozdulás „számos olyan tünetet kezelő gyógyszer esetében következett be, amelyek esetében az orvosi kannabisz (és nem a kannabisz light) már eddig is bizonyos fokú hatékonyságot mutatott”. Ez rámutat „a piac kudarcának egy olyan formájára, amelyet a törvényalkotóknak kell megoldaniuk” – az egyik megoldás szerintük „az orvosi kannabisz jelenlegi terjesztési csatornáinak javítása”.
  • Az elszívható kenderrel kapcsolatos tiltások visszaüthetnek: „Vizsgálatunk arra utal, hogy az olyan törvénykezés, mint például a kannabisz light betiltása, amelyet számos amerikai állam és Olaszország törvényhozói támogattak 2019-ben, végül csökkenthetik a betegek jólétét, mivel figyelmen kívül hagyják a hatékonyabb megkönnyebbülés iránti igényeiket.”
  • A terápiás szintű szívható kender iránti érdeklődés jelzi a szabályozás szükségességének igényét: Az olaszok döntése a kannabisz light-tal történő öngyógyítást illetően azt sugallja, hogy egyes betegek esetleg nem tartják be az orvosi szakértők tanácsát, és hogy „a szabályozó hatóságoknak óvatosnak és ébernek kell lenniük, mivel a kannabisz light széles körű hozzáférhetősége olyan helyettesítő mintákat idézhet elő, amiket klinikailag nem hagytak jóvá.” A tanulmány azt sugallja, hogy szabályozni kell a szívható kendert, és hogy az első lépés lehetne „az orvosok oktatása, valamint címkék és tanúsítványok biztosítása az e termékek dózisaira vonatkozó információk mellett.

Az olasz szenátus megakadályozta a kannabisz light legalizálását

A tanulmány, amelyet először szeptemberben tettek elérhetővé online, a Journal of Health Economics lektorált tudományos folyóirat decemberi számában jelenik majd meg.

A tanulmányt Vincenzo Carrieria, az olasz Magna Græcia Egyetem és a német Munkagazdasági Intézet munkatársa; Leonardo Madio, a francia Toulouse Közgazdasági Iskola és az olasz Padovai Egyetem munkatársa; és Francesco Principe, a holland Erasmus Közgazdasági Iskola munkatársa vezette.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok