körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az ország új törvénye nem csak a kannabiszt legalizálja, hanem gyökeresen megváltoztatja Ghána illegális kábítószerekkel kapcsolatos politikáját.

Ghána legalizálta a kannabisz orvosi és ipari felhasználását, csatlakozva az afrikai kannabiszreform kicsi, de egyre növekvő hullámához.

Két hete pénteken Ghána parlamentje elfogadta a Kábítószer-Ellenőrzési Bizottság törvényjavaslatát, amely kiterjesztette az ország Kábítószer-Ellenőrző Testületének (Narcotics Control Board – NACOB) hatáskörét egyes tiltott anyagok ipari felhasználásának szabályozására. A parlamenti vita során a törvényhozók egy záradékot is űztek a törvényjavaslathoz, amely legalizálja a kannabisz orvosi és ipari célokra való termesztését. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Ghána is minden legális kannabisznövényre 0,3% THC határértéket szabott ki.

A ghánai vállalkozások hagyománya, hogy kendert használnak jutazsákok készítésénél kakaó és egyéb termékek csomagolására. Mivel azonban az ország korábbi kábítószer-törvényei tiltották a kannabisz hazai előállítását, a vállalkozásoknak importálniuk kellett más országokból. Mostantól a helyi mezőgazdasági termelők a saját földjeiken tudják megtermelni a szükséges kendert és értékesíteni azt a helyi vállalkozásoknak.

A kender számos egyéb ipari felhasználással rendelkezik, és hagyományosan ruházat, papír, rost, de újonnan még bioműanyag készítésére is használják. Az új törvény által legálissá válnak az alacsony THC és CBD tartalmú gyógyszereket is.

Annak ellenére, hogy a törvényt csak pár nappal ezelőtt fogadták el, az országban születő kenderipar készen áll az üzletre. A Ghánai Kender Szövetség (HAG) már megállapodást írt alá egy Portugáliában található ghánai tulajdonú kannabisz-társasággal, amely várhatóan több mint 56 millió dollár tiszta hasznot termel a következő öt évben.

Az új társaság egy 100 hektáros kenderültetvényt szándékozik nyitni Ghánában, és az itt termett kender egy részét más országokba szeretnék exportálni. A HAG becslése szerint 2,8 millió dollárt lesznek képesek termelni minden egyes szürettel, potenciálisan 10 millió dollár adót biztosítva a kormánynak.

A törvényjavaslat hirtelen beiktatása némi zavart okozott az ország egész területén. A kannabisz legalizálásáról szóló meglepő bejelentést széles körben félreértelmezték, mint teljes körű legalizációt, ám a hatóságok rögtön világossá tették, hogy a rekreációs kannabisz használata továbbra is bűncselekménynek minősül. A 0,3 százalék THC tartalmat meghaladó kannabisznövények illegálisak maradtak, „és ha valakit, birtokláson vagy fogyasztáson kapnak, akkor börtönnel büntetik, ezért az embereknek ezen a területen továbbra is óvatosnak kell lenniük” – mondta Kennedy Osei Nyarko, ghánai parlamenti képviselő a GhanaWeb-nek.

Az ország Mentális Egészségügyi Hatóságát nyilvánvalóan szintén meglepetésként érte a kannabisz hirtelen legalizálása. “Nem konzultáltak velünk, mielőtt a törvényjavaslatot elfogadták volna” – mondta Dr. Akwasi Osei, a Mentális Egészségügyi Hatóság ügyvezető igazgatója a GhanaWeb-nek. “Ez egy aggasztó és szerencsétlen lépés volt. Ha találkozik a képviselőkkel azt üzenem nekik, hogy ez a fajta elfogadás szörnyű dolog volt az ország számára. Mi hibáztatni fogjuk őket ennek a lépésnek minden negatív hatásáért.”

A kialakult fejetlenség miatt Nana Kwaku Agyemang, a HAG elnöke világossá tette, hogy a kender legalizálásának nincs köze a kannabisz rekreációs szintű legalizálásához. “Úgy tűnik, hogy belegabalyodtunk a fogyasztás kérdésébe, és csak arra tudunk gondolni, hogy a ghánaiak füvet szívnak” – mondta Agyemang az Africa Feedsnek.

“Nem támogatjuk a rekreációs kannabisz fogyasztását” – folytatta Agyemang. „Elősegítjük az ipart, támogatjuk a környezet megtisztítását, egy új bevételi forrást hozunk létre a kormány számára a termesztésből és az exportból származó adók segítségével, és olyan gyógyszerek népszerűsítéséről beszélünk, amelyek jóval egészségesebbek, mint az opioidok, olyan gyógyszerekről, amelyek nem ölnek meg senkit, mivel még senki sem halt bele kannabisz szedésébe.

A kannabisz legalizálására vonatkozó záradék az új kábítószer-törvényjavaslatnak csak egy kis része, ami paradigmaváltást jelent az ország kábítószer-politikájában. Az illegális kábítószer-használatot ezentúl inkább közegészségügyi, nem pedig büntetőjogi kérdésnek fogják tekinteni, és a NACOB az új törvény fényében inkább a kábítószer-függők rehabilitációjára összpontosít, nem pedig a bebörtönzésükre.

Noha a kannabisz Afrikában továbbra is rendkívül népszerű illegális növény, a legtöbb afrikai országban a kannabisz továbbra is szigorúan ellenőrzött. Az utóbbi években azonban egyre több nemzet ismerte fel a legalizáció társadalmi és pénzügyi előnyeit. Lesotho, Zimbabwe, Zambia és Malawi mind az elmúlt három évben legalizálták az orvosi kannabiszt, Dél-Afrika pedig 2018-ban legalizálta a teljes körű felhasználást.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom