körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Véletlen egybeesés, hogy ugyanakkor vált az autizmus – egy tág fogalom a viselkedés széles skálájának leírására, amit a társadalom „aberráltnak” tekintett – ismertté és szélesebb körben diagnosztizálttá, amikor az orvosi kannabiszhasználata normalizálódott az Egyesült Államokban.

Már az időzítés is azt jelentette, hogy valószínűleg elkerülhetetlen, hogy kipróbálják a kannabiszt az autizmus kezelésében, ami 68 az országban született gyermekből egyet érint, és nincs ismert gyógymódja, viszont itt az a praktikus és szembeszökő tény, hogy egy halom anekdotikus bizonyíték szerint a CBD-ben gazdag kannabiszolaj szemlátomást segít.

Egyre növekszik azon nagyszámú klinikai kutatások száma, amelyek igazolják a kannabisz sikerét az autizmus kezelésében. Az egyik legújabb tanulmányban, amelyet a Frontiers in Neurology folyóirat legutóbbi kiadásában tettek közzé, az autizmusban szenvedő betegek „CBD-vel dúsított” kannabiszolajat kaptak, minek következtében a társadalmi interakció és a kommunikáció jelentős javulása, valamint egyéb neurológiai előnyök is mutatkoztak.

Az Egyesült Államokban elsőként engedélyezett kannabisz alapú gyógyszerkészítmények súlyos epilepsziában szenvedő gyermekek kezelését szolgálták. Azok az agy által produkált állapotok, amelyek epilepsziás rohamokhoz vezetnek, valamilyen módon összefüggenek azokkal a körülményekkel – a kutatók nyelvezete alapján „etiológiai mechanizmusokkal” -, amelyek a nem epilepsziás autizmust eredményezik.

A kannabinoid, amely úgy tűnik, hogy képes kezelni ezeket a körülményeket, a CBD, más néven kannabidiol, ami „neuroprotektánsnak”, egy az agy „jobb” működését lehetővé tevő hatás, valamint gyulladásgátló szernek tűnik. Tehát van némi logika és tudomány is e megközelítés mögött.

Ebben a legújabb tanulmányban brazil kutatók 18 autizmusban szenvedő beteg változásait figyelték meg egészen kilenc hónapon keresztül. Mindegyik beteg kapott CBD-ben gazdag kannabisz sativa kivonatot, amelynek CBD/THC aránya 75:1 volt. A betegek 4,6 milligramm CBD-t kaptak 0,06 milligramm THC-vel testtömeg-kilogrammonként – ez nem jelentéktelen adag azoknál, akiknek a súlya meghaladja a 45 kilót.

Három beteg az első hónapban abbahagyta a kezelést „nemkívánatos hatások” miatt, de a tizenöt közül, akik folytatták, 14-nél a tünetek több kategóriában is „bizonyos fokú javulást mutattak”.

Kilenc betegnél – akiknek nem volt epilepsziájuk csak autizmusuk – a megfigyelt kategóriák közül legalább egy „minimum 30%-ot javult”, és négy betegnél legalább négy kategória, köztük társadalmi interakció és szerep, valamint az alvás és a fókuszálás javult.

Nehéz egyértelműen megmondani, hogy a CBD e a felelős a hatásért, vagy csak egy eszköz volt-e az eszköztárban, amely a munkája részét végzi. De ahogyan a kutatók megjegyezték, a 15 beteg közül 10 a kezelés megkezdése előtt más gyógyszereket is szedett,  és ebből a tízből kilenc állapota azután is javult, miután kivonták vagy csökkentették más nem kannabisz alapú gyógyszereiket.

„Az itt közölt eredmények nagyon ígéretesek” – írták a kutatók -, “és rámutatnak, hogy a CBD-vel dúsított kannabisz enyhítheti az autisztikus spektrumzavart még a nem epilepsziás betegek esetében is, és mind a betegek, mind a gondozók életminősége jelentősen javult.”

Történetesen úgy tűnik, hogy a gyógyszeripar teljes mértékben tisztában van ennek a potenciáljával: a GW Pharmaceuticals, amely szabadalmaztatta és forgalomba hozta a gyermekeknek szánt  Epidiolex gyógyszert epilepsziára, egy olyan kannabiszból származó gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amit az autizmus kezelésére használnának, ahogy arról Sanjay A Gupta (CNN) ég szeptemberben számolt be.

De ezt a lelkesedést egyelőre nem osztják a kutatók és azok az orvosok, akiknek a feladata ezen tünetek kezelése.

„Egyelőre korlátozott kutatás áll rendelkezésre és nincs bizonyíték az orvosi kannabisz, vagy az ahhoz kapcsolódó vegyületek potenciális rövid és hosszú távú hatásairól vagy idegrendszeri fejlődés területén jelentkező kockázatairól és előnyeiről az ASD-ben” – ahogy azt az Autizmustudományi Alapítvány a honlapjukon írja.

Nem tévednek teljesen – több bizonyítékra van szükség meg sikeres klinikai vizsgálatra, és szabványosított adagolásra is, mielőtt a szakértők jóváhagyhatnák az ilyen kezeléseket -, ugyanakkor tisztán látszik, hogy sok szülő és gondviselő nem hajlandó várni, és elégedetten próbálják ki a kannabiszt . Éppen ezért egyre több olyan állam van, ahol az orvosi kannabisz legális, beleértve Texast is, és elérhetővé teszik az autizmusban szenvedő betegek számára a kannabiszolajat.

  • Kara autizmustól szenved, aminek következtében önmagára nézve kártékony viselkedést tanúsít.
  • Néha ez a viselkedése órákon át tart.
  • A gyógyszerek lassúak és sokszor nem is hatásosak.
  • A kannabisz vára (cannabis vapor) kezelések viszont működnek. A kezelést követően 3 percen belül megszűnnek a tünetek.

Kérjük, ha ön is azt szeretné, hogy a magyar autista gyereket ilyen hatásos kezelést kapjanak, terjesszék ezt a tudást és osszák az oldalunkon található információkat!


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok