körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Lehet, hogy már találkoztál azzal az állítással, hogy a kannabisz meghosszabbíthatja a várható élettartamot. De vajon igaz ez? A kannabisztól hosszabb ideig élnénk?

Sok szempontból a kannabisz világa továbbra is a pletykák és a hallgatások birodalma. Ez különösen igaz a növény lehetséges orvosi és egészségügyi előnyeire. És ez nem is meglepő. A kannabisz tilalmi törvények nagyon megnehezítették a mélyreható tudományos kutatások elvégzését. Az a gondolat, hogy a kannabisz meghosszabbíthatja a várható élettartamot, egyike azoknak a témáknak, amelyek ugyanolyan könnyen legendákká válhatnak, mint akár tényekké. Szóval akkor mi az igazság?

Kannabisz és az élettartam

Érdekes, hogy állítólag volt egy az 1990-es évek végén készült THC-val kapcsolatos tanulmány, amelyet nyilvánvalóan soha nem hoztak nyilvánosságra.

Források alapján a tanulmány végül kiszivárgott, bár hivatalosan soha nem tették közzé. A kiszivárgott tanulmány rávilágított egy olyan vizsgálat eredményeire, amelyben a patkányok különféle dózisú THC-t kaptak. A kísérlet végén „azok az egerek, amik THC-t kaptak, egyértelműen tovább éltek a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest”.

Noha ez érdekes következtetésnek tűnhet, a kutatók óvva intettek, hogy távol menő következtetéseket ne vonjunk belőle. Különösen arra hívták fel a figyelmet, hogy a megnövekedett élettartam a THCval kezelt patkányok körében számos más tényezőtől függhetett, nem csupán önmagában a THC-től.

Ezek a tényezők például olyan változókat tartalmazhattak, mint a testtömeg, étvágy, stressz vagy szorongás szintje és így tovább. De így vagy úgy, az viszont tény, hogy ebben a vizsgálatban azok a patkányok, amik állandó dózisú THC-t kaptak, átlagosan hosszabb ideig éltek, mint azok a patkányok, amik nem kaptak THC-t.

Tehát hosszabb ideig élsz majd a kannabisztól? A közvetett előnyök segíthetnek

Úgy tűnik, hogy a tanulmány valódi mondanivalója az, hogy a kannabisz az összes közvetett előnye által lehet legnagyobb hatással a várható élettartamra.

Más szóval, még mindig nem tisztázott, hogy a kannabisz tesz e akármit a testeddel, hogy kimondottan attól te hosszabb ideig élj. Ami viszont egyértelmű, hogy a növény csomó olyan hatással lehet rád, ami jobb általános egészségi állapotot eredményezhet, ezáltal növelve annak esélyét, hogy hosszabb ideig élsz majd.

Például a kannabisz sok embernél csökkenti a stresszt és a szorongást. És ez közvetve segíthet ezeknek az embereknek hosszabb ideig élni. A tanulmányok kimutatták, hogy az extrém stressz káros hatással van az egészségre és a várható élettartamra. Tehát a stressz csökkentésével hosszabb életre tehetsz szert.

Hasonlóképpen, a kannabisz ígéretesnek bizonyult számos másik betegség és más rossz egészségügyi állapot kezelésére vagy mérséklésére. Úgy tűnik például, hogy segíthet az embereknek a rák és a rákkezelés agresszívebb formái mellékhatásainak kezelésében.

Ezenkívül a kannabisz számos epilepsziában szenvedő embernek is segít. Továbbá ez kiterjed más állapotokra is, mint például az irritábilis bél szindróma, ízületi gyulladás, álmatlanság stb.

Feltételezve, hogy ezen betegségek mindegyike negatív hatással van az egyén várható élettartamára, minden bizonnyal állítható, hogy a kannabisz, hatásával ezekre az állapotokra meghosszabbíthatja és elviselhetőbbé teheti az ember életét.

Kannabisz és az agyad

A neurológiai egészség egy másik olyan terület, ahol a kannabisz ígéretesnek bizonyult. Különös, a kutatók arra mutatnak rá, hogy a növény hozzájárulhat az öregedés agyra gyakorolt ​​negatív hatásainak visszafordításához.

Pontosan ezt következtették ki a kutatók. Egy 2017. évi vizsgálatban a kutatók összehasonlították azon egereknek az agyi aktivitását, amik naponta kaptak THC dózist, azokéval amik nem. Megállapították, hogy a THC hozzájárul az egerek agyának aktívan tartásához.Kendertér - nerve cell 2213009 1920 1024x576

Végül a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a THC és más kannabinoidok elősegíthetik az agyi tevékenységeket. Azt mondták, hogy ez segíthet megszabadulni a mentális belasulástól, ami időnként előfordul a kor előrehaladtával.

Továbbá a kutatók szerint a kannabisz más agyi rendellenességek kezeléséhez is hozzájárulhat. Például sokan úgy vélik, hogy a kannabisz hozzájárulhat az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó agysejtekből származó plakk felhalmozódásának csökkentéséhez vagy elkerüléséhez.

A fizikai rendellenességekhez hasonlóan ezek a neurológiai rendellenességek is hozzájárulhatnak a élettartam rövidüléséhez. E problémák által okozott károk enyhítésével a kannabisz elméletileg meghosszabbíthatja az ember várható élettartamát.

Hosszabb ideig fogok élni a kannabisztól?

Ezek a tényállások visszavezetnek minket az eredeti kérdéshez: hosszabb ideig fogok élni a kannabisztól? Úgy tűnik, hogy a válasz az, hogy nem közvetlenül. Eddig nem sok bizonyíték mutat arra, hogy a kannabisz használata közvetlenül meghosszabbítaná az életet.

De sok bizonyíték utal arra, hogy a kannabisz más egészségügyi előnyökkel jár. Segít számos fizikai betegség és rendellenesség kezelésében. Hasonlóképpen, a kannabisz sok embernek segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást. És segíthet meggátolni vagy lassíthatja a neurológiai rendellenességek kialakulását. Azáltal, hogy segít elkerülni ezeket az egészségügyi problémákat, a kannabisz közvetve támogathatja egy kicsit a hosszabb életet.

Akárhogy is, ha a kannabisz maximális egészségügyi előnyeiből szeretnél részesülni, akkor valószínűleg figyelned kell arra, hogy hogyan fogyasztod azt. A tudósok szerint bármilyen füst belélegzése negatív mellékhatásokkal járhat. Tehát, annak érdekében hogy biztonságosan járjunk el, jó ötlet kipróbálni más módon a kannabisz fogyasztását.

Egy másik szempont: a kannabisz használata egészségügyi problémákhoz kapcsolható

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kannabisznak számos egészség-támogató hatása lehet. Ugyanakkor vannak olyan tanulmányok is, amelyek arra utalnak, hogy a kannabisz nagymértékű és hosszantartó fogyasztása bizonyos rossz egészségi mutatókhoz kapcsolódhat.

A legfigyelemreméltóbb a 2018-as jelentés, amelyet a Michigan-i Egyetem kutatói készítettek, és amelyet a Nemzeti Kábítószer-visszaélés Intézet (NIDA) honlapján tettek közzé. Ez a tanulmány a Future Monitoring felmérés adatait vizsgálta. Ebben a felmérésben csaknem 10 000 résztvevő jelentett önmegfigyelés alapján különféle szempontok szerint személyes kábítószer-használatot és egészségügyi állapotot illetően.

A kannabiszfogyasztással kapcsolatos felmérési adatok elemzése után a kutatók számos tendenciát azonosítottak. Különösen arról számoltak be, hogy az emberek, akik rendszeresen és hosszú távon fogyasztanak kannabiszt, hajlamosak az 50 éves korukban több egészségügyi problémáról beszámolni. Ez magában foglalja a pszichiátriai problémákat, a fizikai állapotot, valamint a potenciálisan káros drog- és alkoholfogyasztást.

“Összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik soha nem fogyasztottak kannabiszt, azoknak, akik rövidebb vagy hosszabb ideig használtak kannabiszt, 50 éves korukban nagyobb esélyük volt a különféle egészségügyi problémákra” – áll a NIDA tanulmány összefoglalójában. “Azok, akik hosszabb ideig használtak kannabiszt, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel tapasztaltak bizonyos egészségügyi problémákat, mint azok, akik csak rövid ideig használtak kannabiszt.”

Ugyanakkor a kutatók figyelmeztettek arra, hogy ebből nem vonnak le határozott következtetéseket. Valójában a kutatók azt állították, hogy ezeknek a trendeknek lehet, hogy semmi köze nincs az ok-okozati összefüggéshez. Ehelyett lehet, hogy egyszerűen csak más demográfiai változókat emelt ki.

Például egy olyan személy, aki már súlyos egészségügyi állapottól szenved, rendszeresen fogyaszthat orvosi kannabiszt. Ebben az esetben ez a személy a kannabisz súlyos fogyasztójaként és egészségügyi problémákkal küzdő személyként jelenik meg a felmérésen. De ennek a személynek az egészségügyi állapotát nem a kannabisz okozza. Ehelyett valójában a kannabiszt használta segítségként az egészségügyi állapota kezelésére.

Összefoglalva sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a különféle mechanizmusokat ahogy a kannabisz hat a testre és kölcsönhatásba lép vele. Ez pedig magában foglalja az általános egészséggel és a várható élettartammal kapcsolatos kérdéseket.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom