A kannabisz használata jelentős és tartós egészségjavulást eredményez – Amerikai Orvosi Szövetség tanulmánya
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az American Medical Association (AMA) által publikált új tanulmány szerint az orvosi kannabisz használata “jelentős javulást” eredményez az életminőség terén azoknál az embereknél, akiknél krónikus fájdalom vagy álmatlanság áll fenn – ráadásul ezek a hatások “nagyrészt fenntarthatóak” az idő múlásával is.

A kutatók retrospektív esetismertető elemzést végeztek, amelyben 3 148 ausztráliai ember vett részt, akiknek orvosi kannabisz használatát írták elő, az arra jogosult állapotok kezelésére.

Az összes nyolc jólétmutató szempontjából a kannabisz segített, a mellékhatások pedig “ritkán voltak súlyosak” – állítja a tanulmány, amelyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) Health Policy-ben publikáltak.

A betegeket arra kérték, hogy egy 0-tól 100-ig terjedő skálán értékeljék egészségi állapotukat nyolc kategóriában a kezelés különböző szakaszaiban. Ezek a kategóriák az általános egészségi állapot, testi fájdalom, fizikai funkciók, fizikai szerepkorlátozás, mentális egészség, érzelmi szerepkorlátozás, szociális működés és vitalitás voltak.

A betegeket körülbelül 45 naponta egyszer kérdezték meg, összesen 15 egymást követő időszakon keresztül. A tanulmány szerint a kannabiszt fogyasztó résztvevők átlagosan 6,6-18,31 pontot javítottak azon a 100 pontos skálán, kategóriától függően.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz kezelés kapcsolódhat az életminőség javulásához különböző egészségügyi problémákkal küzdő betegek esetében” – írták a Swinburne University of Technology, Western Australia University és az Austin Hospital kutatói.

“Az orvosi kannabiszt használó betegek javulást jelentettek az életminőségük terén, ami javarészt fenntartható volt az idő múlásával.”

A leggyakoribb állapotok, amelyekre a kannabiszt előírták, a nem rákkal kapcsolatos krónikus fájdalom (68,6 százalék), a rákkal kapcsolatos fájdalom (6,0 százalék), az álmatlanság (4,8 százalék) és a szorongás (4,2 százalék) voltak.

A biológia doktora: a kender egy hatalommal bíró virág

“A kannabisz gyógyszerként történő alkalmazása egyre elterjedtebbé válik” – áll a tanulmányban. “Az orvosi kannabisszal kezelt különböző betegségek és a rendelkezésre álló számos termék és adagolási forma tekintetében a beteg által jelentett eredmények bevonása klinikai bizonyítékot adhat a biztonságosság és hatékonyság meghatározásában.”

A betegek által használt kannabisztermékek adagjai, fogyasztási módszerei és kannabinoid profiljai jelentősen eltértek. Mégis „a becsült kezelési hatások nagyon hasonlóak voltak”.

A kutatók szerint a retrospektív esetismertető elemzésnek megvannak a saját korlátjai, mivel nem volt kontrolcsoport, ami csak tovább nehezíti az eredmények általánosítását.

“Ez a tanulmány kedvező kapcsolatot mutat az orvosi kannabisz kezelések és az életminőség között olyan betegek körében, akik különböző betegségekkel küzdenek” – állapítja meg a tanulmány. “Azonban a kannabinoidok hatékonyságára vonatkozó klinikai bizonyítékok továbbra is korlátozottak, és további magas színvonalú vizsgálatokra lenne szükség.”

Ez csak az utolsó a hosszú listát kitevő tanulmányok közül, amelyek elismerik a kannabisz terápiás potenciálját, ami miatt egyre több állam és ország reformálja kannabisz törvényeit.

Például egy másik nemrégiben végzett tanulmány azt találta, hogy a rendszeres kannabisz fogyasztás az onkológiai betegek és kemoterápiát kapó emberek esetében a kognitív képességek javulásához és a fájdalom enyhüléséhez kapcsolódik.

Egy különálló AMA által idén publikált tanulmány szerint a krónikus fájdalommal küzdő betegek, akik több mint egy hónapig kaptak orvosi kannabiszt, jelentősen csökkent a felírt opioidok mennyisége.

Az AMA múlt év végén publikált kutatása is kapcsolatot mutatott a kannabisz állami legalizálása és az opioid-receptek csökkentése között bizonyos rákbetegeknél. Számos tanulmány társítja a kannabisz legalizálását és az önbevallott kannabiszfogyasztást az kiállított opioid-receptek és a túladagolás miatti halálozások csökkentéséhez.

Az állami szintű kannabisz legalizáció jelentős csökkentést is eredményez az opioid-kodein előírásában, állapította meg egy másik nemrégiben végzett tanulmány, amely a szövetségi Kábítószer-ellenőrzési Hivatal (DEA) adatait használja.

Foto: https://www.freepik.com/author/jcomp

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom