A kannabisz tiltása egyenlő a feketepiac támogatásával
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Whitney Economics és a Leafly.com online tartalomszolgáltató által összeállított adatok szerint azok az államok, amik kevesebb egy főre jutó engedélyezett kannabisz-kiskereskedelmi üzlettel rendelkeznek kevésbé hatékonyak az illegális piaci értékesítések visszaszorításában, mint azok a joghatóságok, ahol ezek az üzletek szélesebb körben elérhetők.

A jelentés becslése szerint „azokban az államokban, ahol 100 000 lakosra nagyjából 20-40 törvényileg szabályozott üzlet jut, általában az eladott kannabisz 80-90 százaléka legális keretek közt cserél gazdát” Ezzel szemben „Azok az államok, ahol a 100 000 lakosra jutó üzletek száma egyszámjegyű általában küszködnek azzal, hogy az üzletek legális keretek közt folyjanak, miközben az illegális piac továbbra is az eladások 30-50 százalékát teszi ki. Azokban az államokban, ahol 100 000 lakosra kevesebb mint egy üzlet jut, továbbra is az illegális utcai kereskedelem uralja a piacot.”

A NORML igazgatóhelyettese, Paul Armentano hasonlóképpen azzal érvelt, hogy a kannabisz-kiskereskedőkre vonatkozó helyi tilalmak állandósítják a szabályozatlan piacot. A közelmúltban megjelent közleményében így vélekedett: „Itt az ideje, hogy a helyi tisztviselők véget vessenek a NIMBY-izmusnak (Not in My Back Yard – Nem az én hátsóudvaromban – gyakran rasszizmusra és klasszizmusra épülő gondolkodásmód, amely mondva csinált indokok mentén utasítja el bizonyos létesítmények, vagy lakások épülését a saját környezetében) és az engedéllyel rendelkező kannabisz-kiskereskedők létrehozásával kapcsolatos indokolatlan félelmeiknek. A kannabisz köztünk van és itt is marad. Az önkormányzatoknak fel kell ismerniük ezt a tényt, és biztosítaniuk kell a szükséges felügyeletet, hogy elszámoltathassák ezeket a vállalkozásokat, és biztonságossá, átláthatóvá és a közösség számára nyereségessé tegyék ezt a piacot.”

Számos más elemzés (1, 2, 3) is összefüggésről számolt be az engedéllyel rendelkező kannabisz-kiskereskedők és az otthonok növekvő értéke között. Külön adatok arról is beszámoltak, hogy az engedélyezett kannabisz-létesítményeket jóváhagyó helyi joghatóságok területén nagyobb arányban nőnek a munkahelyek, és csökken a bűnözés (1, 2) mint azokon a településeken, amelyek tiltják ezek jelenlétét.

A legális kannabisz csökkenti a “biofű” által okozott túladagolások számát

A hibás megközelítés

Rengeteg helyen a vezetők a kannabisz szabályozás nélkül hagyása mellett szavaznak arra a feltételezésre alapozva, hogy ezzel távol tartják a kannabiszt a közösségüktől.

Ez egy téves megközelítés. Több évtizedes tapasztalat és adatok mutatják, hogy a kannabisz mindenhol jelen van. Attól, hogy valaki úgy tesz, mintha nem létezne, még nem tűnik el varázscsapásra. Egyszerűen ezzel csupán a helyi utcai árusokat támogatják – és ezek a kereskedők nem követelik meg a vásárlóktól az életkoruk igazolását. Az állami engedéllyel rendelkező üzletek igen. Továbbá az utcai árusok nem tesztelik az általuk értékesített áru minőségét, rosszabb esetben a vásárlók olyan környezettel érintkeznek, ahol a bűnözés egyéb formái is fellelhetők.

Az állami engedéllyel rendelkező üzletek széles termékválasztéka, a laboratóriumban tesztelt áruk és a kellemes vásárlási környezet hatására a felnőtt fogyasztók idővel elhagyják helyi tiltott árusukat, és a szabályozott üzletek közül válogatnak. Ezáltal az illegális kereskedők kiszorulnak a piacról. Kevesebb illegális kereskedővel kevesebb alkalom nyílik a kiskorúak számára is, hogy kannabiszt szerezzenek be.

Az illegális áru veszélyezteti a közegészséget

Amellett, hogy akaratlanul is védik közösségük illegális kannabiszkereskedőit, a jelentés megállapította, hogy azok a vezetők akik elzárkóznak az engedéllyel rendelkező üzletek megnyitása elől, még a következőkhöz is hozzájárulnak:

  • Közvetve ösztönzik a felnőtt fogyasztókat illegális termékek vásárlására
  • Veszélyeztetik a közegészséget azáltal, hogy lehetővé teszik a be nem vizsgált termékek forgalomba hozatalát
  • Fenntartják az illegális értékesítést a helyi tinédzserek részére
  • Hátat fordítanak a helyi munkahely teremtésnek és az extra adóbevételeknek
  • Folytatják a vesztes drog elleni háborút, ami már bizonyítottan több társadalmi, gazdasági kárt okozott, mint amennyi hasznot

Ma az amerikaiak közel 45 százaléka olyan államban él ahol legális a rekreációs kannabisz fogyasztása. Ha a novemberi szavazáson a függőben lévő legalizálási törekvések elérik céljukat, 2023-ra az amerikaiak fele élhet majd ilyen államban.

Minden újonnan legalizáló államban felkérik a helyi tisztviselőket, hogy a közösségüknek megfelelő módon szabályozzák a kannabiszt.

Az üzlethelységek létrejötte ellen szavazók nem a kannabisz ellen szavaznak, hanem az illegális kereskedők jelenléte mellett. Az ilyen jellegű jelentéseket minden törvényhozó megszívleli, aki adatokkal alátámasztott tények alapján kritikus hozzáállással, nem pedig idejétmúlt ideológiák mentén hozza meg döntéseit.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom