körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Múlt szerdán a két kanadai orvosi kannabiszüzem, az Aphria és a Tilray bejelentették az egyesülésük tervét. A megafúzió a két, nemzetközi piacon már meghatározó, csoportot egy globális kannabiszóriássá változtatná erős 3,25 milliárd eurós tőkeértékkel. A feltételezett forgalom mellett, ami jócskán meghaladná az 500 millió eurót, az egyesült csoport a világ legnagyobb kannabiszcége lenne, amit az Aphria és Tilray egy közös sajtóközlemény során is hangsúlyoztak.

Mindkét vállalat szállít orvosi kendert Németországnak

A két kanadai orvosi kender gyártót és forgalmazót, az Aphriát és a Tilray-t Németországban is jól ismerik, mivel már ott is megvetették lábukat az orvosi kannabisz piacon. Aphria a Szövetségi Kábítószer- és Orvostechnikai Intézet (BfArM) pályázatain meg tudta szerezni a szükséges engedélyeket az orvosi kannabisz termesztéséhez egyenesen Németországban. Ugyanakkor a Tilray egyike azoknak a gyártóknak, akik a legtöbb kannabiszt importálják Németországba, és nagyon sokféle fajtát kínálnak.

Tilray marad a név – Aphria veszi át az irányítást

Az egyesülést követően a két vállalat csak a Tilray nevet fogja viselni, és az üzleti tevékenységüket az Egyesült Államokban, Kanadában, Portugáliában és Németországban található székhelyeikről irányítják majd. Az Aphria vezérigazgatója, Irwin Simon kilenc fős igazgatósággal vezeti majd a céget. A hét aphriai igazgatósági tag mellett kettő a Tilray-ből lenne a fedélzeten, köztük a Tilray vezérigazgatója is, Brendan Kennedy. A jelenlegi számítások szerint az egyesülést követő költségmegtakarító együttműködés az első 24 hónapban mintegy 65 millió eurót fog megtakarítani a vállalatnak.

Dan Herer: “Apa büszke és egyben rémült lenne”

Az amerikai és az európai piacok bővítésének tervei

Az egyesülésnek köszönhetően a vállalat ideális helyzetben lesz ahhoz, hogy egyrészt kihasználja a kannabisz, mint luxustermék legalizálási folyamatok következtében folyamatosan növekvő piacát az amerikai kontinensen, másrészt kiaknázhassa az európai növekedési lehetőségeket, amelyek az orvosi kender ágazatban elérhetők – hangsúlyozzák a leendő partnerek. Aphria már rendelkezik termesztő létesítményekkel Németországban, Tilray pedig Portugáliában.

Az USA-ban is nagyon erősen pozícionálták magukat a tevékenységi területek kiépítése és bővítése szempontjából. Aphria nemrégiben a Sweet Water Brewing Co. kézműves sörfőzdét vásárolta fel, Tilray pedig a Manitoba Harvest kender élelmiszeripari vállalatot.

Jók a kilátások a kannabiszóriás jövőjét illetően

A sajtóközlemény szerint a két társaság az egyesüléstől a tőkéhez való jobb hozzáférést remélik, annak érdekében, hogy felgyorsuljon a növekedés és a részvényesek számára vonzó hozamot elérjenek el. Joe Biden győzelme az amerikai elnökválasztáson reményt ad arra, hogy a piac hamarosan bővülni fog. Az USA-ban és Kanadában a koronajárvány miatt már eddig is nőtt a kannabisz iránti kereslet. Ezek a körülmények valószínűleg szerepet játszottak abban is, amikor a részvényárfolyamok nem sokkal az egyesülés bejelentését követően szárnyani kezdtek.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok