körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A filmek és a televízió volt sokunk számára az első, ahol a kannabisz használókat ’emberként’ ábrázolva láthattuk.

Egy olyan társadalomban, ahol a „mondj nemet” szemlélet nevelt bennünket, ki tudná elfelejteni annak a pozitív hatását, amikor a Woodstock vidám, békés ünnepeit láthattuk? A megvetés helyett ki ne nevetett volna inkább az olyan klasszikus, kannabiszt használó tinédzserekről szóló, vígjátékokon, mint például a A Tökéletlen idők (Dazed and Confused) vagy a Superbad, avagy miért ciki a szex? Ki ne hagyott volna fel a „Füves Drogos” sztereotípiával, miután tájékozódott az orvosi kannabiszról a Sanjay Gupta alkotta Nancy ül a fűben (Weeds) című film által?

Mégis egy ország azon dolgozik, hogy állampolgárai ne láthassanak több kannabiszt mozgóképben. Netflix, a digitális streamelés óriása által kiadott új jelentés szerint a társaság a szingapúri kormány számos követelésének tett eleget, tartalmak eltávolítását illetően. Ez a következő három kannabisz-témájú műsort tartalmazza: Cooking on High (füves főzőműsor), A Legend of 420 és Disjointed (Az elfüstölt terv).

A másik két film a Martin Scorsese filmje,  Krisztus utolsó kísértése (The Last Temptation of Christ) és a brazil vígjáték az Utolsó másnaposság (The Last Hangover) volt, amelyek nyílt kábítószer-használatot és bulizási tematikákat tartalmaztak. A vállalat nyilvánosságra hozta, hogy 2015 óta világszerte kilenc műsor eltávolítást sürgető kérelmet kapott összességében. Ahogy arról először az Axios számolt be pénteken, a Netflix megígérte, hogy továbbra is éves rendszerességgel nyilvánosságra hozza majd ezeket a kérelmeket. Az eltávolított tartalom csak az eltávolítást kérelmező országra vonatkozik, más piacokon továbbra is elérhető marad.

Szingapúr híres arról, hogy ott vannak érvényben a világ legszigorúbb kábítószer törvényei. Kis mennyiségű kábítószer birtoklása is súlyos büntetést von maga után, ami lehet akár tíz év börtön büntetés, vagy akár 20 000 dolláros bírság, legrosszabb esetben mindkettő. A kereskedelemért járó büntetés, ami mennyiségtől és az anyag fajtájától függ, kivégzéssel büntetendő. Halál járhat például kevesebb mint 0.45 kg kannabisz birtokolásáért.

Úgy tűnik, hogy a szingapúri kormányt nem érdekli a kannabisz vagy más kábítószerek dekriminalizálásának és legalizálásának globális tendenciája. „Más országok példái világosan megmutatták, hogy a kannabisz használatával kapcsolatos engedékenység magas költségeket ró a társadalomra” – mondta a nemzeti Központi Kábítószer Ügynökség (Central Narcotics Bureau – CNB). “Ezért szigorú törvényeink vannak a tiltott kábítószer kereskedelemre, birtoklásra, fogyasztásra, behozatalra vagy kivitelre, beleértve a kannabiszt és a kannabisztermékeket is.”

A tisztviselők szerint a szigorú hozzáállás a kábítószerfogyasztás és a kábítószerfogyasztási rendellenességek csökkenését eredményezi. A CNB becslései szerint „az évente letartóztatott kábítószerhasználók száma kétharmadával csökkent, az 1990-es évek elejétől 2010-ig, több mint 6000-ről körülbelül 2000-re.” Ami azt illeti, hogy az ügynökség állítása szerint a kannabisz használata kárt okoz a társadalomnak, az orvosi kannabisz legalizálásának hatásával kapcsolatos rendelkezésre álló, az Egyesült Államokban végzett, kutatások azt sugallják, hogy a legalizálás nem vezet fokozott használathoz a fiatalok körében, és elhanyagolható, vagy semmilyen hatással nincs az emberekre, azzal kapcsolatosan, hogy kockázatosabb magatartást tanúsítsanak, mint például alkoholt vagy dohányt fogyasszanak.

Eközben Szingapúr északi szomszédja, Malajzia fontolóra vette az összes drog kis mennyiségének dekriminalizálását, annak érdekében hogy az anyaghasználatot inkább közegészségügyi, mintsem bűnügyi kérdésként kezeljék. Távolabb észak felé, Thaiföld tavaly előrelépést tett az orvosi kannabisz legalizálásával kapcsolatosan.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom