körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Már évek óta beszélnek a kannabisszondákról. Lehet, hogy Oklahoma lesz az első állam, ahol használják majd ezeket?

Oklahoma jelenleg a kannabisszondák bevezetésén dolgozik. Ez egy hatalmas előrelépés lenne, mivel ez lenne az első alkalom, hogy a szervek igazságosan tesztelhetnék, hogy a járművezetők kannabisz befolyása alatt állnak-e.

Az Associated Press elmondása alapján a teszt úttörő jelentőségű lenne, mivel képes lesz meghatározni, hogy az emberek használtak-e kannabiszt az elmúlt néhány órában, ami  az orvosi kannabiszt gyakran fogyasztó betegek szempontjából nagyon fontos kritérium.

Mostanáig a rendészeti szervek csak vér, vizelet vagy haj vizsgálat segítségével tudták beazonosítani a kannabisz fogyasztását. Ennek a rendszernek a gyenge pontja, hogy a kannabisz akkor is kimutatható ezen vizsgálatok során, ha a sofőr napokkal korábban fogyasztott, szóval jelenleg nincs egyértelmű módja annak, hogy megállapítható legyen, hogy valójában ki vezet kannabisz befolyása alatt, és ki nem. Ugyanakkor minden jóváhagyott kannabisszondának képesnek kell lennie a THC kimutatására anélkül, hogy az emberek pozitív tesztet mutatnának a CBD használatot követően.

Lehetséges, hogy a kannabisszondák valósággá váljanak?

A múlt héten Oklahoma egy olyan törvényjavaslatot adott be, amely elfogadása esetén 300 000 dollárt különítenének el erre a projektre. Ha ezt elfogadják, a Közbiztonsági Minisztérium új szabályokat és rendeleteket fog kidolgozni a kísérleti programra vonatkozóan. Míg kísérleti szakaszban van a projekt, a THC szonda eredményei nem juttatnának senkit bíróság elé.

A kaliforniai Hound Labs úttörő lélegzet analizáló készüléket készített, amely meg tudja állapítani az ember által kifújt levegő THC tartalmát, ami a kannabisz fő pszichoaktív alkotóeleme. Ezek az új szondák képesek lennének meghatározni, vajon fogyasztott-e az illető kannabiszt az elmúlt néhány órában.

Hound Labs szonda és a fő egység.
Hound Labs szonda és a fő egység.

“Ez egy próbaprogram, hogy meggyőződjünk a rendszer működőképességéről” – mondta Ross Ford a The Oklahoman folyóiratnak. Az elképzelés az lenne, hogy adatokat gyűjtsön az állam részére a programhoz, és ezeket az eredményeket visszajuttassa a jogalkotóhoz, hogy megalapozott döntéseket lehessen hozni.

Mégis vannak olyan dolgok, amelyek akadályozhatják ennek azonnali előrehaladását. Közbiztonsági Minisztérium jelentése szerint akár egy évig is eltarthat, mire a kísérleti program élesedik. Illetve a törvényjavaslatot még Kevin Stitt kormányzónak is jóvá kell hagynia, mielőtt az tovább haladhatna.

Noha ez nem a végleges megoldás a befolyás alatt álló járművezetés megakadályozására, ez jelentős lépés afelé, hogy a vezetési törvényeket igazságosan végrehajthassák oly módon, hogy az ne büntessen olyan embereket, akik napok óta józanok.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok