körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Mivel egyre több sportoló vallja be kannabiszhasználatát, megtörni látszik a régi megbélyegzés, miszerint a kannabisztól lustává válik az ember. Egy új tanulmány eredményei pedig tovább látszanak alátámasztani ezt. A boulderi Colorado Egyetem kutatói ezen jelentése a kannabisz használatának a fizikai aktivitásra gyakorolt ​​hatását értékelte 60 éves és idősebb felnőtteknél.

Ez a tanulmány különösen érdekes, mivel az idősebb felnőttek (az 50 év felettiek) a kannabisz-használók leggyorsabban növekvő demográfiai csoportja. Noha ezek a hírek nagyon biztatóak, mivel a kannabisz számos, ebben a csoportban elterjedtebb betegségben segíthet, az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak több fajta gyógyszert is, ami növelheti a kannabiszszal való kölcsönhatások kockázatát is. Ezért a kutatók arra törekedtek, hogy jobban megértsék a kannabisz használatának e sajátos népességre gyakorolt ​​hatását.

A kutatók egy nagyobb, a testmozgással kapcsolatos, klinikai vizsgálat adatait elemezték. Ebben az elemzésben 28 önértékeléses kannabisz-fogyasztó és 136 nem fogyasztó vett részt, akiknek átlagéletkora 67 év körüli volt. A kutatók a fizikai egészség különféle aspektusait értékelték, többek között:

  • Testtömeg-index (BMI)
  • Edzési magatartás
  • Kardiovaszkuláris erőnlét

A vizsgálat résztvevői 4 hónapos strukturált edzésen vettek részt.

A korábbi jelentésekkel összhangban, a kiinduláskor a kannabisz-fogyasztók átlagos BMI-je lényegesen alacsonyabb volt, mint a nem használóké. A strukturált testmozgást követően a kannabisz-használók a nem használókkal szemben 0,70 nappal többször jelentettek megnövekedett fizikai aktivitást 8 hét leforgása után. Nem is beszélve arról, hogy 4,1 ponttal végeztek magasabban az idősek számára létrehozott Egészséges Közösségi Tevékenységek Modellprogram edzés alskáláján a 16 hét leforgása után.

A szív- és érrendszeri erőnlét minden résztvevőnél javult a testmozgást követően, viszont a csoportok között nem volt különbség.

CBD és a sport

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy “Ezek az előzetes adatok arra utalnak, hogy a kannabisz mindenkori használata nem befolyásolja negatívan az erőnlétet és fokozza az ülő idős felnőttek testmozgás iránti erőfeszítéseit.”

Ez a tanulmány azért fontos, mert az idősebb lakosság általában kevésbé aktív, mint a fiatalabb társaik. Noha ez nyilvánvaló okok miatt van így, minél idősebb felnőttként edz az ember, annál nagyobb esélye van egészsége javítására.

Érdemes megjegyezni, hogy ez egy megfigyelő jellegű tanulmány volt, és pont ezért nem is bizonyítja, hogy a kannabisz fokozná az aktivitást. Inkább korrelációt mutat a kannabiszhasználók és a nem használók testmozgása közbeni megnövekedett fizikai aktivitás között. Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy a kannabinoidok használata növelheti a testmozgás iránti motivációt, egy edzésprogramba való bevonás során.

Bár a kannabisz biztosan nem az egyedüli megoldás az idősebb felnőttek egészségének javítására, ugyanakkor egy komoly terápiás “mellékhatása” lehet.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok