A vér THC koncentrációja és a vezetési teljesítmény romlása közt nincs kapcsolat
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy a JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmány szerint vezetésszimulációs adatok alapján a THC jelenlétéből a vérben nem következtethető a pszichomotoros teljesítmény romlása. A Torontói Egyetem kutatói idős résztvevők (65-79 évesek) vezetési teljesítményét értékelték szimulált környezetben, a kannabisz fogyasztása előtt, majd pedig 30 és 180 perccel azt követően. A résztvevők átlagosan 19 százalék THC tartalmú kannabiszt fogyasztottak.

A kutatók szerint a résztvevők 30 perccel a kannabisz inhalálását követően “csekély változást mutattak az SDLP (oldalirányú pozicionálás szórása – sávon belüli kanyargás) terén”. Ezeket az eltéréseket kevésbé ítélték markánsnak, mint amit a 0,05 százalék alatti véralkoholszinttel vezetők mutatnak.

Más korábbi tanulmányokkal összhangban a résztvevők hajlamosak csökkenteni sebességüket a kannabisz fogyasztását követően, és nagyobb valószínűséggel értékelték teljesítményüket “befolyásoltnak”. Fontos megjegyezni, a kannabisz használata nem befolyásolta a résztvevők reakcióidejét! A résztvevők teljesítménye a szimulált vezetés során három órán belül visszatért a kiindulási szintre.

A rendszeres kannabisz-fogyasztók elhanyagolható változásokat mutatnak a szimulált vezetési teljesítmény során

A tanulmány szerzői a következőkép zárták gondolataikat: “A jelen tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja a kannabisz és a vezetés, valamint a vér THC-szintje közötti összefüggést idősebb felnőttek körében. Nem találtunk korrelációt a vér THC koncentrációja és az SDLP vagy az MS (átlagsebesség) között. A korreláció hiánya a vezetési teljesítmény és a vér THC koncentrációja között összhangban van azon gyarapodó bizonyítékokkal, miszerint nincs lineáris kapcsolat a kettő között.”

Ez az eredmény összhangban van számos olyan tanulmánnyal, amelyek szerint sem a THC, sem annak metabolitjainak jelenlétéből a vérben vagy más testnedvekben nem következik a vezetési teljesítmény romlása. Ezért mi sem értünk egyet a THC határértékek bevezetésével, azokban az államokban, ahol hamarosan legalizálásra kerül sor (Németország, Csehország), és inkább a teljesítmény mobil készülékekkel történő mérésén alapuló technológia, mint például a DRUID használatának bővítését szorgalmazzuk.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom