Előfordulhat, hogy még a hónapban szövetségi szinten legálissá válik a kannabisz
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kongresszus ebben a hónapban készül szavazni a kannabisz legalizálásáról, egy olyan kétpárti törvényjavaslatról, amelynek vezető támogatója a szenátusban a demokrata alelnökjelölt, Kamala Harris.

A MORE törvény (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act) értelmében, amit körülbelül egy éve mutattak be a kongresszus előtt, a kannabiszt eltávolítanák az 1970-es szövetségileg ellenőrzött anyagok listájáról. A ház tagjait Jim Clyburn figyelmeztette a közelgő szavazás lehetőségére e-mailben – írja a Politico.

A kannabisz jelenleg a legsúlyosabb, 1. jegyzékben szereplő anyag, akárcsak a heroin, az extasy és az LSD. A kannabisz eltávolítása az ellenőrzött anyagokról szóló törvényből dekriminalizálná azt szövetségi szinten.

A törvényjavaslat egyúttal a kannabiszbűncselekmények miatt korábban elítélt személyek nyilvántartásának törlését is előírná, és megóvná a bevándorlókat attól, hogy megtagadják tőlük az állampolgárságot kannabisz miatt.

Ennek ellenére az egyes államoknak továbbra is saját törvényekkel kellene elfogadniuk, hogy a kannabiszt helyileg is legalizálva legyen. A kannabisz Amerikában már most 11 államban legális.

“A törvényjavaslat megszavazása az elmúlt 50 év legnagyobb szövetségi szintű kannabiszreformja lenne” – mondta Randal Meyer, a Kannabiszkereskedelem Globális Szövetségének (Global Alliance for Cannabis Commerce) ügyvezető igazgatója.

“Ahogy az emberek országszerte a faji igazságtalanságok ellen tiltakoznak, még sürgetőbb lenne, hogy a Kongresszus éljen ezzel a történelmi lehetőséggel, és végre összehangolja a kannabiszra vonatkozó törvényeinket azzal, amit az amerikaiak többsége támogat, miközben biztosítja a helyreállító igazságszolgáltatást” – mondta a republikánus Earl Blumenauer, a kannabisz legalizálásának régi híve.

A kannabisz szövetségi legalizálását célzó szavazás a kongresszusban

Az esélye annak, hogy a szenátus elfogja ezt a törvényjavaslatot azonban még mindig nem túl nagy, mivel Mitch McConnell többségi vezető a múlt heti republikánus ülés során világossá tette, hogy szerinte a demokratáknak fontosabb dolgokra kell jelenleg összpontosítaniuk.

A MORE törvény nem az egyetlen törvénytervezet, amely eltávolítaná a kannabiszt a tiltott anyagok listájáról, de mivel ez nyilvántartásokat törölne és támogatási forrásokat hozna létre azok részére akiket a büntetőjogi végrehajtás negatívan érintett ezen a területen, ez a törvénytervezet kapta a legtöbb támogatást a demokraták vezetőségétől és legalizáció szószólóitól.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok