körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A csehek megerősítették a kannabisszal, a legelterjedtebb illegális droggal, kapcsolatos szimpátiájukat, minden második cseh már valamikor próbálta a kannabiszt.

Húsz év telt el a Magányosok című cseh kultfilm bemutatója óta. A film egyik főszereplője, az örökké betépett Jakub, által elhangzott legendás mondat: “A tépésnek itt egyszerűen még nincs kiépített hagyománya”.

Ahogy az két évtizeddel később kiderült, a helyzet meglehetősen jelentősen változott. Ez a Csehek és a függőségek című közvéleménykutatás eredményeiből is kiderül, amelyben a Deník napilap csaknem 12 000 olvasója vett részt.

A válaszadók több mint fele elismerte, hogy életében legalább egyszer fogyasztott már kannabiszt. A ma huszonévesek a legtapasztaltebbak ezen a területen és nagyon népszerű a középiskolások és a harmincasok körében is. És még a  negyvenesek 45 százaléka is rendelkezik legalább egy tapasztalattal.

Kendertér - csehek es a kannabisz

A legtöbb válaszadó középiskolás éveiben lépett először kapcsolatba a kannabisszal. Negyedük pedig az általános iskolában szívta az első jointot.

Kalózok vs. kormány

A saját tapasztalatok is befolyásolják e legelterjedtebb, állam által nem tolerált gyógyszer legalizálásával kapcsolatos véleményt. Az 52 : 48 arányú közvéleménykutatásban a legalizálást illetően szavaztak a szavazók. De bár azok, akik már fogyasztottak kannabiszt, szavazatainak kétharmada beleegyezett a szabályok enyhítésébe, a kannabisz absztinensek közül csak az egy harmada.

A kannabisz legalizálásának megvitatása az Alsóház napirendjén

A Cseh Köztársaságban főként a Kalózpárt szorgalmazza egyes könnyű drogok egyenrangú kezelését az alkohollal és cigarettával. Két évvel ezelőtt kidolgoztak egy törvényjavaslatot, amely többek között lehetővé tenné az emberek számára, hogy otthon akár öt kannabisznövényt is felnevelhessenek saját használatra.

A kormány azonban saját drogellenes politikájára és a nemzetközi kábítószeregyezménnyel való ellentmondásra hivatkozva lesöpörte ez a tervezetet az asztalról.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok