körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Solar Therapeutics kezdettől fogva prioritássá tette a hatékonyságot.

A kereskedelmi célú kannabisz létesítmények erőforrásigényesek. A beltéri termesztéshez erős fényekre van szükség, amelyek gyakran óriási mennyiségű áramot igényelnek és jelentős hőt termelnek. A hatalmas termőhelyiségek hőmérsékletének szabályozásához a termelőknek hatalmas ipari HVAC légtechnika rendszereket kell alkalmazniuk, amelyek csak növelik az elektromos fogyasztást. Továbbá a naponta felhasznált több ezer liter víz miatt, nem kérdés, a kannabiszipar nem túl környezetbarát.

A 2018-as jelentések szerint a kereskedelmi célú kannabisz termesztése Denverben az elhasznált energia közel 4%-át tette ki. Természetesen a kannabisz termesztése, bel- vagy kültéren, egyben víz igényes folyamat is. Mivel az ország jelentős részén rendkívüli szárazság tapasztalható, a víztakarékosság egyre nagyobb prioritássá válik. A legzavaróbb viszont talán, a kannabiszipar által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, ami a becslések szerint megegyezik New Hampshire minden autója, otthona és vállalkozása által kibocsájtott mennyiséggel.

Mivel az éghajlatváltozás egyre nehezebben vitatható, a termelőknek a közeljövőben új energia- és víztakarékossági előírásokra kell számítaniuk. Az egyik kannabisztermesztő létesítmény Somersetben (Massachusetts) megelőzi korát. A Cannabis Tech arról beszélt Edward Dow-val, a Solar Therapeutics vezérigazgatójával, hogy a fenntarthatóságnak az első naptól kezdve prioritásnak kell lennie.

Tervezés pillanatától fentartható

Az energiahatékonyság a kezdettől fogva Dow tervének része volt, az összes akadály ellenére. Egy meglévő napelemrendszert és egy kihasználatlan épületet megcélozva megjegyezte: “Ezután sok mindent le kellett győznünk ahhoz, hogy megváltoztassunk 11 alapszabályt és az övezetet kereskedelmiből iparivá alakítsuk”.

Abban az időben Massachusetts épp új energiahatékonysági előírásokat kezdett bevezetni, amik négyzetméterenként 360 wattra korlátozzák a fogyasztást. “Most a 360 wattos paramétereken túl is tervezhetünk, ha szolárral egészítjük ki az épületet” – tette hozzá. “Úgy döntöttünk, hogy a lehető leghatékonyabbra tervezzük a létesítményünket a rendelkezésre álló összes jelenlegi technológiát kiaknázva, kezdve a LED-es világítással.”

Ahogy Dow leírja, a LED-es világítás kiválasztása az egész létesítmény fogyasztására hatással lesz. “Kisebb hőterhelés esetén kisebb HVAC rendszerre lesz szükség, és általában kisebb és hatékonyabb berendezésekre” – magyarázta. Anélkül, hogy a hatékonyság a tervezés része lett volna Dow úgy becsüli, hogy körülbelül 7,5 megawatt villamos energiát használnának el, így viszont mire teljesen kiépülnek négy megawatt alatti teljesítményre számítanak.

Egy marokkói projekt egyesíti a kendert és a napenergiát, hogy teljesen elkerüljék a áramhálózatot

Napelemek és mikrogridek

Amellett, hogy egy engedélyezett kannabisztermesztő létesítmény, a Solar Therapeutics egy bejegyzett erőmű is Massachusettsben. Dow, aki egy tapasztalt mérnök, felismerve, hogy a napenergia önmagában nem lesz elegendő az egész folyamat ellátásához, egy mikrogrid megépítése mellett döntött. A földgáz kapcsolt energiatermelő egységek, vagy a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egységek teljesítményük nagy részét rendkívül hatékony motorokkal állítják elő. Dow kijelentette: „A helyszín három megawattal termel többet, ami elegendő ahhoz, hogy árammal lásson el 1500 és 3000 közti otthont. Ebben vagyunk mi erősek.”

Dow becslése szerint a mikrogrid helyben történő elhelyezése eredményesen duplázza azok hatékonyságát. Az általuk termelt fölös energiát visszavezetjük a hálózatba. Ráadásul “az összes keletkezett hulladékhőt felfogjuk és visszapumpáljuk a rendszerbe, és ez az a pont amikor 75-85%-os plusz hatékonyságot tapasztalsz” – magyarázza Dow.

Miközben 90%-os hatékonyság a cél, a művelet jelenleg ellensúlyozza a szén-dioxid-kibocsátásuk legalább 60%-át. Ezenkívül a mai napig a vállalat több mint egymillió dollárhoz  jutott energiahatékonyság miatti visszatérítés útján. “És jelenleg még további milliókon dolgozunk” kiáltott fel Dow.

Víz visszanyerés

Amellett, hogy energiatudatos, a Solar Therapeutics víztudatos is. A napi hozzávetőlegesen 7600 liter víz felhasználással, Dow elmagyarázta, hogy a növény alapvetően a vizet használja a szükséges tápanyagok szállítási mechanizmusaként, és a víz nagy része a növény levelein keresztül páraként távozik. Vízvisszanyerési rendszer segítségével létesítményük a növényekből kipárolgó folyadék több mint 95%-át nyeri vissza.

Dow elismeri: “Ha csak tisztán a megtérülés szempontjából nézzük, a víz nagyon olcsó, és a vízvisszanyerő rendszerek jelentős tőkét és folyamatos karbantartást igényelnek.” Ugyanakkor mint felelős vállalati állampolgár úgy véli, ez a helyes út. “Megpróbálunk fenntartható módon termelni, és úgy gondoljuk, hogy ez tetszik majd a fogyasztóknak” – mondta.

Tanácsok a profiktól

Arra a kérdésre, hogy Dow milyen tanácsokat adna a hatékonyságot és fenntarthatóságot kereső üzemeltetőknek, így válaszolt: „Először minden üzemeltetőnek azt mondom, hogy vegye fontolóra a LED-es világítást… energia szempontjából a megtakarítás óriási, és kisebb HVAC berendezésekre lesz szükséged, ezzel csökkentve az energia- és tőkekiadásokat.”

„Vegye fontolóra a víz visszanyerését is. Ha mindent figyelembe veszünk ez viszonylag alacsony költségekkel jár ”- összegezte.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok