körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az amerikai Fibonacci LLC., amely úgynevezett kenderfát (HempWood) állít elő, információkat közölt egy nemrégiben kanadai és amerikai partnerekkel kötött együttműködést illetően, akik bútorokat és padlóburkolatokat fognak gyártani ebből az anyagból.

Eastland Group, Inc. a kanadai New Brunswick székhelyű vállalat ezt azzal erősítette meg, hogy termékcsaládját pont a Fibonacci által szállított kender alapú anyagból készült szekrényekkel egészítette ki. Az a döntésünk, hogy ezzel az anyaggal akarnak dolgozni azon a megfontoláson alapszik, hogy ez környezetileg fenntartható.

Az ipari kender megelőzi a kemény fát is

“Az ipari kender szignifikánsan környezetbarátabb, mint az építőanyagént általánosan használt hagyományos keményfa.” – mondta Karim Bhibah, az Eastland vállalat elnöke egy sajtóközleményben. “A hagyományos keményfák szokásos 20 éves növekedési időszakától eltérően az ipari kender 90 napos ciklusokban nő.”

Bhibah bejelentette, hogy az Eastland vállalat egy kizárólagos licencről tárgyal a kenderfa előállítását illetően a saját termékeire Kanadában.

A padlóburkolatok hamarosan piacra kerülnek

Fibonacci LLC. megállapodást kötött a Tennessee Wood Flooring (TWF) céggel is, amely az előregyártott anyagok gyártására szakosodott. Tennessee elmondása alapján hetente akár 5000 négyzetméternyi HempWood padlóburkolatot is préselhet, és azt várja, hogy a termék hamarosan bevezetésre kerül.

Az anyag előállításához a Fibonacci vállalat tavaly augusztusban 1450 négyzetméteres üzemet nyitott Kentuckyben. Az építési költségek elérték az 5,4 millió eurót.

Kendertér - hemp wood flooring stacked

Az algoritmus a tölgyet utánozza

A kész HempWood termék 20%-kal sűrűbb mint a fa, és helyettesítheti azt sokféle területen. A készterméket a kenderszárak szójaalapú kötőanyaggal történő sajtolással állítják elő. Blokkok, előre vágott deszkák vagy akár konyhalapok vagy gördeszkák formájában kerül forgalomba.

A feldolgozás egy algoritmuson alapul, amely utánozza a tölgy növekedési ciklusát és tulajdonságait, és a Fibonacci szekvencia szerint határozza meg a végtermék keménységét, sűrűségét és stabilitását.

Terjesztés

A Fibonacci vállalat a kaliforniai Anaheim székhelyű Reel Lumber Service vállalattal kötött disztribúciós partnerségét is bejelentette a közelmúltban. A társaság az 1932-ben alapított faipari vállalat negyedik generációja; termékei négy kiskereskedelmi helyszínen kaphatók.

A kaliforniai CannaGrove vállalat is több terméket gyárt kenderfából, és jelenleg egy esetleges szerződésről tárgyal a Colorado Silver Mountain Guitars-szal hangszóró dobozok építéséről.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok