körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz használatát széles körben legalizálta Argentína egy sor új, progresszív szabályozással, amik lehetővé teszik, hogy az emberek otthon növényeket termesszenek. Az új szabályok azt is kimondják, hogy a kannabisztermékeket ingyen kell elérhetővé tenni az ország közegészségügyi rendszerében az egészségbiztosítással nem rendelkező betegeknek – írja a Vice.

A dél-amerikai ország már 2017-ben legalizálta az orvosi kannabiszt, de csak súlyos epilepsziában szenvedő betegeknek, egy friss, november 12-i rendelet viszont lehetővé teszi a kannabisz felírását bármilyen betegségre, aminél tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a szer segít.

Akiknek kannabisz írnak fel, növeszthetnek maguknak növényt, vagy beszerezhetik baráttól vagy családtagtól, ha a termesztő be van jegyezve a kormány nyilvántartásában, de a szert a nemzeti egészségügyi rendszeren keresztül is beszerezhetik.

Az új szabályozást részletező jogi melléklet előírja, hogy „intézkedéseket kell végrehajtani annak érdekében, hogy az állam nevében ingyen biztosítsák a kannabisznövényből származó termékeket olyan betegeknek, akik orvosi recepttel rendelkeznek, és csak közegészségügyi biztosítással rendelkeznek”. (Ez a legalacsonyabb szintű társadalombiztosítás az országban.)

A rendelet elismeri, hogy sokan már használtak kannabiszt gyógyászati célokra, gyakran feketén szerezve be azt, de a 2017-es szabályozás a törvényen kívül hagyta őket. A kábítószer-használat kriminalizálása jogi szürke zóna Argentínában: 2009-ben a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy alkotmányellenes a felnőttek büntetése a saját otthonukban személyes fogyasztásra szánt drogok birtoklásáért, de a döntést soha nem építették be a törvénykönyvekbe, és a rendőrség továbbra is letartóztatja a kábítószer fogyasztóit, különösen a szegényebb közösségekben.

A szomszédos Uruguay-ban vannak Dél-Amerika legprogresszívabb kannabisztörvényei, ott a szer mindenféle felhasználásra legális. A felnőttek szabadon termeszthetik, és gyógyszertárakban is kapható. Sokan remélik, valami hasonló jöhet Argentínában is.

forrás:

Argentínában receptre ingyen járhat az orvosi marihuána – 444KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok