Kannabisz legalizálásához vezető körülményes út Németországban
körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A német Szövetségi Tanács március 22-én jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálja a rekreációs célú kannabisz személyes használatát, annak ellenére, hogy kritikákkal és a jogalkotási folyamat blokkolására vagy késleltetésére irányuló kísérletekkel szembesültek.

Ezzel a jóváhagyással egyenes az út a rekreációs célú kannabisz személyes felhasználásának legalizálása felé Németországban, így április 1-től engedélyezett lesz a kannabisz személyes fogyasztásra történő birtoklása és termesztése. A kannabisz értékesítése azonban továbbra is illegális marad.

Az új törvény akkor lép majd végérvényesen életbe, ha azt Németország elnöke, Frank-Walter Steinmeier hivatalosan is aláírja a bejelentést követően.

Előzmények

A legalizáláshoz vezető út nem volt könnyű Németország számára. A kannabisz legalizálásának terve a feketepiac elleni küzdelem, a gyermekek és fiatalok védelme, valamint a közegészségügy javítása célokban gyökeredzik.

A Németországi Szociáldemokrata Pártból (SPD), a Szabad Demokrata Pártból (FDP) és a Alliance 90/The Greensből álló Traffic Light Coalition néven ismert kormánykoalíció a 2021-es választásokat követően napirendjére tűzte a legalizálást.

Kezdetben a kannabisz németországi legalizálásának terve magában foglalta a kannabisztermékek értékesítését is, hasonlóan ahhoz, ahogyan az Egyesült Államok államai szabályozzák a felnőttek használatára engedélyezett kannabiszt. A koalíciós kormánynak azonban felül kellett vizsgálnia tervét olyan jogi akadályok miatt, amelyek a nemzetközi és európai törvények megszegéséhez vezettek volna.

Ezért a kormány kétpilléres tervet vezetett be. Ezekből az első, a rekreációs célú kannabisz legalizálása személyes használatra, lehetővé téve a birtoklását és termesztését, valamint a kannabisz klubok létrehozása a Spanyolországban elfogadott képlethez hasonlóan, ahol viszont a kannabisz még mindig illegális státusszal rendelkezik. A második, egy németországi kísérleti program elindítása a rekreációs kannabisztermékek ellenőrzött értékesítésével, hogy felmérje az eladások közegészségügyre gyakorolt hatását bizonyos városokban, Svájc és újabban Hollandia példáját követve.

A legalizálási folyamat során, miközben a szakértők is kifejtették véleményüket, az ellenzéki pártok erősen bírálták a kannabisz legalizálásának tervét, de nem tudtak fordítani az irányon. Az SPD egyes képviselői még a koalíciós kormányon belül is aggályokat fogalmaztak meg a legalizálással kapcsolatban, de ez sem tartóztatta fel a legalizálás felé vezető utat.

2024 február 23-án Németország egy történelmi szavazással mérföldkőhöz érkezett a kábítószer-politika terén, mivel a rekreációs célú kannabisz személyes használatának legalizálását tűzte ki célul.

Ezen a napon Németország szövetségi parlamentje, a Bundestag elfogadja a törvényt, amely legalizálja a rekreációs célú kannabiszt személyes használatát az ország határain belül. A törvényjavaslatot 407 képviselő támogatta, 226-an szavaztak ellene, négyen tartózkodtak.

A Cannabis Act vagy CanG néven ismert törvény április 1-jén lép hatályba a birtoklásra és termesztésre vonatkozóan, míg a kannabisz klubok várhatóan július 1-től kezdik meg működésüket.

Ezzel a lépéssel Németország Málta és Luxemburg után a harmadik európai uniós tagállam lesz, amely legalizálja a rekreációs célú kannabiszt személyes használatra. Ez Európa számára is jelentős pillanat, mivel az EU legnagyobb gazdasága legalizálja a kannabisz személyes használatát, miután az egyik legnagyobb orvosi kannabisz piacává vált.

Németországban az állam támogatja a kannabisz termesztést

 

A múlt hét is bizonytalansággal indult

A német sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy több szövetségi állam is kritikát fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. A közvetítő bizottsághoz benyújtott fellebbezésnek azonban nem volt többsége. Csak Bajorország, Baden-Württemberg és Saarland szavazott a törvény újratárgyalásra történő visszaküldése mellett a Bundestag és a Bundesrat kompromisszumkészítő bizottsága felé. Szászország kivételével az összes többi szövetségi állam tartózkodott. A szövetségi és a tartományi kormányok közötti közvetítői eljárás késleltette volna a törvény végrehajtását.

A legalizálást véglegesen jóváhagyó Szövetségi Tanács szavazása előtt Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter, a törvény fő támogatója hangsúlyozta, hogy a javasolt jogszabály potenciálisan megvédheti a fiatalabb generációt, különösképp a fogyasztás minimalizálása és a feketepiac elterjedtségének csökkentése által a dekriminalizáció és az oktatás fokozása révén, ezenkívül további engedményeket jelentett be az egyes államok felé, biztosítva, hogy a minisztérium 6 millió eurót különít el a kannabiszprevenciós intézkedések kiterjesztésére 2024 után is. Ezenkívül a koalíciós kormány célja, hogy 20 millió eurót különítsen el egy prevenciós kezdeményezésekkel foglalkozó központ támogatására.

Míg a koalíciós kormányzat által megvalósítani kívánt új kannabiszpolitika első pillérének elsődleges szempontja a rekreációs célú kannabisz személyes felhasználásra történő legalizálása, a kannabisz klubokra vonatkozó szabályozások megoldására is készül. Ennek elérése érdekében azonban várhatóan július 1-je, a kannabisz klubok bevezetésének várható időpontja előtt bizonyos törvénymódosításokat kell végrehajtani.

Hatályba lépést követően

Az új jogszabály eltávolítja a kannabiszt a kábítószerek listájáról. Lehetővé teszi az egyének számára, hogy nyilvános helyen 25 grammot, otthon pedig 50 grammot birtokoljanak. Ezenkívül személyenként legfeljebb három növény otthoni termesztését, és kannabisz klubok létrehozását teszi lehetővé, amelyek legfeljebb 500 tagot számlálhatnak, ahonnan az egyének havi 50 grammot szerezhetnek be.

Tilos lesz a kannabisz fogyasztása az iskolákban, a gyermek- és ifjúsági létesítményekben, a játszótereken és a 100 méteres körzetben nyilvánosan hozzáférhető sportlétesítményekben.

A legfeljebb 25 gramm vagy legfeljebb három növény birtoklása vagy személyes termesztése miatt korábban kiszabott ítéletek kérésre törölhetők a szövetségi központi nyilvántartásból.

Ezen túlmenően a törvény lehetővé teszi a felnőtteknek szánt kannabisz klubok létrehozását, ahol legfeljebb 500, az országban lakóhellyel rendelkező tag közösen termeszthet kendert, és azt egymás között személyes használatra cserélheti, legfeljebb havi 50 grammos mennyiségben.

A hatóságok felmérik, hogy a törvény milyen hatással van a gyermekek és fiatalok biztonsága szempontjából, amiről a hatályba lépés után 18 hónappal kell beszámolni.

A koalíciós kormány várhatóan hozzálát az új kannabiszpolitikája második pillérének kidolgozásához is. Ez magában foglalja egy kísérleti program létrehozását a kannabisz ellenőrzött értékesítésének feltárására, hasonlóan a Svájcban és Hollandiában indított programokhoz, a legális, szabályozott piac közegészségügyre gyakorolt hatásának nyomon követésére és értékelésére.

Németországban a kannabiszt leginkább fájdalomcsillapításra használják a betegek

Elérheti-e a németországi legalizálás céljait?

Az illegális piacról a legálisra való átállás nem azonnali, amint az az Egyesült Államok összes olyan államában és Kanadában látható volt, ahol legalizálták a kannabiszt.

A sikert több tényező is befolyásolhatja, köztük a németországi valóság, ahol nem minden kannabiszfogyasztó tud majd egy kannabisz klubhoz csatlakozni vagy saját növényt termeszteni. Sokan inkább olyan megbízható beszállítóktól vásárolnak majd továbbra is, akiket évek óta ismernek a kialakult kapcsolatok alapján. Ebben az összefüggésben a legális kannabiszpiac jelenléte jelentősen javítaná az illegális piac felszámolásának esélyeit, amely jelenleg monopolizálja a kannabisz értékesítését az országban.

Ezenkívül továbbra is kihívást jelent a közegészségügy biztosítása, különösen a kannabisz klubok figyelemmel kísérése során annak biztosítása érdekében, hogy az általuk előállított termékek megfeleljenek a minőségi előírásoknak. Az még nem tudható, hogyan valósul majd meg ez a fajta ellenőrzés.

Mindezek mellett azonban, amit Németország elért a kannabisz személyes felhasználásának legalizálásával, hogy megtörte a kannabisz legalizálást Európa szerte övező csendet, ami törölte a stigmát a kannabiszfogyasztásról az országon belül, és arra ösztönözheti a többi EU-tagállamot, hogy kövessék a példát.

Az egyik ilyen ország Csehország lenne, amely már elindította a saját, kannabisz személyes felhasználásának legalizálása felé vezető folyamatait. Egy másik ország, amely Németország példáját követve legalizálhatja a kannabiszt, Hollandia lehet, ahol már elindítottak egy kísérleti programot a kannabisz ellenőrzött értékesítése kapcsán.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom