Az amerikai hadsereg kenderből akar egyenruhát készíteni a mesterlövészeik számára
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A hadsereg katonái nem használhatnak kenderből származó CBD-t, még annak ellenére sem, hogy az szövetségi szinten legális – ugyanakkor az amerikai katonaság most információkat gyűjt a kenderfonal egyenruhákban való használatával kapcsolatosan a mesterlövészek álcázására.

A múlt héten közzétett információkérésben (RFI) a hadsereg azt mondta, hogy érdeklődik az olyan alternatív anyagok felkutatása iránt, amik jól használhatók a közvetlen közelben lévő ellenséges harcosok elől elrejtő mesterlövészek által használt egyenruhák fejlesztésére. A kender és a juta tartoznak azok közé az anyagok közé, amelyekről úgy vélik, hogy alkalmasak lehetnek a “Operational Clothing and Individual for the Improved Ghillie System (IGS)” program szempontjából.

„A mesterlövészek körvonalának maszkírozásához használható, kifejezetten jutából, kenderből vagy hasonló természetes rostból készült fonal/zsineg/cérna iránti az érdeklődés” – áll a közleményben.

A hadsereg katonaruházati és egyéni felszerelési részlege „juta, kender vagy hasonló természetes szálból, természetes színű fonalat/zsineget keres” – folytatja. „A juta/kender fonal iránti jelenlegi kereslet 400 000 yard (~366 000 méter).”

„Az IGS egy új és továbbfejlesztett mesterlövész álcázórendszer, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy megfeleljen a mesterlövész közösség rejtőzködési igényeinek. Az IGS-nek módosítható álcázó anyagokkal kell rendelkeznie (pl. juta, kender vagy hasonló természetes szál), amelyekkel megváltoztatható a mesterlövész megjelenése. Az juta, kender vagy más természetes szál segít elrejteni a mesterlövészeket és a felderítőket a küldetésük során, lehetővé téve számukra, hogy észrevétlenek maradjanak az ellenséges erők közvetlen közelében.

Bár a kender termését sokan olyan végtermékekkel hozzák kapcsolatba, mint a CBD-olaj, egyre nagyobb az érdeklődés egyéb ipari alkalmazásai iránt, különös tekintettel egyedülálló tartósságára, sokoldalúságára és alacsony környezeti hatására. A vállalkozások már a ruházati kenderszövettől az épületekben használt kenderbetonig mindent forgalmaznak.

A hadsereg most azt szeretné látni, hogy a kenderben megvan-e annak a lehetősége, hogy a mesterlövészeiket hatékonyabban álcázhassák. Az RFI szerint a kenderfonal belföldön fonható vagy más országokból importálható, ellentétben a jutával, amelyet az Egyesült Államokban kell fonni még akkor is, ha a rost külföldi forrásból származik.

Dr. Sanjay Gupta az orvosi kannabiszról: A bölcsesség, de egyben az ostobaság korában élünk

„Az anyag nem jelenthet veszélyt a katona egészségére, és kompatibilisnek kell lennie a hosszan tartó, közvetlen bőrrel való érintkezéssel” – áll a közleményben. Ezenkívül az anyag nem nehezítheti jelentős mértékben az egyenruhákat. Az RFI-re július 27-ig kell válaszolni.

Ugyanakkor, ami a kender és a katonaság kapcsolatát illeti, a Védelmi Minisztérium (DOD) és az ügynökség alá tartozó különböző ágak egyértelművé tették, hogy van a kendernek olyan felhasználása, amely a szolgálat tagjai számára nem megengedett, nevezetesen a kenderből származó CBD-termékek fogyasztása.

2019-ben a DOD bejelentette azt az irányelvet, amely megtiltja az összes aktív és tartalék szolgálati tag részére a kendertermékek, köztük a CBD használatát. Körülbelül egy évvel azután, hogy a kendert szövetségi szinten legalizálták, a légierő szintén egy közleményt adott ki, amely hasonlóképpen óva intett a piacon általánosan elérhető CBD-termékek használatától. A légierő massachusettsi támaszpontja tavaly azt mondta a pilótáknak, hogy fegyelmi eljárásra számíthatnak bármilyen típusú kendertermék birtoklása esetén, még akkor is, ha az „a kedvencüké”.

Mindeközben az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma (VA) külön kritikával szembesült a kannabisszal kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban.

Márciusban például a VA egyértelművé tette, hogy a veteránok öngyilkosságának megelőzését célzó új támogatási program részeként nem nyújt támogatást a kannabisszal kapcsolatos kezelésekhez.

A képviselőház és a szenátus bizottságai márciusban közös meghallgatásokat tartottak, hogy meghallgassák a veteránokat szolgáló szervezeteket (VSO-k) azzal kapcsolatosan, hogyan tudná a Kongresszus és a szövetségi kormány jobban kiszolgálni az érintetteket, és több csoport is felvetette a kannabisz korlátozásának enyhítésének szükségességét.

A bizonyítékok azt hangoztatják, amit a VSO-k többször is felvetettek a törvényhozók előtt. Ugyan a vélemények az egyes csoportok közt enyhén megoszlanak, az általános üzenet világossá vált: a katonai veteránok egyedülálló módon profitálhatnak a kannabiszból, és itt az ideje, hogy a Kongresszus tegyen valamit.

Egy nemrégiben Seth Moulton képviselő által támogatott törvényjavaslat értelmében a veteránokat külön „bátorítanák”, hogy megvitassák az orvosi kannabisz kezelések lehetőségét anélkül, hogy attól félnének, hogy elveszítik a szövetségi juttatásokat. A jogszabály fő célja, hogy kodifikálja azokat a meglévő irányelveket, amelyek lehetővé teszik a VA orvosai számára, hogy beszéljenek a betegekkel az orvosi kannabiszról, valamint védelmet nyújtson azoknak a veteránoknak, akik őszintén beszélnek kannabisz-kezeléssel kapcsolatos tapasztalataikról.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok