Neuroprotektív kannabisz vegyületek: CBN az Alzheimer és Parkinson elleni küzdelem új fegyvere
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Salk Intézet kutatói felfedezték, hogy a kannabisz egy kevésbé ismert vegyülete, a kannabinol (CBN), jelentős neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek ígéretesek lehetnek az Alzheimer- és Parkinson-kór kezelésében. A kutatás során kiderült, hogy a CBN képes megvédeni az agysejteket az öregedéssel járó károsodásoktól, és kémiailag módosított változatai még hatékonyabbak lehetnek.

A kutatók fragmentum alapú gyógyszerfelfedezési módszert alkalmaztak, amely során a CBN molekuláját kisebb részekre bontották, hogy meghatározzák, mely részek a leghatékonyabbak az idegsejtek védelmében. Ennek eredményeként négy új CBN-származékot szintetizáltak, amelyek célja a CBN neuroprotektív tulajdonságainak fokozása volt. Pamela Maher, a tanulmány vezetője elmondta: „Nemcsak a CBN rendelkezik neuroprotektív tulajdonságokkal, hanem származékai is, amelyek új terápiák lehetőségét kínálják különböző neurológiai rendellenességek kezelésére.”

A kutatás során az új vegyületeket in vitro, egér- és emberi idegsejt kultúrákban tesztelték. Háromféle sejthalál folyamatot idéztek elő, amelyek a neurodegeneratív betegségekre jellemzőek, és ezekben a kultúrákban az új CBN-analógok alkalmazásával értékelték azok védőképességét. Zhibin Liang, a tanulmány első szerzője és Maher laboratóriumának posztdoktori kutatója kifejtette: „Olyan CBN-analógokat kerestünk, amelyek hatékonyabban juthatnak be az agyba, gyorsabban hatnak, és erősebb neuroprotektív hatást fejtenek ki, mint maga a CBN.”

A legígéretesebb CBN-analóg, a CP1, különösen erős védőhatást mutatott. Az in vitro teszteken a CP1 és társai sikeresen csökkentették a neurotoxikus állapotok által kiváltott sejthalál előfordulását. Ezt követően a vegyületeket egy élő modellben, Drosophila muslicákon is tesztelték, ahol a traumás agysérülést szimulálták. A CP1 jelentősen növelte a túlélési arányt az agysérülés után, ami arra utal, hogy a CP1 potenciálisan fejleszthető terápiás ágenssé válhat az akut agysérülések elleni védelemben.

A tiszta CBD figyelemre méltó terápiás potenciálja

„Eredményeink segítenek bemutatni a CBN terápiás potenciálját, valamint azt a tudományos lehetőséget, hogy replikáljuk és finomítsuk annak gyógyszer-szerű tulajdonságait” – mondta Maher. „Elképzelhető, hogy egy napon ezt a CBN-analógot adhatjuk futballistáknak a nagy meccs előtti napon, vagy autóbalesetek túlélőinek a kórházba érkezéskor. Izgatottan várjuk, mennyire lehetnek hatékonyak ezek a vegyületek az agy további károsodástól való védelmében.”

Bár az eredmények ígéretesek, további tesztelések szükségesek bonyolultabb állatmodelleken a CBN-származékok hatékonyságának és biztonságosságának megerősítéséhez, mielőtt emberi klinikai vizsgálatok következhetnének. A kutatók a jövőbeli vizsgálatokban tovább kívánják optimalizálni a CBN-analógok kémiai szerkezetét, hogy még hatékonyabbá tegyék ezeket a vegyületeket a sejtek egészségének előmozdításában és az életkorral összefüggő idegrendszeri diszfunkciók megelőzésében. Különösen a mitokondriális funkciók helyreállítására és megőrzésére összpontosítanak, hogy célzottabb és hatékonyabb kezeléseket fejlesszenek ki a neurodegeneratív betegségek ellen.

A tanulmány, amely „Fragment-based drug discovery and biological evaluation of novel cannabinol-based inhibitors of oxytosis/ferroptosis for neurological disorders” címmel jelent meg, Zhibin Liang, Alec Candib, David Soriano-Castell, Wolfgang Fischer, Kim Finley és Pamela Maher közreműködésével készült.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom