körülbelül 7 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kábítószer-kereskedelem bűntettének kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele. Ha bűnszövetségben történik mindez, akkor 5–10 év a büntetési tétel. Fél év alatt egy alkalmi fogyasztó simán eljuthat erre a szintre, ha a barátainak is beszerzi akár a kannabiszt. “Ezzel nincsenek tisztában a fiatalok, ez nincs benne egyáltalán a köztudatban” – hangsúlyozza Barabás Zoltán.

Ezen szeretne változtatni a könyvvel, amelyben tényszerűen, közérthetően szól a mai fiatalokhoz, és valós történeteken, bírósági ítéleteken keresztül világít rá a problémákra. A célja nem az elrettentés, vagy hogy pálcát törjön a kábítószerrel kapcsolatba került fiatalok felett, hanem a tájékoztatás. Elmondása szerint, nem foglalkozik a drogok orvosi vagy pszichés hatásaival, kizárólag a jogi felvilágosítás volt a szándéka, hogy tisztában legyenek a fiatalok azzal: amit csinálnak, annak milyen gyakran és mennyire súlyos következményei is lehetnek.

Egy jogász nem azt nézi, hogy a törvény mennyire igazságos, még ha nagyon sokan tisztában is vannak ezzel, hanem azt, hogy ez van megírva, ezt szabad. Hiába a sok önigazolás, hiába a sok szakember, akik egyértelműen megmondják, hogy a kannabisz gyógyszer, ha egyszer rád kerül a sor, akkor egy ügyvéd téged véd annak ellenére, hogy törvényt szegtél, egy ügyész a törvényt védi, egy bíró pedig legjobb tudása vagy inkább belátása szerint hozza meg az ítéletet. A bíróság nem a jogalkotás helyszíne, hiába szeretnéd a bírót meggyőzni a törvények helytelenségéről.

A könyv célja nem az, hogy akárkit arra bíztasson, hogy ítélkezzen a jelenlegi törvénykezés fölött, de aki végig olvassa a történeteket valószínű képes belátni, hogy a jelenlegi rendszerrel valami nincs a helyén. Alapesetben ugyanis nem a kannabisz fogyasztó van a rendszer ellen, hanem a rendszer van ellene. Nincs olyan jogász akinek a hangja ne csuklana meg, akinek a pályafutása során ne merült volna fel a fejében a kérdés egy-egy eset alkalmával, hogy biztos ez a helyes út, biztos jólvan ez így?

“Amíg nem a te gyermeked fogyaszt addig mind csak egy utolsó drogos”, mondja Barabás Zoltán, de ez a kocka nagyon gyorsan fordulhat. Tedd a kezedet a szívedre, ha te aláírnád, hogy csak mert a gyermeked egyszer-kétszer segített a baráti körének megszerezni a füves cigit, a börtönben a helye több évre, ezzel örökre megpecsételve az életét. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy melyik van rosszabb hatással egy fiatal ember életére, az alkalomadtán elszívott füves cigi, vagy a több évnyi börtön? Nem a drogok teszik tönkre a társadalmunkat, hanem mi magunk az ilyen törvények megtűrésével, hiszen annak mindannyian részei vagyunk, sőt nélkülünk nincs társadalom.

A szerző bemutatkozása

A műszaki főiskola elvégzését követően, huszonnégy évesen izgalmasabb dolgokra vágytam, mint amit a mérnöki pályában akkor felfedeztem. Ezt a nyomozói munkában véltem megtalálni, így a rendőri hivatást választottam. A tizennégy év alatt, amíg ott dolgoztam a bűnügyi szakterület minden területét megismertem. A rendőri munka mellett jogi diplomát, majd jogi szakvizsgát szereztem. A rendőri pályát 2008-ban hagytam el, amikor ügyvédi irodát nyitottam.

Az elmúlt 26 évben, nyomozóként, bűnügyi vezetőként és védőügyvédként számtalan ügyben, több száz olyan fiatallal találkoztam, aki kábítószer használat, vagy kereskedelem miatt kerültek összetűzésbe a törvénnyel.

Tapasztalatom szerint, azon túl, hogy ismert a kábítószer használat tiltott volta, szinte senki nincs tisztában a kereskedelmi jellegű cselekmények súlyosságával és a várható büntetések mértékével.

Arra gondoltam el kellene mondani! Hiszen neked is jogodban áll megtudni és megérteni miként áll a büntetőjog a kábítószeres cselekményekhez.

Tűrjük az alkoholistákat, de ha a borovicska helyett kannabiszt fogyaszt valaki, az bűnöző.

Az eset ami megihletett

Szaszának a tárgyalóteremben, nyolcadrendű vádlottként már csak a második sorban jutott hely. Az ítélethirdetéskor lassan állt fel, a lábai remegtek, izzadt és hányingere lett. Körülötte mindenkinek csomóban volt a gyomra, így vele senki nem foglalkozott. A bírói emelvény nem volt messzebb tíz méternél, de amikor a bíró elkezdte felolvasni az ítéletet, a hangja mintha valahonnan a távolból szólt volna, alig ért el Szaszához. Azt még tisztán értette, hogy barátja, az első rendű vádlott, kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt 7 év 8 hónap fegyházbüntetést kapott, aztán minden összezavarodott…

Hogy került ő ide? Hogy került ő ide fél évvel az érettségi előtt? Nem is árult soha semmit! Gondolatai zakatolva száguldottak vissza az időben. Már nem tudott a bíróra figyelni… Eszébe jutott az a lány az osztálykirándulásról. Beának hívták, laza volt, vicces és közvetlen. Aztán Bea megkínálta fűvel. Ő elkábult és úgy beszélgettek, mintha mindig ismerték volna egymást. Furcsa volt, új volt, szinte fecsegett, pedig a gimiben zárkózott gyereknek ismerték. Lelkesen mesélte, hogy egyetemre készül, és minden tervébe beavatta a lányt. A lánynak más élete volt. Elmesélte, hogy a szülei elváltak, az apja kábítószer kereskedelem miatt börtönbe került, ráadásul nem is először, ő pedig folytatta a “családi vállalkozást”. Hogy meg tudjunk élni – tette hozzá. És nevetve mesélte, hogy a házkutatáskor a rendőrök először nem mentek fel a padlásra. Aztán ez a lány hetekkel később átküldött egy fényképet, amin legalább húsz kiló marihuána volt. Szasza előtte még 10 grammot sem látott egyben. Találkozgattak, járták a várost, Beával vidám volt az élet, locsogott és flörtölt, ő pedig vonzódott hozzá. Aztán a lány egyszer megkérdezte tőle, tud-e valakit, aki megvenne egyben egy kiló füvet, kellene a pénz, úgyhogy olcsón adná. Ő persze tudott, összehozta egy ismerősével, Tivadarral, és még a találkozóra is velük ment, hogy oldja az ilyenkor mindig ott lappangó bizalmatlanságot. Tivadart két óra múlva fogták el a rendőrök az egy kiló marihuánával. Jelentős mennyiségű kábítószer! Az első kihallgatásán mindent elmondott, mindent beismert. És mindenkit feldobott.

Most tizenöten állnak itt az ítélethirdetésen. Neki az ügyvédje azt mondta, hogy bár a büntetési tétel öt évtől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, de nem biztos, hogy ő kap öt évet. Megnyugtató – gondolta. Aztán hallotta a nevét. Ő következik! Erőt vett magán, koncentrálni próbált.

Három év tíz hónap börtön!

Kiürült a tüdeje. Várt még valamire. Várt és figyelt. Most mondja majd a bíró, hogy: felfüggesztett. Biztos mondani fogja! Mondania kell! Az nem lehet, hogy ezt le kell ülni! Észre kellett venniük, hogy ő egy jó gyerek, érettségi előtt áll, egyetemre megy… tanulnia kell, nem börtönbe vonulni. De hiába várt, a tárgyalóba érkező rendőrök hét társával együtt őt is elvezették.

Ez az eset kannabisszal történt! (szerkesztői megjegyzés)

Kiknek szól a kötet?

A könyv elsősorban a tizenéves, huszonéves korosztályt szólítja meg. Számukra nyújt tájékoztatást.

Ha ebbe a korosztályba tartozol, akkor azt biztosan tudod, hogy a kábítószer használat, és kereskedelem ma bűncselekmény. Aki elköveti, büntetést kap. De ha elolvasod ezt a néhány oldalt, megérted, mi a különbség a között, ha csak fogyasztasz, vagy ha már te hozod a haveroknak a füvet. El tudod dönteni, érdemes-e pár száz forinttal drágábban adni, amikor ez a pár száz forint lehet a határvonal a kilátásba helyezett, de még felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és a valóban elpocsékolt börtönévek között.

Tanulságnak szántam ezt a könyvet, hogy dönteni tudj. Csekély mennyiségre elkövetett birtoklás vagy bűnszövetségben elkövetett kereskedelem… Egy év próbára bocsátás vagy öt év fegyház… Nem mindegy.

De ha későn és rosszul döntöttél, akkor legalább lesz esélyed alkalmazni a könyvben bemutatott pár eljárásjogi tanácsot, ami segítségedre lehet a bajban.

Azt mindenki tudja, hogy emberölésért súlyos börtönbüntetés jár. Tisztában van a lehetséges következményekkel, még ha nem is ismeri pontosan a törvény szövegét. A büntető törvénykönyv szerint, aki mást megöl, bűntett miatt öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha ezt ráadásul nyereségvágyból vagy előre kitervelten teszi, akkor tíztől húsz évig terjedhet a büntetés. Emberöléssel kapcsolatban a súlyos büntetés lehetősége benne van a fejekben, már huszonévesen is.

De ismert-e, hogy ha valaki akár csak haveri körben, alkalmanként 2-3 gramm marihuánát eladva, kábítószerrel kereskedik, ebből haszonra tesz szert és ezt előre egyeztetve, a beszerzést megszervezve, azaz – ahogy a jog mondja – bűnszövetségben követi el, akkor a lehetséges büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés?

A könyvet itt tudod megvásárolni: https://kenderter.eu/termek/ne-szivd-meg-fuves-cigitol-a-bortonkapuig/

Olvass, okulj és küzdj, mert míg szabad vagy megteheted!

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok