körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

INTERJÚ: Dan Herer ipari kannabisz fejlesztéssel foglalkozik, és egy kannabisszal és biomasszával foglalkozó tudós csoporttal dolgozik együtt. Ő egyben a kaliforniai Jack Herer Alapítvány igazgatója, ami a kannabiszipar fejlesztésén dolgozik, folytatva néhai apja, a legendás kannabisz védelmező Jack Herer munkáját, aki a “A császár meztelen” forradalmi könyv írója. A hemptoday (HT) arról kérdezte Dan-t, hogy mit szól a jelenlegi kannabiszhelyzethez és Jack Herer hagyományainak megőrzéséhez.

Kendertér - a csaszar meztelen hd

HT: Mit gondolna Jack, ha látná a kannabisz mai helyzetét?

DH: Amikor a kannabisz tematikájú eseményeken körbe nézek, hogy mekkorák, hány ember, vállalat és termék van jelen, akkor arra gondolok, hogy ez már tényleg valami. Őszintén szólva azt gondolom, hogy csodálkozna, meglehetősen büszke lenne, és nagy eredménynek tartaná, hogy ilyenek történnek. Ugyanakkor biztos meg is rémülne, hogy vannak ott olyan emberek, akik hatalmas összeget keresnek és gazdagodnak meg rajta, de nem szolgáltatják vissza az iparnak vagy a társadalomnak. Alapszinten a társadalom nincs megfelelően oktatva, ezért olyan nehéz jó rendeleteket alkotniuk a törvényhozóknak a kannabiszt illetően. Döbbenten látná, hogy az ipar néhány résztvevője kapzsisággal akarja uralni a piacot, és ironikus módon ugyanazt a régi taktikát alkalmazzák, mint azok a vegyi és petrolkémiai vállalatok, amelyek az 1930-as években betiltatták a kannabiszt.

HT: És vajon mit üzenne az ilyen játékosoknak?

DH: Azt, hogy új szabályokat kell lefektetnünk az ipar közös építése érdekében, és ne essünk a kapzsiság csapdájába. Nem mintha nem lehetne nyereséges, de ennek nem szabad, hogy a kapzsiság legyen az alapja. Ez egy olyan növény, amely a világunk része, nem sajátíthatja ki sem a kormány, sem egyének vagy üzleti vállalkozások. Meg kell osztanunk a technológiát, az ötleteket és az erőforrásokat, hogy mindenkinek, képletesen szólva, elég jusson. És mivel a kannabiszt még mindig a démonizáció sújtja, azt mondaná, hogy minden üzleti gyakorlatunk terén sokkal jobbaknak kell lennünk, mint a legjobb vállalatok. Nehéz volt apámnak eleget tenni. Azt mondaná, hogy ez a mozgalom még mindig folyamatos megfigyelés alatt áll. A kannabisz alapú termékeket a lehető legjobban kell bemutatnunk.

HT: Mi a Jack Herer Alapítvány növekedési és fejlődési stratégiája?

DH: Ez két kulcsfontosságú pont. Első sorban az oktatás, másodsorban pedig az oktatás. Tetszés szerint nyújthatunk be petíciókat és tiltakozhatunk a kormány ellen. Az ellenfél gyengítésével azonban nyerhetünk, pont ez az ami most történik az USA-ban. Működik, de lassan halad. Az alapoktól kell kezdeni, és oktatni kell a jobb és bal oldali szavazókat egyaránt, hogy gondolkodni kezdjenek a kannabisszal és mindennel kapcsolatosan, amit megtehetnek a társadalomért és a bolygónkért. És így magáról a társadalomról és főleg a mezőgazdasági közösségekről szól majd a dolog. Mutassátok meg nekik, hogyan változtathatja meg életüket az kannabisz ipari mezőgazdasága. Mutassátok meg nekik, hogy az általuk használt kannabisz-termékek tudomásuk nélkül hogyan befolyásolják minden nap az életüket. Hogy például az általuk vezetett autók részét is képezi – a Mercedes Benz és a BMW jobb és biztonságosabb az ipari kendernek köszönhetően.

HT: Mit mondanál maguknak a gazdának?

DH: Nem vagyok gazda, de ezek egyszerű számok. A kannabisz értékes növény, amely számos területen tanúsított hihetetlen potenciáljának köszönhetően hasznot hozhat a kistermelőknek – az egészséges és fenntartható épületek kenderbetonjától kezdve a bioműanyagon át az élelmiszerekig, az ökológiai papírokig és a gyógyszerekig. Ha a gazdák tudják, hogy a növény értékes, akkor termeszteni fogják.

HT: Hogyan terjesszük ezeket az információkat?

DH: Először is be kell látnunk, hogy túl sok gazda nem ismeri az igazságot a kannabiszról, mert olyan régóta démonizálva volt. Tehát hátránnyal indulunk. Nem tudják, hogy e növénynek hosszú története van. Ez azonban változni látszik, mivel egyre több ország kezdi átgondolni a kannabiszban rejlő potenciált. Tehát a válasz egyértelmű, és ez nem más mint az oktatás. Az iparnak be kell hatolnia, és segítenie kell a gazdákat a dolgok magyarázatában. Az Egyesült Államok kannabisztermékek piaca erős és növekszik, mégis nyersanyagot kell importálnunk. Az ilyen fajta közvetlen érv az, amit a gazdák megértenek. Ez egy üzlet. És ez egy módszer arra, hogy befolyásoljuk megélhetésüket és gyermekeik jövőjét.

“Ha van egy ötleted, valószínűleg kenderből elkészíthető”

HT: Melyek a Jack Herer Alapítvány jelenlegi kihívásai?

DH: Megpróbálunk konstruktívan dolgozni, hogy helyreállítsuk Jack Herer nevének és arculatának értékét. Apánk halálát követően a védjegyek körüli helyzet kissé kicsúszott a ujjaink közül, és egyelőre ezzel foglalkozunk. Halálát követően több cég is megjelent az egyes eseményeken, sok mindent forgalmazva Jack Herer néven, pólókat, matricákat, mindent, ami csak lehetséges. Néhányan úgy gondolták, az, hogy ismerték apámat vagy megihlette őket, megadta nekik a szabadságot, hogy a nevét szabadon használják. Nagyon jó látni apánk nevét bárhová is megyünk, de amikor más emberek a mi kárunkon gondoskodnak családjukról, akkor nem érezzük magunkat különösebben jól, és a tiszteletet sem érezzük. Így továbbra is megpróbáljuk orvosolni ezt a helyzetet a pozitívra koncentrálva. Az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy akármilyen nemű ellenségeskedést keltsünk ebben az ágazatban. Csak azon dolgozunk, hogy apám munkája releváns maradjon, és új módon vonzza az embereket, hogy a dolgokat úgy csinálják, hogy az apánk büszke lenne rájuk.

——————————-

KT: Kendertér is így közelít ehhez, miszerint a társadalmat tájékoztatni, oktatni kell a kannabisz hasznosságáról. A kannabisz rengeteg féle képen nemesíthető, termeszthető, majd használható fel. Ezt minél több embernek minél hamarabb illene belátnia, mert lehet túlzásnak tűnik nagyon sokunknak, de a kender lehet a bolygónk egyik meghatározó, fő megmentője. A kendert nem szabad megkülönböztetni, ugyanakkor tudni kel melyik mire jó. Nincs kender fajta a világon, ami valamilyen módon ne lehetne hasznosítható. És ugyan ez az iparilag sokoldalú növény orvosilag is sokféle problémára tud megoldást nyújtani. Ezeket a szkeptikusok nem szívesen fogadják.

Ugyanakkor időnkénti adományozással segítjük az egyéb általunk hasznos szolgálatot nyújtó szervezeteknek, ezáltal is vissza adva a közösségnek valamit, amit a kender tett lehetővé.

Ezúttal is köszönjük, hogy támogattok minket!

Kender ereje legyen veletek – természetesen – egészségesen!

Partnereink


 KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok