körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A maine-i kannabiszboltok október 9-én kezdhették meg a szabadidős értékesítést. Ez majdnem négy évvel azután következett be, hogy a szavazók ezt megszavazták a legalizációs szavazás során – ami jelentős késés volt a végrehajtás során Kaliforniához, Massachusetts-hez és Nevadához képest, amely államok szintén 2016-ban ugyanazon a napon legalizálták a szabadidős kannabisz használatot.

Az első kannabisz vállalkozási engedélyeket szeptember 8-án adták ki, így az engedéllyel rendelkezők körülbelül egy hónapot kaptak a növények betakarítására, feldolgozására és a minőség-ellenőrzések megkezdésére.

Az Állami Kannabisz Hivatal (OMP) közölte, hogy áprilisra tervezték a kiskereskedelmi értékesítés megkezdését, de ez a koronavírus kitörése miatt eltolódott.

“A lakosság egészsége és biztonsága minden döntéshozatal során a legfontosabb szempont” – mondta Erik Gundersen, az OMP igazgatója sajtóközleményében. “Míg készen álltunk arra, hogy ez év elején elindítsuk ezt az új iparágat, nem voltunk hajlandók feláldozni a programmal szemben támasztott magas követelményeinket azáltal, hogy elindítottuk volna egy épp kitörő közegészségügyi járvány idején és tesztelő létesítmény híján.”

“A közegészségügyi szervezet, az állami önkormányzatok és az általunk szabályozott ipar támogatásával az elmúlt hónapokat arra használhattuk fel, hogy biztosítsuk, hogy ez az új ipar a lehető legfelelősségteljesebb módon kerüljön a maine-i fogyasztók elé.” mondta.

A kannabiszvállalkozásoknak társadalmi távolságtartás és egyéb közbiztonsági követelményeket kell előírniuk és betartatniuk ahhoz, hogy a COVID-19 járvány idején működhessenek.

“Ez a lépés jelentős mérföldkő a maine-i szavazók akaratának tiszteletben tartása, és az állam új iparának elindítása felé” – mondta Gundersen. “A cégtulajdonosok közül sokan, akikkel a jelentkezési folyamat során beszélgettünk, készen állnak és szívesen kezdik meg működésüket.”

A maine-i végrehajtás csaknem négyéves késése részben az akkori kormány vezetőjének, Paul LePage, aki a kannabiszreformok határozott ellenzője, és más törvényhozók beavatkozásának köszönhető.

Janet Mills kormányzó, aki tavaly írta alá a kannabisz legális értékesítésének kereteit meghatározó jogszabályokat, más hangot ütött meg a kérdés kapcsán.

A kannabisz legalizáció? A csehek fele támogatná

Maine végül jóváhagyja az első vállalkozási engedélyeket a legális értékesítés megkezdése előtt illetve a járványhelyzet ellenére

“Maine egyedülálló lesz abban, hogy az egyetlen állammá válik, amely a járvány idején indítja el a szabadidős felhasználást szolgáló kannabiszprogramját” – mondta Erik Gundersen, az OMP igazgatója sajtóközleményében. „A közegészség és a biztonság olyan fogalmak, amelyek az első naptól kezdve a hivatalunk küldetésnyilatkozatának részét képezik. Ennek megfelelően a legfőbb prioritás továbbra is az új iparág alkalmazottainak és fogyasztóinak jóléte. ”

Az OMP közölte, hogy jóváhagyták három termesztő, két üzlet és egy tesztelő létesítmény engedélyét, majd a hivatalnokok aktívan dolgoztak a további engedélykérések felülvizsgálatában és jóváhagyásában.

Bár az OMP nem közölte, hogy hány engedélykérést fognak jóváhagyni, az állam weboldala szerint több mint 200 jelentkező volt.

A képviselőasszony, aki segít a választóknak elsajátítani, hogyan vásárolhatnak legális kannabiszt

A maine-i képviselőasszony meg akart győződni róla, hogy választói tudják, hogyan lehet sikeresen kannabiszt vásárolni az állam legális szabadidős értékesítésének első napján.

“Holnaptól a szabadidős kannabisz Maine-ben forgalomba kerül!” tweetelte Chellie Pingree képviselőasszony egy nappal a legalizálás előtt.

Felszólította a követőit, hogy olvassák el a Portland Press Herald friss cikkét arról, hogy mit kell tudniuk, mielőtt az újonnan nyílt kannabiszboltokba mennének.

“Például a fizetés módja üzletenként változik” – mondta a képviselőasszony . – “Tájékozódj, mielőtt kiállnád a sort”.

Pingree volt az, aki segített vezetni azokat az erőfeszítéseket a kongresszusban, amik nyomást gyakoroltak az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságra (FDA) a CBD-termékek legális értékesítési rendszerének létrehozására. Például egy olyan törvényjavaslat egyik vezető támogatója volt, amely előírja, hogy az FDA engedélyezze a kannabidiolt étrend-kiegészítőként.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok