körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy francia vállalat a kender következő innovatív felhasználási lehetőségét kínálja. Március óta 1,5 millió darabot értékesítettek. Soknak tűnik?

A környezet alapvető szerepet játszik minden állat és ember egészségében. A COVID 19 járvány pusztítást végzett az ipar szinte összes területén, valamint számos otthonban. De mi a hatása a környezetre?

Noha a járvány okozta zavarok számos iparágat térdre kényszerítettek, a járvány drámai hatással volt a környezetre is. A közösségi média népszerű videói azt mutatják, hogy a velencei csatornák kitisztultak, minek láttán sokak örvendenek, hogy a természet ismét visszazökkenhet. A világjárvány azonban akadályozta a zöld kezdeményezések erőfeszítéseit, és megzavarta a fenntartható, éghajlatbarát kutatási és fejlesztési beruházásokat.

Kender a megoldás a szájmaszkokra

Naponta jóformán több millió eldobható maszk kerül forgalomba, akár értékesítés, akár kiosztás révén. Bár a maszkok elengedhetetlen célt szolgálhatnak, hozzájárulnak a túlzott pazarláshoz és nem környezetbarátak. Az egyszer használatos műanyagok folyamatos gyártása nem fenntartható. Az egyszer használatos műanyag maszkok már számos tenger partját borítják. Több természetvédő szólalt már fel a tengerfeneket borító és a part mentéket elárasztó eldobható szájmaszkok ellen, figyelmeztetve, hogy ezek a maszkok csak tovább rontják az amúgy is károsodott tengeri életet.

A vállalatok felismerték a környezetbarát maszkok tervezésének fontosságát mivel előreláthatóan, az elkövetkező hónapokban fenyegető járvány várható. Egy francia vállalat fenntartható megoldást hozott létre biológiailag lebomló kender szájmaszkok formájában.

A francia Geochanvre vállalat a közelmúltban felkavarta a hírek negatív címsorait a biológiailag lebomló kenderes szájmaszkjukkal. Frédéric Roure, a Geochanvre alapító elnöke, úgy véli, hogy a polietilén termékek helyett helyi mezőgazdasági anyagokat kell használni. Roure hangot adott egyet nem értésének is, miszerint továbbra is használják a polietilént olyan termékek létrehozása során, amikkel aztán az egész világot elárasztják, és a nagyja csak tovább szennyezi a törékeny ökoszisztémát.

A Reuters TV elmondása alapján Roure szerint „eretnekség”, hogy a polietilén termékek és anyagok továbbra is engedélyezettek. Az ő megoldása? Használjunk helyi mezőgazdasági alapanyagokat, amelyek visszakerülhetnek a talajba az egyszer használatos műanyagok helyett.

Az elmúlt évtizedben kendertermékek sokasága lepte el a piacot, és új technológiák lettek támogatva a fenntarthatóbb kenderpépesítés és feldolgozás érdekében. Természetes anyagokból, biológiailag lebomló és komposztálható szálakból készült szájmaszkok készülnek szerte a világon, amelyek az eldobható maszkok folyamatos használata szempontjából fontos szerepet játszanak. A Waste Free Oceans (Szemét Mentes Óceánok) szerint egyetlen eldobható műanyag maszk négy és fél évszázadon át lebeghet az óceánban, mire az végre lebomlik. Mivel havonta körülbelül 129 milliárd eldobható szájmaszkot használnak, súlyos veszély fenyegeti a világ óceánjait.

Hogyan készül a biológiai utón lebomló kender szájmaszk

A védelem hatékonysága mellett az szájmaszk egyik legkritikusabb tulajdonsága a kényelem. Bár a magas biztonságnak a jó szájmaszk elengedhetetlen tulajdonságának kell lennie, a kényelem is fontos szerepet játszik. A tanulmányok azt mutatják, hogy minél kevésbé kényelmes egy maszk, annál kevésbé valószínű, hogy az ember helyesen viseli majd. Ezért a kényelem kulcsfontosságú jellemzője a szájmaszkoknak. Ezek a kender szájmaszkok kevert kukoricaszálat használnak a béléshez és újrahasznosítható rugalmas szalagot a tökéletes illeszkedéshez.

Hol jön szóba a kender?

A kenderrost bálákat kompresszorok és hengerek segítségével dolgozzák fel sima lapokká. Ezeket a kenderlemezeket a kompresszorok edzik és tömörítik. A hengerek biztosítják, hogy egyenletesen lapos lapokat kapjunk, amik maszk sablonra vághatók. Ezeket a sablonokat aztán kézzel maszkokká hajtogatják. Ezt aztán kukoricabéléssel és újrahasznosítható rugalmas szalaggal egészítik ki. A maszk összes eleme, beleértve a rugalmas szalagot, a földbe kerülhet, hogy visszatérjen a talajba, a Geochanvre gyárat körülvevő vidéki térség helyi mezőgazdasága segítségével.

A gyártó szerint a Geochanvre maszk úttörő példaképe az etikai és ökológiai szájmaszknak. A 100% növényalapú szűrőt a DGA ellenőrzi, és az UNS 2 kategóriába tartozik.

“Ha van egy ötleted, valószínűleg kenderből elkészíthető”

A Geochanvre cégről?

A francia Lézinnes-ben található Geochanvre egy ipari gyártó, aminek középpontjában a fenntartható fejlődés áll. A cég gyökereit a hulladékmentes eszmék táplálják, és célja az ipar természetes, biológiailag  komposztálható és lebomló geotextíliákkal történő szabványosítása. Miután kifejlesztették a saját komposztálható anyagukat, a geochanvre-i csapat felismerte, hogy zöldebb alternatívára van szükség az egyszer használatos műanyag szájmaszkok helyett. Az szájmaszk az élet nélkülözhetetlen részévé vált szerte a világon, és úgy tűnik, hogy a Geochanvre nemcsak zöldebb alternatívát kínál, hanem környezetbarát alternatíváját is a maszkok szűrőinek.

Kender a hatékony bioműanyag

A kender kifizetődő növény; kimagasló növekedéssel és hatékonysággal. A kender az ipar számos területén alkalmazható, a bioműanyagtól kezdve az élelmiszerig. A kenderből készült bioműanyagok könnyűek és biológiailag lebomló természetüknél fogva remekül alkalmasak a hagyományos műanyagok helyettesítésére.

A kender műanyagok lebomlása 6 hónapot is igénybe vehet. Hasonlítsd össze ezt azzal a 450 évvel, ami a hagyományos olajalapú műanyag lebomlásához szükséges, és máris nem lesz meglepő, hogy a kenderből készült anyagok kezdik kiváltani a petrokémiai műanyagokat.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok