körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Korábban idén 2020 március 12-én – pár nappal a nemzetközi korona vesztegzár bevezetése előtt – a svájci parlament elfogadta az orvosi kannabisz termesztésére és exportjára, valamint a krónikus betegségben szenvedők részére a kannabisz gyógyszerként való felírására irányuló indítványokat.

Svájcban a mai napig is lazább volt a törvénykezés mint idehaza, hiszen az 1%-nál alacsonyabb THC tartalommal rendelkező kender termesztése eddig is engedélyezett volt. A kész terméket vagy exportálják, olyan országokba , mint például Németország, Franciaország vagy Olaszország, vagy helyben árusítják. 1%-nál magasabb THC tartalmú kender termesztése viszont csak eseti engedéllyel volt eddig lehetséges, kizárólag gyógyszerek fejlesztése, korlátozott orvosi felhasználás vagy kutatás céljából.

Az márciusban jóváhagyott törvényjavaslatok célja az orvosi kannabisz széles körben elérhetővé tétele a krónikus betegségben szenvedő svájci betegek számára valamint a kannabiszexport tilalmának megszüntetése.

Eddig a becslések szerint majd 100.000 illegálisan a betegségére kannabiszt használó páciens közül mindössze 3.000-en tudtak legális úton hozzáférni a szükséges gyógyszerhez. Azt is speciális, a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal (FOPH) által kiadott, kannabiszreceptek segítségével, viszont a termékek így is nagyon drágák. Az elfogadott törvényjavaslat lehetővé tenné az orvosok számára, hogy közvetlenül írjanak fel kannabiszt betegeiknek.

Tegnapi napon, 2020 június 2-án, a svájci parlament jóváhagyta a harmadik indítványt is, ami lehetővé teszi a svájci rekreációs szintű kannabisz terjesztését segítő kísérleti projekt létrehozását. A javaslat teljes egészében itt érhető el, aminek a lényege, hogy a svájci törvénykezés jogalapot biztosítson arra, hogy lehetővé váljon a kannabisz rekreációs szintű ellenőrzött használatát célzó korlátozott tudományos kísérleti projekt létrehozása és ebből leszűrjék egy ilyen piac esetleges hatásait.

Svájciak már évek óta küzdenek a fentebb említett javaslatok elfogadásáért, de előbb a támogatottsága nem volt elegendő, majd a vírus helyzet tett keresztbe a folyamatnak, ami végre valahára megvalósulni látszik. Ezzel a húzással Svájc bekerült az első olyan európai országok közé, amik széleskörűen legalizálják a kannabisz használatát még ha egyelőre csak kísérleti projekt keretein belül is. Tudjuk viszont, hogy ez egy egyértelmű lépés aminek kudarca szinte kizárható, hiszen sok tengerentúli államból ahol már évekkel ezelőtt legalizálták a kannabisz használatát szinte csak pozitív tapasztalatok állnak rendelkezésre. Ilyen a gazdasági fejlődés, munkahely teremtés, bűnözés csökkenése, egyéb drogok mint alkohol, heroin, opiátok, dohány folyamatosan csökkenő használata és ezt a sort folytatni lehetne.


KENDERTÉR FACEBOOK
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok