körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A virágzó kannabiszpiac teljes mértékben telített. Kanada új adatai azt mutatják, hogy sokkal több vállalat termeszt kannabiszt, mint amennyi vásárló van. A túlkínálat nem csak a fedezetet befolyásolja, hanem a részvényeseket is elbizonytalanítja.

Mivel Németországban az orvosi kannabisz megengedett, valódi kender őrület van a startup helyzet körül. A fiatal vállalkozók sok pénzt gyűjtenek közismert befektetőktől. A bő juttatások azt mutatják, hogy a kannabisz sikeresen alakul át kábítószerből gyógyszerré. A Prohibition Partners tanácsadó cég szakértői becslése szerint 2028-ra Európában az orvosi kannabisz piaca összesen 55 milliárd euróval növekedhet.

Kanadában a kannabisz legalizálásával kapcsolatosan jók a tapasztalatok, viszont Kanada új adatai, amelyek a Kryptoszene.de hírportálon érhetők el, azt mutatják, hogy egyértelműen több vállalat termeli a “zöld aranyat”, mint amennyi a vásárlói igény. Ez év augusztusában csaknem 330 000 kilogrammot tároltak el. Piacon a termelési mennyiség jószerivel csak egytizede, alig 13 000 kilogramm, kerül értékesítésre.

Az adatok elemzése azt is mutatja, hogy a készletek közötti különbség havonta jelentősen növekszik. A rendelkezésre álló kannabisz mennyisége hirtelen növekszik, de az értékesítés csak csekély mértékben. Augusztusban körülbelül 315 000 kilogramm volt a túlkínálat – írja a Kryptoszene.de. Kanada sem kivétel, még az Egyesült Államokban sem tudnak az értékesítők megszabadulni a kannabiszuktól. Jelenleg USA-ban csak Oregon államban 450 000 kilogrammot tárolnak.

“A túlkínálat nyilvánvaló, ezért közép és hosszú távon is szinte elkerülhetetlennek tűnik a kannabisz árának csökkenése” – idézi Raphael Lulay elemzőt a hírportál. Legalább is az esetben, ha a kereslet nem növekszik gyorsabban, vagy a vállalatok nem változtatják meg vállalati politikájukat, és a termelés továbbra is ezen a szinten marad. “Nem utolsósorban ez jelentősen befolyásolhatja a fedezetet, és problémát jelenthet mind a társaságok, mind a kannabisz részvényesei számára.”

Ezt a Kanada legnagyobb kannabiszelőállítója, a Canopy Growth adatai is sugallják. A vállalat az elmúlt negyedévben a vártnál több veszteséget szenvedett, július és szeptember közt ez mintegy 375 millió dollár (251 millió euró) volt. “Az elmúlt két negyedév kihívást jelentett a kanadai ipar számára” – mondta Mark Zekulin, a Canopy Growth főnöke. “De úgy gondoljuk, hogy ezek a nehézségek csak átmenetiek ebben a teljesen új iparágban.” Például a kanadai tartományok a vártnál jóval kevesebb orvosi kannabiszt értékesítettek. A Zekulin most a kannabisz ételek, mint például csokoládé és italok, sikerében reménykedik. Az értékesítésnek december folyamán kellene kezdődnie.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok