körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Ki ne hallott volna már a közösségi oldalakat is körbejáró hírről, miszerint a méhek rohamosan fogynak és nélkülük még talán az élet sem marad fenn a bolygón, mivel egy nagyon kényes részét képezik a globális ökológiai rendszernek a föld bioszférájának.

Az év elején a Biomass and Bioenergy folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kannabisz ültetése elősegítheti az utóbbi években veszélyesen alacsony szintű méhpopulációk fenntartását és csökkenésük visszafordítását. A tanulmányt a Colorado Állami Egyetem kutatói készítették, akik ártalmatlan csapdákat állítottak fel a méhek számára az egész állam nagy kenderfarmjai körül. Körülbelül öt napot töltöttek a növekedési csúcsidőszakban a különböző gazdaságok méheinek begyűjtésével, hogy megnézhessék, hányat vonzottak a kendernövények.

A kutatók tanulmányukban megjegyezték, hogy a kannabisz növények a méheket gyakran vonzzák, mivel nagy mennyiségű pollent termelnek. A kannabisz növények különösen vonzóak a méhek számára, jegyezték meg a kutatók.

A tanulmány elmondása szerint „Összesen 23 különféle méhcsaládot gyűjtöttek, amelyek közül az európai mézelő méh, az Apis mellifera faj a teljes létszám 38%-át tette ki és ezzel a legdominánsabb volt, ezt követték a Melissodes bimaculata 25%-kos és a Peponapis pruinosa 16-kos jelenléttel. Ez a három nemzetség a teljes gyűjtött minta közel 80% -át tette ki.„

Alapvetően a kannabisz növények nagy mennyiségű pollent termelnek, ami azt jelenti, hogy nagy előnyt jelenthetnek a méhpopulációk számára, főképp hogy az ipar továbbra is növekszik.

„Bár a kannabisz növények nem termelnek nektárt, a virágok pollenben gazdag természete segíthet a kendernek ökológiai szempontból értékes növénnyé válni. Ezenkívül a különféle növényi forrásokból származó pollen és nektár fontos a kritikus fitokémiai anyagokhoz való hozzáférés szempontjából a mézelő méhek túlélésének és kórokozókkal szembeni toleranciájuk javításához. A kannabisz pollen tápanyagértékét elemző további vizsgálatok erős bizonyítékokat szolgáltatnának az ökológiai előnyök alátámasztására ”- fejezte be a tanulmány.

A kutatók ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az iparág kibővülésekor gondok lesznek a növények kártevőit illetően. Ez ahhoz vezethet, hogy a vállalatok különféle peszticideket vetnek majd be, amelyek akadályozzák beporzási képességüket, és akár potenciálisan károsíthatják is a méheket.

“A virágzó kannabiszt látogató méhek sokféleségét dokumentáló eredményeink lendületet adnak az integrált kártevő-szabályozási tervek kidolgozásának, amelyek megóvnák a porzókat, miközben a kártevőket is kordában tartanák” – mondták a kutatók.

Ha szeretnél te is aktívan tenni a szebb holnapért ültess kendert még ma: https://kenderter.eu/kannabisz-termesztese-magyarorszagon/

Ajánljuk a Németországban termesztett Finn éghajlatra tenyésztett fajta Finola kipróbálását, mivel alacsony növekedésű, és könnyű a termesztése, és mindemellett magas a CBD tartalma.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok