Vajon segíthet a kendertermesztés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy kis farm New York állam területén az ökológiai gazdálkodás megújításán dolgozik, kezdve a helyi ökoszisztéma támogatásával azáltal, hogy különféle gabonafélék között kendert is termeszt – ez a növény áll a több millió dolláros CBD-ipar mögött is.

A ipari kender a kannabisz olyan fajtája, ami nem okoz tudatállapot módosulást, és ami ősi történelmével évszázados múltra tekint vissza.

Ben Banks-Dobson, aki a Stone House Farm 2600 hektáros projektet vezeti, abban reménykedik, hogy segítséget nyújt a Földnek, miközben népszerűsíti ezt az egyedülálló növényt és felhasználásának sokféleségét.

“A Hudson Kender a hagyományos gazdálkodásról az ökológiai gazdálkodásra való áttérés következményeként jött létre” – mondta Michelle Miller-nek (CBS News). “A kukorica és a szójabab csak a helyi gazdaságok csirke- és disznótakarmányaiba kerülnek, amik a húst helyben értékesítik.”

Reményét fejezte ki, hogy ez a kis üzem képes segíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelmet is.

“Az éghajlatunk legfőbb problémája, hogy túl sok széndioxid van a légkörben, és nincs elegendő szén a talajban, fákban és a vizes élőhelyeken” – mondta Banks-Dobson. “Ha azt, amit mi teszünk szélesebb körben alkalmaznák, akkor a bolygónkon van elég hely a regeneratívabb erdő termesztésre, a vizes élőhelyek újjáépítésére, hogy ezáltal a nagy széndioxid fölösleget kivonjuk.”

Ugyanakkor a kendert egyelőre csak a művelt földek töredékén termesztik.

Pár évvel ezelőttig viszont illegális volt, mivel Banks-Dobson szerint a jelenlévő iparágak, mint például a gyapot és a papír, fenyegetve érezték magukat a kender sokoldalú felhasználása miatt.

“Mivel Henry Ford feltalált egy olyan autót, amely … valójában kenderalapú etanollal működött … a kőolajipar résztvevői sem voltak érdekeltek abban, hogy a kender sikeres legyen” – mondta. “Rájöttek, hogy a kannabisz drogfajtáit és a kendert egy kalap alá tudják venni.”

Átmenetileg a szükségesség a második világháború idején haladékul szolgált, de végül az 1970-es években az ellenőrzött anyagokról szóló egyezmény tiltotta a kannabiszt. Majd a növény törvényellenes maradt, míg a 2014-es és 2018-as mezőgazdasági törvények nem enyhítették ezeket a korlátozásokat, és lehetővé nem tették az államok számára, hogy saját egyedi kísérleti programokat dolgozzanak ki.

“Két növénnyel dolgozom. Fűzfával dolgozom, ami egy bioenergia-ültetvény, és az elmúlt három és fél évben a kenderrel foglalkozom” – mondta Larry Smart, a Cornelli Egyetem kertész szakembere, aki részt vesz New York kísérleti programjában.

Smart is úgy véli, hogy a kender képes felvenni a küzdelmet az éghajlatváltozással, ha a vállalatok hajlandók lennének több kender alapú terméket előállítani a fosszilis üzemanyagokból származó termékek helyett.

“A fosszilis tüzelőanyagok előnye, hogy nagy távolságokon keresztül szállíthatók csővezetékek segítségével, míg például a kenderrost nagyon terjedelmes, ezért költséges lenne a mozgatása” – mondta. “Tehát szükségünk van arra, hogy a helyi mezőgazdaság támogassa a helyi vállalkozásokat.”

A Hudson Kender egyike azoknak a helyi vállalkozásoknak, amelyek feladata a talaj egészségének és a levegő minőségének javítása.

5 módszer, amivel a kender képes leküzdeni a szegénységet és megtisztítani a bolygót

Ennek a apró műveletnek van néhány komoly támogatója is, például Susan Rockefeller, aki a Peggy McGrath Rockefeller Alapítvány igazgatóságának tagja – ami birtokolja azt a földet, amelyen a farm található.

Anyósa, Peggy McGrath Rockefeller “meg akarta menteni az amerikai termőföldeket” – mondta.

“Megpróbálunk helyreállítani, regenerálni és újragondolni egy olyan élelmezési rendszert, amely előnyös lehet a föld, az összes állat és az emberek számára, akik függenek tőle” – mondta Rockefeller.

A küldetés nem egy egyszerű mozzanat azoknak a kistermelőknek, akik már így is szűkösen gazdálkodnak – sokan rohantak kendert termeszteni CBD-re, ami viszont csökkentette az árakat.

Arra a kérdésre, hogy az átlagos gazda hogyan engedheti meg magának az általa elért fenntarthatóságot és diverzifikációt, Banks-Dobson annyit mondott, hogy “kezelhető mennyiséggel” kell kezdeni.

“Számos kendergazdaság van, akik fél hektáron, egy hektáron termesztettek … az ehhez szükséges beruházás nem túl magas” – magyarázta. “Ha már zöldségtermesztő vagy, lassan beépítheted. Úgy látom, hogy ezek a kendertermesztők maradtak leginkább életben.”

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok